Doporučená pestrost Regionální úkol Odboru hygieny dětí a mladistvých

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Doporučená pestrost Regionální úkol Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajská hygienická stanice Libereckého kraje MUDr. Jana Pilnáčková Bc. Monika Němcová.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ZAČNEME NETRADIČNĚ…ZAČNEME ÚKOLEM…  5-denní jídelníček.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Luk_II_04 Alternativní výživa Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Trvanlivost potravin Doc. Ing. Luboš Babička, CSc. ČZU v Praze Katedra kvality zemědělských produktů.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_05_ Potraviny, výživa.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
STUDIE A ANALÝZA ŽIVOTNÍHO STYLU A ZDRAVÍ MLÁDEŽE V KRAJI VYSOČINA MUDr. Stanislav Wasserbauer Zdravá vysočina, o.s. a Státní zdravotní ústav ve spolupráci.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Využití ovoce v kuchyni
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Základní škola a mateřská škola Bukovec
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.1.Bal.06_Zdravá_a_nezdravá_výživa.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Diferencované stravování
Název projektu: Moderní škola
Snídaně – oběd - večeře ZdravÍ, bezpečí.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové Sviny
Zásady zdravé výživy VY_32_INOVACE_04_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ZÁSADY ZDRAVÉ VÝŽIVY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Věcné učení Zdravá výživa, zdravé a nezdravé potraviny
Vitamíny rozpustné ve vodě
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2018/19
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Energetická hodnota dětské výživy
Bc. Anna Hana Kučeráková
Diety.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Diferencované stravování
V lékárnách od BŘEZNA V lékárnách od BŘEZNA 2018.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Doporučená pestrost Regionální úkol Odboru hygieny dětí a mladistvých Krajská hygienická stanice Libereckého kraje MUDr. Jana Pilnáčková Bc. Monika Němcová

Základní požadavky správné výživy Děti intenzivní pohyb nárůst svalové tkáně zvýšená energetická spotřeba Dostatečný příjem bílkovin, tuků, sacharidů Vitamíny A, B, C, D Stopové prvky - Ca, Zn, Fe, Cu, Se,I

Předškolní a školní věk nároky na jídelníček Obiloviny, i celozrnné Zelenina Luštěniny Ryby, maso Mléčné výrobky Ovoce

Nepravidelné stravování Vynechání snídaně Omezený příjem jídla během dne Příjem jídla ve večerních hodinách Důsledek Špatné stravovací návyky Obezita dětí Problémy s chováním a koncentrací

Děti a obezita Vznik nadměrným příjmem potravin spolu se špatnými stravovacími návyky a sníženou fyzickou aktivitou Nepříznivé zdravotní důsledky – zátěž na rostoucí kostní i svalovou tkáň Další komplikace – cukrovka, vyšší krevní tlak, onemocnění srdce….

Školní stravování Mateřská škola – 60 % denního příjmu živin (přesnídávka, oběd, svačina) Základní škola – 35% denního příjmu živin (oběd) Významné ovlivnění stravovacích návyků dětí

Doporučené výživové dávky Kvalitní stravování dětí Vyjadřují referenční hodnoty příjmu energie a živin tak, aby odpovídaly způsobu a podmínkách života naší populace Průměrná spotřeba nejdůležitějších potravinových komodit na den a jednoho strávníka podle věkových kategorií = spotřební koš

Spotřební koš Zaručuje: dětem se dostane potřebné množství živin podle zdravotnických doporučení Naplnění spotřebního koše – pro školní jídelny závazné Spotřební koš – vodítko pro školní jídelny- při sestavování jídelníčků – správný poměr všech živin

Co je „Doporučená pestrost“? Vychází z požadavků spotřebního koše Byla propočítána nutričním programem Nutricom Při výpočtu byl brán zřetel na tyto ukazatele: energie, bílkoviny živočišné, bílkoviny rostlinné, tuky, sacharidy, vápník, fosfor, železo, vitamíny B1 a B2 , niacin, vitamín C

Doporučená pestrost (DP) Jednoduchý návod jak zkombinovat jednotlivé potravinové komodity, aby byl splněn spotřební koš

Hodnocení jídelních lístků dle Doporučené pestrosti Je důležité nejen to, zda je spotřební koš naplněn, ale i jakým způsobem - zda děti nedostávají: příliš mnoho uzenin a vepřového masa na úkor libovějších druhů masa či bezmasých pokrmů. příliš mnoho smažených a sladkých pokrmů. příliš málo zeleniny ať již vařené, syrové nebo naopak, zda nepřevažuje zelenina sterilovaná. příliš málo rybího masa a luštěnin.

Doporučená pestrost – zásady Polévky Zeleninové Zeleninové s rozmanitými obilninovými zavářkami (pohanka, jáhly, kuskus, obilné vločky, krupky). Luštěniny nemusí být vždy hlavní složkou v polévce. Pro lepší stravitelnost lze využít i luštěninové zavářky. Do luštěninových polévek nepřidávat uzeniny a nabízet je každý týden, minimálně 3x za měsíc Drožďové polévky jsou hodnotným zdrojem vitaminů, obzvláště vitaminů skupiny B Vývary preferovat zeleninové vývary masové vývary umírněně nepoužívat vývary z uzeného masa a uzených kostí nezařazovat příliš často polévky z instatních přípravků.

Doporučená pestrost- zásady Hlavní jídla Preferovat drůbeží maso, lépe stravitelné, menší obsah tuků. „Jiné“ druhy masa – králík, zvěřina - jsou ceněny pro nízký obsah tuků. Bezmasé pokrmy zařazovat 1x týdně. K bezmasému pokrmu není žádoucí přidávat masovou polévku. Jeden den v týdnu je vhodný lehčí bezmasý pokrm. Doporučeno plnit spotřební koš masa spíše ke spodní hranici (75 %) a luštěniny a zeleninu spíše k horní hranici.  Časté používání smetany (pokud není nakupována smetana s nízkým obsahem tuku) může být v jídelníčku zdrojem zbytečně vysokého obsahu tuků. Z důvodu obtížné stravitelnosti nelze doporučit ani kombinaci luštěnin s uzeninami či uzeným masem. Nevhodné je zařazovat hotové pokrmy z vnitřností, pouze vyíjmečně.

Doporučená pestrost- zásady Přílohy V jídelním lístku rovnoměrně prostřídat. Zařadit méně obvyklé typy – jáhly, pohanka, kuskus, ovesné vločky, kroupy, kukuřičná krupice atd. U knedlíků vedle klasické mouky používat i méně obvyklé druhy, např. cizrnové, pohankové, celozrnné

Doporučená pestrost – zásady Obecné zásady Nepřekračovat doporučení maximálně 2 smažených a 2 sladkých pokrmů v měsíci z důvodu prokázaného negativního vlivu na zdraví konzumentů. Omezit nebo úplné vyřadit používání uzenin v polévkách a hlavních jídlech z důvodu vysokého obsahu tuků a solí. Každý den podávat zeleninu, ať již v polévce, hlavním pokrmu nebo salátu Nezapomínat na ovoce

Regionální úkol KHS LK Doporučená pestrost Školní rok 2010/2011 8 školních jídelnách v okrese Liberec, Česká Lípa, Jablonec nad Nisou a Semily hodnocení jídelníčku školní jídelny, která připravuje více než jeden druh pokrmu vyhodnoceny jídelníčky 3 žáků předmětné školy 1., 5. a 9. ročníku, kteří se ve školní jídelně stravují a mají možnost objednat si různé pokrmy dle předloženého jídelního lístku.

Regionální úkol K hodnocení jídelních lístků byl využit metodický pokyn „Doporučená pestrost stravy – hodnocení jídelníčků“. http://www.khslbc.cz/odbory/hdd/HH-pestrost_stravy.pdf

Výsledky regionálního úkolu Polévky Připravovány převážně zeleninové včetně méně obvyklých zavářek – kuskus, špaldové knedlíčky, ovesné vločky, krupky… drožďová polévka 1x měsíčně dle DP ve 4 školních jídelnách tj. 50%, luštěninová polévka dle DP alespoň 3x měsíčně ve 2 školních jídelnách tj. 25% , vývary maximálně 2x týdně dle DP v 6 školních jídelnách tj. 75%.

 

Hlavní jídla ve všech školních jídelnách se střídají různé druhy mas – převažuje kuřecí a vepřové maso, dle možností se používá krůtí maso, hovězí nebo králík, dále se připravují ryby (sladkovodní i mořské), bezmasé a sladké pokrmy.

Hlavní jídla negativa v polovině sledovaných jídelnách větší frekvence vepřového masa u 50% školních jídelen uzeniny a uzené maso více než 1x měsíčně, často jsou uzeniny podávány v kombinaci s luštěninami - méně stravitelná kombinace, ve 2 školních jídelnách tj. 25% se nepodával bezmasý pokrm dle doporučené frekvence min. 1x týdně ve výběru.  

Přílohy u většiny školních jídelen je u příloh dodržována doporučená frekvence, v podávání příloh převažují brambory nebo výrobky z nich  

Přílohy negativa u 50% školních jídelen více houskových knedlíků než je doporučená frekvence, 2 školní jídelny - nezařazení bramborových knedlíků

Zelenina a ovoce ve všech školních jídelnách zelenina denně, příloha v syrovém nebo tepelně upraveném stavu, ovoce podle druhu podávaného pokrmu ve většině případů ovoce čerstvé několikrát ovoce kompotované

Moučníky a dezerty ve většině školních jídelen domácí moučníky sporadicky, častěji průmyslově vyráběné mléčné výrobky či cereální tyčinky

Nápoje ve všech školních jídelnách nápoje součástí pokrmu, 1 – 3 druhy, ve všech jídelnách při podávání mléčného nápoje k dispozici i nemléčný nápoj, negativa – ve většině školních jídelen není k dispozici nesladký nápoj.

Hodnocení výběru žáků Jak z hodnocení školních jídelen, tak i z hodnocení jednotlivých jídelníčků žáků vyplynulo, že pokud je nabídka stravy kvalitní, pravidelně se střídají různá masa, bezmasé a sladké pokrmy a přílohy, žáci si vybírají ve většině případů pestrou stravu.

Závěr Problémy se objevují, pokud je v nabídce některý druh pokrmu nadhodnocen např. vepřové maso, uzeniny a uzené maso a z příloh houskové knedlíky žáci si volí pro sebe „lákavější“ pokrm, který z nutričního hlediska nemusí být nejvhodnější.

Pravidelné hodnocení jídelníčků leden - září 2011,celkem 39

Závěr Děkujeme za spolupráci Uvítáme Vaše dotazy, podněty a připomínky Společným úsilím přispějeme k ozdravění jídelníčků a tím i ke zdraví strávníků

Děkuji za pozornost