Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ. 1

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sloučeniny vodíku a kyslíku
Advertisements

Halogeny.
Hvjkbhkj Název EMPL 01 Vodík a halogenidy Název sady EM BUL_CHE_15 Vzdělávací obor Chemie Vzdělávací oblast Člověk a příroda, Informační a komunikační.
KYSELINY.
Kyseliny a zásady.
Ch_001_Kyselina chlorovodíková
17 skupina.
HALOGENY.
Název šablony: Inovace v přírodopisu 52/CH13/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: KYSELINY A ZÁSADY Autor:
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Významné halogenidy Mgr. Helena Roubalová
Kyseliny.
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Zástupci halogenidů Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr.
Kyseliny Ing. Jarmila Kirvejová.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Autor materiálu: RNDr. Pavlína Kochová Datum vytvoření: září 2012
Kyseliny.
Dvouprvkové sloučeniny
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kyselinách Autor Ing. Lenka Kalinová JazykČeština Očekávaný výstup Žák porovná vlastnosti.
KYSELINY a)kyslíkaté ( HNO3 b)bezkyslíkaté (HCl, HF, HI, HBr)
Kyseliny.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: duben 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Halogeny Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 5
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Bezkyslíkaté kyseliny
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Mineralogický systém Halogenidy (halovce)
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
H A L O G E N Y.
Vlastnosti a reakce kyselin
Bezkyslíkaté kyseliny
Bezkyslíkaté kyseliny
8.2 Nepostradatelné kyseliny.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
KYSELINY, pH Cíl: seznámení se zástupci, jejich vlastnostmi, vznikem a použitím a zjišťováním pH látek Výstup: VY_52_INOVACE_CH.8.25 Výukový materiál zpracovaný.
 Chemicky se halogenidy odvozují jakožto soli tzv. halogenovodíkových kyselin (HF - kyseliny fluorovodíkové, HCl - kyseliny chlorovodíkové, HBr - kyseliny.
Kyseliny. Látka, která má hodnotu pH nižší než 7 Látka, která je schopna v roztoku disociovat, odštěpit proton H + + H 2 O  H 3 O +
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: Kyseliny (bezkyslíkaté) Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM: VY_32_Inovace_ – Halogeny Název sady: Chemie – 8. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum: Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno:
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/Chemie
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
KYSELINY - BEZKYSLÍKATÉ
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Bezkyslíkaté kyseliny
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Halogenidy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
  KYSELINY – TEST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_01_26.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
KYSELINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_26.
AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
KYSELINY Bezkyslíkaté kyseliny
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
08 kyseliny – bezkyslíkaté kyseliny
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Chemie, Halogeny Autor: Ing. Světlana Hřibalová Název.
Halogeny VII. A fluor chlor brom jod.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
NEUTRALIZACE.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Transkript prezentace:

Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ. 1 Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3228 Datum: 5. 2. 2013 Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004 Jméno: Mgr. Kateřina Zimplová Ročník: 8. Vzdělávací oblast: člověk a příroda Vzdělávací obor: Chemie Tematický okruh, téma: VY_32_INOVACE_CH_06_Halogenovodíky_sulfan_8.ročník Metodické doporučení/anotace: DUM slouží k výkladu a rozšíření učiva

HALOGENOVODÍKY, SULFAN

Halogenovodíky jsou sloučeniny vodíku a halogenu Halogeny se dobře slučují s vodou. Vznikají dvouatomové sloučeny – HALOGENOVODÍKY Jsou to páchnoucí a nebezpečné plyny. Velmi dobře se rozpouštějí ve vodě. Jejich vodné roztoky jsou kyseliny. HF – fluorovodík, vodný roztok = kyselina fluorovodíková HCl – Chlorovodík, vodný roztok = kyselina chlorovodíková HBr – bromovodík, vodný roztok = kyselina bromovodíková HI – jodovodík, vodný roztok = kyselina jodovodíková

Proč jsou halogenovodíky kyselé? Jak se například chová chlorovodík při kontaktu s vodou? HCl → H+ + Cl- H2O + H+ → H3O+ Pokud v roztoku převažují částice H3O+, je roztok kyselý. Látku pak nazýváme kyselina chlorovodíková. Obdobně se chovají i ostatní halogenovodíky.

HF – kyselina fluorovodíková Velmi agresivní kyselina, silně leptá kůži, sliznice!! Leptá sklo, musí se uchovávat v plastových nádobách. Využívá se například ve sklářském průmyslu, leptavé účinky se využívají při dekorování skla.

HCl – kyselina chlorovodíková Velmi silná kyselina, nazývaná též kyselina solná. Je silně cítit. Je součástí žaludeční šťávy – zde ničí bakterie a pomáhá rozkládat bílkoviny z potravy (0,3 - 0,4 % roztok) Při náhodném požití je nutné vypít větší množství vody a nevyvolávat zvracení. Pak je nutné vyhledat lékařskou pomoc. Obr. 1

Výroba kyseliny chlorovodíkové Kyselina chlorovodíková se vyrábí přímou syntézou. Tedy vzniká slučováním vodíku a chloru za vysoké teploty (800 C ₒ ): Cl2 + H2 → 2HCl Dodává se jako 37% roztok chlorovodíku ve vodě. Při práci s ní je nutné používat ochranné pomůcky (brýle, rukavice).

Jak reaguje kyselina chlorovodíková s neušlechtilými kovy? Například se zinkem a hořčíkem reaguje takto: 2HCl + Zn → ZnCl2 + H2 2HCl + Mg → MgCl2 + H2 Vzniká vodík a soli (halogenidy), tedy chlorid zinečnatý a chlorid hořečnatý.

Sulfan - sirovodík Sirovodík H2S, nazývaný též sulfan je páchnoucí a bezbarvý plyn. Je to velice jedovatý plyn, po chvilce vyvolává ochromuje čichový nerv, plyn přestáváme cítit!! Je velmi dobře rozpustný ve vodě – vzniká tak roztok kyseliny sirovodíkové. Vzniká např. i v mořích činností bakterií. Obr. 2

Použité zdroje Obr. 1 http://cs.wikipedia.org/wiki/Kyselina_chlorovod%C3%ADkov%C3%A1 Obr. 2 http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hydrogen_Sulfide_Emissions_along_the_Namibian_Coast_2010-03-13_lrg.jpg Ostatní vlastní tvorba – Mgr. Kateřina Zimplová