KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Planety sluneční soustavy
Advertisements

Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
SLUNEČNÍ SOUSTAVA SOLAR SYSTEM Mgr Iva Lulayová.
Sluneční soustava.
Planety sluneční soustavy
Petra Rýznarová Martin Hovorka
Sluneční soustava 5. ročník
Sluneční soustava Miroslava Maňásková.
VY_V/2_INOVACE_11_Planety
David Hnátek A Radka Střihavková
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
VENUŠE.
Nikola Houšková, Aneta Říhová
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Planety sluneční soustavy
Planety sluneční soustavy – Malé planety Pří_114_Rozmanitost přírody_Planety sluneční soustavy – Malé planety Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:květen 2012 Určeno:9. ročník.
POLOVODIČE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_19_32.
ODRAZ SVĚTLA NA ZRCADLE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_32.
VY__III/2__INOVACE__203 FYZIKA. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 9. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_14 II Planety sluneční soustavy.
Sluneční soustava planety kontrolní otázky Merkur Jupiter Venuše Saturn Země Uran Mars Neptun.
Sluneční soustava -Tvoři ji: Slunce, planety, měsíce, planetky, komety, meteoritická tělesa.
Sesterská planeta Země Zuzana Prášilová Lucie Ulehlová Matěj Plevák1.a.
Sluneční soustava. Sluneční soustava (podle Pravidel českého pravopisu psáno s malým s, tedy sluneční soustava) je planetární systém hvězdy známé pod.
TÁNÍ – TUHNUTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_03_32.
FOTOSYNTÉZA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_26.
Vesmír. MERKUR NEPTUN SATURN URAN JUPITERVENUŠE ZEMĚ MARS SLUNCE.
Planety sluneční soustavy
Merkur Sluneční soustava Název školy
Přírodopis – Vesmír Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k učivu o vesmíru. Jsou zde uvedené základní vlastnosti planet sluneční soustavy včetně.
Slunce a sluneční soustava
TEPELNÉ MOTORY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_32.
Saturn Planeta s prstenci.
Saturn.
KEPLEROVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_32.
Rohová, Vančurová, Dorazilová
MODEL ATOMU Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_15_32.
SLUNEČNÍ SOUSTAVA Název : VY_32_inovace_08 - PŘ – SLUNEČNÍ SOUSTAVA
METEOROLOGIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_29.
Název školy: ZŠ Netvořice
HYDROSTATICKÝ TLAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_29.
Saturn.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
ŠÍŘENÍ SVĚTLA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_08_32.
Mars Mars je čtvrtá planeta sluneční soustavy
OBJEM Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_29.
Teplo Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_32.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
MAGNETY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_29.
NEWTONOVY ZÁKONY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_29.
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
MAGNETICKÉ POLE ZEMĚ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_29.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: Speciální základní škola Louny, Poděbradova 640,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Ing. Iva Hlásková Číslo
POHYB Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_16_29.
Planety sluneční soustavy. Sluneční soustava Sluneční soustava je planetární systém hvězdy známé jako Slunce. Tvoří jej především 8 planet, 5 trpasličích.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
Sluneční soustava.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PLANETY SLUNEČNÍ SOUSTAVY
MERKUR Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Transkript prezentace:

KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_32

Které planety řadíme mezi kamenné? MERKUR VENUŠE ZEMĚ MARS

MERKUR Historie pozorování už v sumerské říši - 3 000 let př. n. l MERKUR Historie pozorování už v sumerské říši - 3 000 let př. n. l. Antika – dostal jméno boží posel, zřejmě proto, že se tak rychle otáčí pojmenování: Apollo pro označení ranní hvězdy Hermes pro noční hvězdu u nás dostal lidové jméno Dobropán dnes – sonda Messenger se pohybuje na oběžné dráze Merkuru, jen 200 km vzdálenost

Merkur Je nejmenší planetou Nachází se nejblíže ke Slunci (58 000 km) Povrch tvoří skály s krátery, které připomínají Měsíc Při pozorování dali astronomové těmto kráterům jména po umělcích (B. Smetana, A. Dvořák) Teplota na povrchu je – 180 ⁰C až 430 ⁰C Nemá skoro žádnou atmosféru Otáčí se kolem své osy i kolem Slunce – za 88 dní

VENUŠE Dostala označení, které vyjadřovalo, jak silně září na obloze: perla oblohy Jitřenka Večernice sestra Země

Charakteristika Venuše Vznikla téměř ve stejnou dobu jako naše planeta Hustota i velikost podobná naší planetě Má velmi hustou atmosféru, proto je na ní šero Nemá moře ani oceány Teplota na povrchu je 500 ⁰C Na povrchu je také obrovský atmosférický tlak Od Slunce je vzdálena asi 108 000 km Kolem Slunce oběhne za 7,5 měsíce

Povrch Venuše podílela se na jeho utváření sopečná činnost vyhaslé sopky jsou pokryté lávovým polem je zde méně kráterů než na Merkuru Atmosféra Venuše hodně CO2 obsahuje páry kyseliny sírové nemá vodní páry

ZEMĚ ŽIVÁ PLANETA stáří planety je asi 4,6 mld let od Slunce vzdálená 150 mil km má atmosféru s vodními parami byla potvrzena existence jednoho měsíce s rotací povrch tvoří ze 70% oceány a 30% pevnina při pohledu z vesmíru se jeví jako modrá planeta

Charakteristika Země Průměr planety je 12 700 km Uvnitř planety je teplota 5 000 ⁰C Na povrchu je průměrná teplota 13⁰C Planeta je tvořena ze: zemského jádra zemské kůry zemského pláště

Pohyby Země Obíhání okolo Slunce – za 365 dní Obíhání okolo vlastní osy – za 24 hodin zemská osa spojuje severní a jižní pól rozdělení Země na časová pásma – 24 pásem střídání ročních období – 4 x po 89 dnech

MARS Nese označení rudá planeta Ve starověku považován za symbol bojů a válek Studoval ho Galileo Galilei i Tycho de Brahe Planeta byla spojována s existencí mimozemšťanů Sondy, které byly vyslány na Mars, přítomnost živých organismů nepotvrdily

Charakteristika Marsu povrch je pokryt červeným prachem a pískem, s obsahem železa jsou na něm viditelné polární čepičky – zmrzlá voda a CO2 byl zde potvrzen výskyt tekoucí vody Atmosféra – vítr dosahuje rychlost až 450 km/h krátery dostaly jména po našich městech, vědcích kaňon – Údolí Marineru je znám výskytem mnoha vyhaslých sopek Olympus Mons – nejvyšší sopka nejen na Marsu, ale v celé sluneční soustavě výška 24 km

Pracuj s interaktivní učebnicí a cvičebnicí Ze str. 102 vypracuj do sešitu úkol 1, 2, 3 Správnost si ověř kliknutím na červený otazník

ODKAZY RAUNER Karel, HAVEL Václav, RANDA Miroslav. FYZIKA 9. 1 ODKAZY RAUNER Karel, HAVEL Václav, RANDA Miroslav. FYZIKA 9. 1. Plzeň: FRAUS, 2007. ISBN 978-80-7238-617-8. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: KAMENNÉ PLANETY Autor: Ing. Pavlína Ptáčková Vytvořeno: 12. 5. 2012 Ročník: 9. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Tematický okruh: VESMÍR Téma: KAMENNÉ PLANETY Pomůcky: interaktivní tabule, interaktivní učebnice a cvičebnice Fraus pro 9. ročník, počítač, nosič flash Anotace: Vzdělávací materiál je určen k výkladu učiva o planetách.