Elektrická energie Vypracoval – Jakubec M..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aneb Historie elektřiny
Advertisements

Nicola Tesla století.
Jana Gallistlová, IX.A Mgr. Jan Kříž
slavný americký průmyslník
Společnost před 1. světovou válkou
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Vynálezci Klikneš-li na barevné popisy obrázků, objeví se ti životopisy vynálezců a podrobné popisy jejich vynálezů.
František Křižík.
Mezi revolucí 1848 a první světovou válkou I
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.
Záznam zvuku Historie a současnost
Henry Ford - Narodil se: 30. července 1863 v Dearborn, Michigan, USA - Umřel: 7. dubna vyučil se zámečníkem a pak se stal opravářem parních strojů.
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: František Křižík
Svět techniky a já.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Thomas Alva Edison
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
František Křižík.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D9
Vytvořila Eliška Horáková
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_3 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_14 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
Vznik střídavého proudu sinusoida
František Křižík.
Věda a technika konce 19.st.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Generátory elektrického napětí
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
František Křižík narodil se v 8. července 1847 v Plánici u Klatov
OSOBNOST František Křižík Vypracovaly: Kateřina Nováková
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Elektronkový Teslův transformátor
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Thomas Alva Edison.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
Thomas Alva Edison Nikola Tesla
Autor: Lukáš B ř ezina Martin Mališ.  * , Ohio;  ,  Americký vynálezce, jeden z nejvýznamn ě jších, nejproduktivn ě jších vynálezc.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – Světová výstava, vynálezy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa města s ulicí Křižíkova: Brno, Liberec, Benešov, Krásná Lípa, Čelákovice, Jičín,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_15_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Užití transformace.
Anotace Žáci se prostřednictvím prezentace seznamují s vynálezy v 2.pol. 19.století Autor Mgr. Lenka Cílková Datum vytvoření březen 2012 Ročník V. Vzdělávací.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Elektromotory Elektromotory jsou stroje, které přeměňují elektrickou energii na mechanickou práci.
Thomas Alva Edison – geniální vynálezce
Průmyslová revoluce 9 Technická revoluce.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Šablona III/2 VYNÁLEZY A OBJEVY 18. – 20. STOLETÍ Mgr
GRAHAM BELL VY_32_INOVACE_F15
AZ kvíz.
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Mezi revolucí 1848 a první světovou válkou
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
NÁZEV ŠKOLY BRÁNA, základní škola a mateřská škola  Kollárova 456, Nová Paka ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV PROJEKTU Rozvoj čtení a.
Thomas Alva Edison    1931.
Autor: Petr Kindelmann Název materiálu: Alexander Graham Bell
modernizace společnosti
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Elektrická energie Tomáš Obranský.
Železniční doprava 19. stol.
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

Elektrická energie Vypracoval – Jakubec M.

Thomas aLva edison „Vynález je jen 1 % inspirace a 99 % dřiny.“ *11.2. 1847 - †18.10. 1931 „Vynález je jen 1 % inspirace a 99 % dřiny.“ Americký vynálezce a podnikatel Průkopník využití elektrické energie 2332 patentů na jeho jméno + další tisíce registrovaly jeho firmy Život : Těžké dětství, Edison byl často nemocný, do školy chodil pouze krátce. Ve svých 10 letech si ve sklepě vybudoval malou chemickou laboratoř – při pokusech částečně ohluchl. Vystřídal mnoho zaměstnání – později pracoval jako telegrafista – první vynálezy. Většinu výdělku za první vynálezy (Tiskací telegraf, duplexní telegraf atp.) investoval do laboratoře v Mentlo Parku (kde mimo jiné pracoval) – celosvětově prvního zařízení vybudované pro vývoj a aplikaci nových vědeckých poznatků a technologií. Proto se mu také přezdívalo „Čaroděj z Mentlo Parku“ Navykl si na ohromné dávky práce. Vynalézal a experimentoval i dvacet a více hodin denně a byl schopný bdít několik dní a nocí. Spal na zemi nebo na stole. To stejné vyžadoval i od svých kolegů. Nejednou se stalo, že před továrnou přešlapovaly rozhořčené ženy zaměstnanců a prosily, aby muže konečně pustil domů. V den jeho pohřbu byly v USA na jeho počest zhasnuty všechny žárovky.

Nejdůležitější vynálezy a objevy thomase edisona 1877 (První model uveden na trh až o 10 let později)- Fonograf – první zvukový záznam lidského hlasu 1878 – Uhlíkový mikrofon – vylepšení Bellova telefonu 1879 – Žárovka – První prototypy svítily jen několik hodin, Edison vytvořil celý systém nutný pro rozsvícení žárovky – Později postaveny elektrárny a elektrické rozvody. 1880 – Elektroměr 1881 – Dynamo na výrobu elektrického proudu 1882 – Elektrocentrála (Generátor se spalovacím motorem) 1882 - V New Yorku v praxi předvedl první elektrárnu a funkční elektrický rozvod a 22.12. 1882 byl rozsvícen první elektrický osvětlený vánoční strom. 1883 – Tzv. „Edisonův jev“ kdy se ve vakuu šíří elektrický proud mezi dvěma dráty, které se vzájemně nedotýkají. Tento objev později vedl k vytvoření elektroniky. 1885 – Tavná pojistka - Elektrický přístroj, který chrání elektrická vedení, elektrická zařízení, elektronické součástky či obvod před poškozením nadměrným elektrickým proudem.  1889 - 35 mm široký filmový pás s perforací, používaný i po více než 100 letech 1889 – Kinematograf (filmová kamera) a kinetoskop – první promítací stroj 1902 – Elektromobil 1913 – Synchronizace zvuku a promítaného filmu 1914 – Gramofonová deska

František křižík *8.7. 1847 – †22.1. 1941 Český technik, průmyslník a vynálezce Život : Brzy v mládí přišel o otce, šel studovat, nemohl udělat maturitu – nedostatek peněz. Přesto byl přijat profesorem Zengerem na ČVUT jako mimořádný posluchač. Během studia si musel najít práci, nejprve doučoval, později pracoval v továrně na telegrafní a signalizační zařízení. Během práce zdokonalil železniční signalizaci – první uznávaný vynález. V roce 1878 zkonstruoval ústřední stavění vyhýbek a vytvořil blokovací signalizační zařízení – znatelně omezeno nebezpečí vlakových srážek. Několik let připravoval velký projekt – pouliční elektrickou dráhu v Praze. Uskutečnil svoji myšlenku v rámci plánované Jubilejní výstavy v roce 1891.Provedl osvětlení celé výstavy a skutečně vybudoval tramvajovou trať na Letné. Měřila sice jen 800 metrů, stala se však opravdovou senzací. Ještě větší slávu přinesla Křižíkovi jeho světelná fontána na Výstavišti. V roce 1896 zprovoznil hlavní část tramvajové trati Florenc– Karlín–Libeň–Vysočany. Po prodloužení a rozvětvení měřila 8 km a přepravovala ročně 2 miliony pasažérů; roku 1907 ji odkoupily pražské Elektrické podniky.

Oblouková lampa Na pařížské světové výstavě (1878) obdivoval Křižík elektrické světlo ruského vynálezce Jabločkova. - Roku 1880 vynalezl svou diferenciální obloukovou lampu. Jeho vynález byl předveden světové veřejnosti v roce 1881 na výstavě v Paříži - s úspěchem. Jeho diferenciální obloukovka se samočinnou regulací vzdálenosti uhlíků získala zlatou medaili mezi padesátkou podobných zařízení. Vyšší ocenění se svou žárovkou získává Edison. – O patent projevila zájem řada evropských firem. Křižík si ponechává práva pro České země, pro cizinu svůj patent prodává.

Nikola tesla a střídavý proud Tesla - srbský vynálezce a elektroinženýr Při studiu se Tesla setkal s Gramovým dynamem – utvrdil se v tom, že motory na stejnosměrný proud se nehodí pro praktické využití - v létě 1883 zkonstruoval první motor na střídavý proud. V roce 1884 odjel Nikola Tesla do USA – spolupráce s T. A. Edisonem. Spolupráci ukončil v roce 1886 - názorové rozdíly na využití střídavého proudu. Edison tehdy prosazoval proud stejnosměrný. V roce 1888 Tesla objevil, že magnetické pole může rotovat, jestliže dvěma cívkami v pravém úhlu protéká střídavý proud. Teslovy patenty na elektromotor využívající tohoto principu zakoupila společnost Westinghouse. Edison i Křížík věřili v buduocnost stejnosměrného proudu – Tesla to viděl jinak. V 90. letech - Teslovy konflikty s Edisonem v tzv. „válce proudů“- diskuze o vhodnosti užití stejnosměrného nebo střídavého elektrického proudu v rozvodné síti. Edison - chtěl si udržet příjmy z patentů na stejnosměrné přístroje - úsilí o to, aby Teslův koncept znevěrohodnil – neúspěch. Roku 1896 firma Westinghouse Electric Corporation uvedla do provozu velkou elektrárnu na Niagarských vodopádech s využitím Teslových generátorů, motorů na střídavý proud (AC), který zanedlouho zcela vytlačil stejnosměrný proud (DC).