Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_ 14-1-02 Košťálová zelenina Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace výukový materiál pro učební a studijní obory kuchař, prodavač využití v předmětech potraviny a výživa, zbožíznalství
Potraviny rostlinného původu Košťálová zelenina
Charakteristika jde o zeleninu s pevnou lodyhou , tj. s košťálem nejznámější košťálová zelenina, hlávkové zelí, pochází z Evropy svým složením patří tato skupina mezi zeleninu s vyšším obsahem vitamínů, minerálních látek a celulózy
Jednotlivé druhy zelí hlávkové kapusta hlávková kadeřávek květák růžičková kapusta kedluben čínské zelí, pekingské zelí brokolice
Zelí hlávkové bílé, zelené, červené letní, zimní nasládlá zeleninová chuť vysoký obsah vitamínu C, při správném skladování či konzervování udrží až do zimních měsíců skladování pomocí mléčného kvašení nebo syrové
Kapusta hlávková podlouhlá hlávka, velmi vrásčité, sytě zelené listy vyžaduje tepelnou úpravu vhodná do polévek, příloha k masitým pokrmům
Kadeřávek kapusta kadeřavá neboli jarmuz listy, které rostou na košťálu se sklízí postupně od října po celou zimu
Květák je lehce stravitelný a považuje se za dietní potravinu nejjemnější košťálová zelenina vysoký obsah vitamínu C, minerálních látek, zejména železa lehce stravitelný
Růžičková kapusta byla vyšlechtěna v Belgii asi kolem roku 1800 pěstuje se pro drobné listy, vyvinuté z úžlabních pupenů, těsně semknuté do růžiček
Kedluben zelený, červený rané, pozdní používají se také povařené mladé listy obsahuje především vitamín B1, B2, C, z minerálních látek draslík, vápník. fosfor, železo
Brokolice je příbuzná květáku pěstuje se t pro své nerozvinuté květenství, které může být zelené, nachové nebo bílé je považována za jednu z nejhodnotnějších křehkých zelenin, díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek
Zdroje MUDROCH, Petr. zelenina pardubice [online]. [cit. 7.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zelenina-pardubice.cz/ MENCLOVÁ, Alena. do poloviny června vysejte kadeřávek [online]. [cit. 8.10.2013]. Dostupný na WWW: http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/do-poloviny-cervna-vysejte-kaderavek ASISTENTKA.CZ. s brokolicí proti rakovině [online]. [cit. 8.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.asistentka.czhttp://www.asistentka.cz KLUB, Coop. Kedluben je zásobárnou vitamínů C [online]. [cit. 8.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.coopclub.cz/wp-content/uploads/2012/03/Kedluben-270x150.jpg