Budoucnost české dopravní infrastruktury Ing. Dan Ťok

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Advertisements

Železniční stavby v Pardubickém kraji Bc. Marek Binko ředitel odboru strategie Pardubice, 5. září 2013 Dopravní konference Pardubice 2013.
Programy prevence před povodněmi v gesci Ministerstva zemědělství.
Plán SFDI na rok 2016 a programovací období Ing. Zbyněk Hořelica ředitel SFDI.
Rozvoj dopravní infrastruktury v ČR – potřeby, možnosti a realita Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor strategie Ministerstvo dopravy Luhačovice
1 Současný stav veřejné osobní hromadné dopravy v městech ČR a její financování Ing. Miloslav Kulich předseda SDP ČR.
NÁVRH 2. ÚPLNÉ AKTUALIZACE ÚAPo ORP PELHŘIMOV Jihlava.
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Prognóza potřeby pracovních sil v odvětví stavebnictví Praha Ing. Pavel Ševčík, Ph.D. viceprezident.
Úspěchy českého zdravotnictví v letech
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
Investice do železniční infrastruktury v období Ing. Mojmír Nejezchleb Žofínské fórum
Kotlíkové dotace - úvod Mgr. Vanda Pánková. Obecné informace V programovacím období možnost výměny kotlů v domácnostech v rámci operačního programu.
Seminář pro žadatele k 3.,4. a 9. výzvě IROP Ing. Helena Mertová Výběrová a zadávací řízení
Strategická východiska rozvoje dopravních sítí Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. 1. náměstek - státní tajemník Ministerstvo dopravy ČR.
Projekty vytvářející příjmy dle článku 55 Nařízení Rady (ES) č. 1083/2006 Praktické zkušenosti ŘSD ČR při přípravě projektů Ing. Tomáš Brázdil.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
Dopravní infrastruktura na Moravě současnost a budoucnost Libor Lukáš předseda MORAVSKÉ DOPRAVNÍ FÓRUM Regionální centrumOlomouc.
Záměry MD v oblasti rozvoje dopravní infrastruktury Ing. Tomáš Čoček, Ph.D. Ministerstvo dopravy ČR Fond soudržnosti Evropský fond pro regionální rozvoj.
Vyhodnocení činnosti KŘP Stčk za rok 2012 tisková konference – Praha,
Podpora napojení logistických center na železniční dopravu Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav technicko-technologický Autor.
Financování služeb sociální prevence z ESF Brno, 20. března 2012.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
ÚSPORY MINISTERSTVA VNITRA, POLICIE ČR A HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ČR V ROCE 2011 Ministr vnitra Radek JOHN.
Kvalitní dopravní infrastruktura Ing. Dan Ťok
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Plány udržitelné městské mobility-aktuální témata
Dokument KAP MSK - obsah
Podpora dopravní infrastruktury z fondů EU
Strategické úkoly MD Pardubice
Co je program CEF? Nástroj pro propojení Evropy (Connecting Europe Facility – CEF) je zaměřen na poskytování finanční pomoci Unie na transevropské sítě.
Financování dopravní infrastruktury v období
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Efektivní úřad 2011 MěÚ Uherské Hradiště
Strategie MD v oblasti rozvoje dopravní infratruktury
ČESKÉ STAVEBNICTVÍ A LEGISLATIVA
Úvod do tržní hodnoty a hromadného oceňování
12. Zasedání Zastupitelstva obce Nezvěstice
Vyšší odborná škola a Střední škola, Varnsdorf, příspěvková organizace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PREZENTACE ŘSD Střední Morava křižovatka dopravních a ekonomických zájmů Luhačovice Ing. Jan Kroupa generální ředitel ŘSD ČR.
Jednotný evropský železniční prostor
Podpora rozvoje dopravy s využitím ROP Střední Morava
hejtman Pardubického kraje
Jak na strategické plánování v MŠ a ZŠ Přehled o dotací
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava
Rychlá železnice, kvalitní dopravní obslužnost, plány a realita
Rychlá železnice, plány a realita
Centrální nákupy SŽDC pro opravu, údržbu a modernizaci železničního svršku Stanislav Smeták Workshop „Oprava a údržba kolejí železničních drah“ Praha –
Ing. Dan Ťok ministr dopravy
Budování dopravní infrastruktury
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Rozvoj a financování železniční infrastruktury
Svaz měst a obcí RNDr. Ivo Šanc Stakeholder Meeting, Praha,
Technologická platforma silniční doprava
Ministerstvo financí ČR červen 2011
Financování dopravní infrastruktury v letech 2018 – 2021
Produktivita nejen v dopravě a růst mezd
Moravské dopravní fórum
Ředitel odboru strategie
Moravské dopravní fórum Ing. Tomáš Čoček, Ph.D.
Významné stavby SŽDC v regionu Střední a východní Moravy
Financování železniční infrastruktury
Výstavba D35 metodou PPP? Ing. Martin Janeček, Odbor strategie MD
Program rozvoje Rychlých železničních spojení v ČR
Vítáme Vás v Luhačovicích
Priority rozvoje infrastruktury železniční dopravní cesty
Financování železniční infrastruktury
dopravní infrastruktury
Transkript prezentace:

Budoucnost české dopravní infrastruktury Ing. Dan Ťok Výzvy do budoucna a další směřování Budoucnost české dopravní infrastruktury Ing. Dan Ťok Ministr dopravy

Priority Ministerstva dopravy Nové, moderní a bezpečné dálnice a silnice Rekordní výdaje na přípravu staveb, pokračuje výstavba, rozsáhlé opravy a modernizace. Rekonstrukce a modernizace tratí a nádraží Probíhá příprava staveb, probíhají opravy a modernizace, opravy nádraží, schválen Program rozvoje rychlých železničních spojení v ČR. Plné využívání evropských zdrojů na dopravu Máme historicky nejlepší čerpání prostředků z evropských fondů na silniční a železniční stavby v OPD I, dobrý výhled na dočerpání OPD II již v roce 2020. Legislativní úpravy, které zlepší přípravu staveb Musíme výrazně urychlit výstavbu dopravní infrastruktury.

Příprava staveb Investice do příprav projektů (v mld. Kč)

EIA a vliv na rychlost přípravy staveb Plníme plán směřující k zahajování staveb, kde byl dojednán zrychlený režim EIA: Nové úseky D35 – alternativa pro D1 od Hradce Králové na Olomouc D11 mezi Hradcem Králové a Jaroměří D49 mezi Hulínem a Fryštákem Obchvat Frýdku-Místku na D48 Obchvaty obcí Řevničov a Lubenec na D6 Obchvat Otrokovic na D55 D1 v úseku Říkovice – Přerov D3 obchvat Českých Budějovic

Plánované projekty – OPD II

Investice do silniční infrastruktury Druhá kola tendrů v zahájených užších řízeních D6 (Lubenec, Nové Strašecí – Řevničov, Řevničov), D35 Opatovice – Časy – Ostrov, D48 Frýdek Místek (obě etapy), D11 Hradec Králové – Smiřice, Jaroměř. Lhůta pro cenové nabídky je 70 dní, tj. srpen 2017. Další druhá kola v průběhu léta + menší stavby Klíčové je dokončení výkupů, majetkoprávní příprava a vyřizování stavebních povolení – rizika odvolání Otevírání nových úseků Vybrané úseky na D1, D3, D4, D8 (2. profil), D11. Vybrané úseky na I/3, I/9, I/11, I/14, I/34, I/35, I/37, I/44.

Přehled zahájených dálničních úseků v ČR

Modernizace, oprava a výstavba železnice Významné stavby v realizaci Modernizace trati Rokycany – Plzeň; optimalizace trati Český Těšín - Dětmarovice; uzel Plzeň, revitalizace Opava – Olomouc, rev. České Budějovice – Volary… Významné stavby v přípravě Modernizace trati Praha – Kladno, vč. spojení na letiště (do 2024; 19,5 mld. Kč); modernizace tratí Brno – Přerov a Plzeň – Domažlice (v rámci Rychlých spojení); železniční uzly Brno, Ostrava, Pardubice, Česká Třebová. Vybavení tratí systémy GSM-R + ETCS; sjednocení trakční soustavy na 25 kV AC. Program rozvoje Rychlých železničních spojení v ČR Vláda schválila koncepční dokument. Na jednotlivá ramena zadávány dílčí studie proveditelnosti (Praha – Drážďany, Praha – Brno-Břeclav).

Přehled plánovaných projektů

Rekonstrukce zanedbaných nádraží 2016 Převod nádraží z majetku Českých drah do vlastnictví státu, SŽDC zahájila opravy na 161 nádražních budovách za celkem 102 milionů korun. 2017 Zhruba 470 mil. Kč na opravy a 123 mil. Kč na rekonstrukce nádraží. Potřeba dalších cca 120 mil. Kč na projektovou přípravu staveb na další roky. Zahájení oprav Nádraží Náchod, Turnov, Přerov, Lipník nad Bečvou, Břeclav, Kuřim, Sokolov, Hradec Králové.

Efektivní výstavba Smluvní obchodní podmínky FIDIC Snaha o standardizaci obchodních podmínek ve stavebnictví prostřednictvím všech investorských organizací podřízených MD – větší právní jistota pro zhotovitele, snaha maximálně zatraktivnit stavební trh i pro zahraniční uchazeče. ŘSD má ministerstvem schválené vybrané červené, žluté i zelené verze podmínek, SŽDC je před schválením červených podmínek, v přípravě jsou další barvy. Metoda přípravy staveb BIM BIM = informační model stavby Na platformě SFDI funguje pracovní skupina pro využití BIM. Letos vybrány pilotní projekty ŘSD a SŽDC. Model financování PPP PPP = partnerství soukromého a veřejného sektoru 2015: vybrány pilotní projekty mimo síť TEN-T (D4 a D7). V současné době vyhodnocována zakázka na poskytování poradenství při zadání PPP pro dostavbu tahu D4. Zahájení předkvalifikace na podzim 2017

Využívání evropských zdrojů Čerpání prostředků SFDI + OPD II OPD II vyhlásil ze všech operačních programů největší objem výzev: 25 za celkem 130,6 mld. Kč. 2016 - historicky nejlepší čerpání celého rozpočtu SFDI 2017 - v současné době vyčerpáno 15,5 mld. Kč z Operačního programu doprava II. Předpokládáme, že letos využijeme 25 miliard, takže do konce letošního roku bude vyčerpána asi třetina celého OPD 2014 – 2020. Kromě silničních a železničních staveb se připravují výzvy v oblasti elektromobility (dobíjecí stanice) nebo obnovy vozidlového parku osobní železniční dopravy.

Vývoj aktuální legislativy Novela stavebního zákona, jednotné řízení Hlavní cíl: celkové zjednodušení povolovacích procesů. Neschválené požadavky rezortu dopravy: nemožnost přiznat odkladný účinek žaloby proti vyvlastnění; předběžná držba; změna příslušnosti pro vedení územního řízení a vyvlastnění u staveb obsažených v Politice územního rozvoje ČR z ORP na kraje. Zákon 416/2009 Sb. (MD + MPO) o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury Hlavní myšlenka: respektovat specifičnost infrastrukturních staveb a umožnit jejich jednodušší, efektivnější a odbornější posouzení Prostor pro dokončení hlavních myšlenek staveb. zák. s cílem urychlit výstavbu. Snahou MD je podporovat plynulou přípravu a realizaci staveb, k tomu bychom však potřebovali stabilizovat rozpočtovou stránku SFDI.  

Děkuji za pozornost Ministerstvo dopravy