Thomas Alva Edison – geniální vynálezce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Srbský vynálezce, mechanický a elektrický inženýr
Advertisements

Nicola Tesla století.
VY_32_INOVACE_C3 – 10 Kdo jsem? © Petr Špína 2012.
Elektromotor a třífázový proud
Vynálezci Klikneš-li na barevné popisy obrázků, objeví se ti životopisy vynálezců a podrobné popisy jejich vynálezů.
ELEKTROMOTOR ZŠ Velké Březno.
Fy_104_Elektromagnetické jevy_Vznik střídavého proudu
Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.
Záznam zvuku Historie a současnost
Stejnosměrný a střídavý elektrický proud
Vytvořila Eliška Horáková
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Jindřich Doubek Číslo materiálu 7_1_F_3 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 3.ročník.
Narozen Zemřel Anglický fyzik
Zapomenutý vědec, který stvořil technologii 20. století
Významné osobnosti fyziky a chemie Nikola Tesla americký fyzik
Věda a technika konce 19.st.
Této práci říkáme elektrická práce.
FY_080_ Elektrický proud v kovech_Stejnosměrný a střídavý el. proud
Elektrický generátor Elektrický generátor je elektrický stroj, sloužící k přeměně jiných druhů energie na energii elektrickou. Nejčastěji se jedná o rotační.
Generátory elektrického napětí
Elektrotechnika Elektrické stroje a přístroje Elektromagnetické relé
Stejnosměrné stroje.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Elektronická učebnice - II
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Věda, technika, vynálezy a pokrok – přelom 19. a 20. století
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Dynama a alternátory Kryštof Klika, 3E.
Thomas Alva Edison.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:říjen 2011 Určeno:9. ročník ZŠ.
Thomas Alva Edison Nikola Tesla
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor, téma: Dějepis – Světová výstava, vynálezy.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa RUDOLF II. - CÍSAŘ A KRÁL Rudolf II. Rudolf II. byl veliký milovník umění. Známá.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa STAROVĚKÝ EGYPT Jak se obrázky týkají dějin starověkého Egypta? Pojmenuj, co.
VY_32_INOVACE_06_20_Generátory. Anotace: prezentace slouží k pochopení učiva generátory Autor: Mgr. Marcela Matyščáková Jazyk: čeština Očekávaný výstup:přehled.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa města s ulicí Křižíkova: Brno, Liberec, Benešov, Krásná Lípa, Čelákovice, Jičín,
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Průmyslová revoluce se projevila na vzhledu mnoha měst. Vznikla nová města.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Mgr.Jiří Macháček Název: VY_32_INOVACE_15_F9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: Užití transformace.
Elektrické stroje a přístroje Elektrikář 3. ročník OB21-OP-EL-ESP-VAŠ-U Skluz a princip činnosti asynchronního motoru.
P ARNÍ STROJ Daniel Glosík 8.B. Parní stroj je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou. Schéma práce stroje.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa V roce 2008 začíná světová finanční a hospodářská krize. SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSKÁ.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M Stejnosměrné stroje – dynamo.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1B_15 TÉMA: VYNÁLEZY.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Vynálezy a vynálezci.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_28_16_HV7_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála TÉMA: Hudební přehrávače Základní škola Libina, příspěvková.
Elektrická energie Vypracoval – Jakubec M..
Na rubové straně mince dvacetikorunové hodnoty je zobrazen jako rytíř.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
Průmyslová revoluce 9 Technická revoluce.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Elektrické točivé stroje
k diagnostice některých jaderné elektrárny jako
ZPRÁVA Z NĚKOLIKA ZDROJŮ
Let člověka do kosmu Jaký je přínos kosmonautiky pro dnešní život?
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 8
VY__III/2__INOVACE__207 FYZIKA Tepelná elektrárna.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Sada 3 Člověk a společnost ZŠ Pačejov
Thomas Alva Edison    1931.
Vlastnosti střídavého proudu
modernizace společnosti
Sada : Člověk a jeho společnost VY_32_INOVACE_ 05 Dějepis _8.ročník_05
MEZI REVOLUCÍ A PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Transkript prezentace:

Thomas Alva Edison – geniální vynálezce Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Thomas Alva Edison – geniální vynálezce Edisonovy vynálezy ovlivnily naši současnost, i když se již dnes třeba nepoužívají. gramofonová deska, umělý kaučuk, magnetický třídič, železné rudy žárovka, dynamo na výrobu elektrického proudu fonograf, elektroměr, elektromobil, kinofilm Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa

Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Co už o tématu znám? Období průmyslové revoluce bylo spjato s párou pohánějící stroje. Období technicko-vědecké revoluce je spjato s elektrickou energií, chemií a spalovacími motory. Zásadní význam pro rozvoj průmyslu měly vynálezy umožňující praktické využití elektrické energie. Praktické využití elektrické energie umožnil svými vynálezy zejména T. A. Edison. K českým osobnostem v oblasti využití elektrické energie patřil F. Křižík.

Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Dynamo - točivý elektrický stroj, přeměňující mechanickou energii z rotoru hnacího stroje na elektrickou energii ve formě stejnosměrného elektrického proudu. Jedná se tedy o stejnosměrný elektrický generátor. Fonograf – první přístroj na nahrávání a reprodukci hlasu. Kinofilm - filmový pás standardního formátu o šířce 35 mm, případně i jiného formátu, určený pro snímání či promítání pohyblivých záběrů (například ve filmové kameře či promítacím přístroji). Žárovka - jednoduché zařízení k přeměně elektrické energie na světlo. Funguje na principu zahřívání tenkého, obvykle wolframového vodiče elektrickým proudem ve vakuu, který vodičem protéká. Jaké si řekneme nové termíny a názvy?

díky Edisonovi rozhořela v jeho laboratoři v Menlo Parku první Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Thomas Alva Edison narozen 1847 v Ohiu, zemřel 1931 v New Jersey. Co si řekneme nového? Do školy chodil pouze velmi krátce, několik měsíců. Kvůli vadě sluchu ho doma učila jeho matka. Už v raném mládí se věnoval chemii, elektrotechnice a telegrafii. Jeho nejznámější vynálezy vznikaly v letech 1876–1883 ve městě Menlo Park New Jersey (USA). Dne 21. října 1879 se díky Edisonovi rozhořela v jeho laboratoři v Menlo Parku první žárovka. Thomas Alva Edison se nakonec zasloužil během života o více než tisíc patentů.

Další zajímavé informace Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Další zajímavé informace Říká se, že každých 11 dnů svého života vynalezl něco nového. Navzdory pověsti vědeckého génia se ale Edison fatálně zmýlil, když vsadil na stejnosměrný proud, který považoval za bezpečnější a perspektivnější než proud střídavý. V takzvané válce proudů, která se naplno rozhořela ve druhé polovině 80. let 19. století, proti Edisonovi stanul původem srbský inženýr Nikola Tesla či americký průmyslník George Westinghouse. Z boje, jenž se ne vždy vedl v rukavičkách, vyšli jako vítězové zastánci střídavého proudu, který umožňoval přenos elektřiny na velké vzdálenosti a byl celkově praktičtější.  Thomas Alva Edison zemřel 18. 10. 1931 ve West Orange ve státě New Jersey. Na jeho počest byly 21. 10. 1931 zhasnuty v USA všechna světla a žárovky.

stejnosměrný elektrický proud Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Procvičení Vysvětli, jakým způsobem souvisejí dané pojmy s T. A. Edisonem. vzdělávání T. A. Edison stejnosměrný elektrický proud Menlo Park N. Tesla patenty elektrotechnika

Česky English elektrický proud electric current žárovka bulb Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Česky English elektrický proud electric current žárovka bulb vynálezce inventor výzkum research chemie chemistry užitečné vynálezy usefull inventions

Jaké praktické využití měly tyto Edisonovy vynálezy: Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Zpětná vazba Jaké praktické využití měly tyto Edisonovy vynálezy: žárovka, gramofonová deska, dynamo na výrobu umělý kaučuk, elektrického proudu, kinofilm, fonograf, magnetický třídič železné rudy, elektroměr, elektromobil.

Použité zdroje publikace Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Použité zdroje publikace MANDELOVÁ, Helena a kol. Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, 2003. ISBN 8086761045. internet http://www.ceskatelevize.cz/ct24/svet/139924-tisic-patentu-to-byl-edisonuv-americky-sen/ http://www.odmaturuj.cz/zivotopisy/thomas-alva-edison-3/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Thomas_Alva_Edison