Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

DĚLENÍ ZELENINY Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Šárka Vašinová Datum:
SKLADOVÁNÍ A KONZERVOVÁNÍ ZELENINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skladování, konzervování, krecht, chladící.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_DATLE_FIKY_KIWANO_CHERIMOA_KA RAMBOLA_OPUNCIE__PREZENTACE_17 Název školyStřední.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:Pě8 - 4 Datum ověření ve výuce: Téma: Zelenina – charakteristika a rozdělení Tématický okruh: Zelenina.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany-Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Charakteristika rybího masa
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
LAHŮDKOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: lahůdková, zelenina, mangold, kopr, artyčok, bambusové.
Název školy Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 Autor
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Technologie
Autor: Mgr. Lucie Hudcová Datum: Název: VY_52_INOVACE_35_PRVOUKA
: Suroviny pro cukráře III. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Další jižní ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
VY_32_INOVACE_ Snímače tlaku
VY_32_INOVACE_ Snímače hladiny
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
SKOPOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc.Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
KRÁLIČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: králičí, maso, tržní, části, charakteristika Autor:
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace autor: Helena Petrůvová název: VY_52_INOVACE_09_PRVOUKA_ZELENINA.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Projekt: CZ / / „SŠHL Frýdlant
Důlní elektrické přístroje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny Autor:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Bankovnictví Mgr. Yvetta Kałužová VY_INOVACE_Kaluzova_ Šek .
VY_32_INOVACE_53_PRV_ 3 1) Jméno autora výukového materiálu (VM), škola: Miroslava Červená Základní škola a mateřská škola Skalsko, okres Mladá Boleslav.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Suroviny pro cukráře I. ročník VY_32_INOVACE_
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Jarmila Kašparová nutriční terapeutka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
ZELENINA A JEJÍ DRUHY LISTOVÁ KOŠŤÁLOVÁ CIBULOVÁ PLODOVÁ KOŘENOVÁ
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Autor: Mgr. Yvetta Kałužová
EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách.
VY_32_INOVACE_10_GAS_576_Dos
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Zbečno 23, okres Rakovník
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Transkript prezentace:

Potraviny rostlinného původu VY_32_INOVACE_Kaluzova_ 14-1-02 Košťálová zelenina Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace výukový materiál pro učební a studijní obory kuchař, prodavač využití v předmětech potraviny a výživa, zbožíznalství

Potraviny rostlinného původu Košťálová zelenina

Charakteristika jde o zeleninu s pevnou lodyhou , tj. s košťálem nejznámější košťálová zelenina, hlávkové zelí, pochází z Evropy svým složením patří tato skupina mezi zeleninu s vyšším obsahem vitamínů, minerálních látek a celulózy

Jednotlivé druhy zelí hlávkové kapusta hlávková kadeřávek květák růžičková kapusta kedluben čínské zelí, pekingské zelí brokolice

Zelí hlávkové bílé, zelené, červené letní, zimní nasládlá zeleninová chuť vysoký obsah vitamínu C, při správném skladování či konzervování udrží až do zimních měsíců skladování pomocí mléčného kvašení nebo syrové

Kapusta hlávková podlouhlá hlávka, velmi vrásčité, sytě zelené listy vyžaduje tepelnou úpravu vhodná do polévek, příloha k masitým pokrmům

Kadeřávek kapusta kadeřavá neboli jarmuz listy, které rostou na košťálu se sklízí postupně od října po celou zimu

Květák je lehce stravitelný a považuje se za dietní potravinu nejjemnější košťálová zelenina vysoký obsah vitamínu C, minerálních látek, zejména železa lehce stravitelný

Růžičková kapusta byla vyšlechtěna v Belgii asi kolem roku 1800 pěstuje se pro drobné listy, vyvinuté z úžlabních pupenů, těsně semknuté do růžiček

Kedluben zelený, červený rané, pozdní používají se také povařené mladé listy obsahuje především vitamín B1, B2, C, z minerálních látek draslík, vápník. fosfor, železo

Brokolice je příbuzná květáku pěstuje se t pro své nerozvinuté květenství, které může být zelené, nachové nebo bílé je považována za jednu z nejhodnotnějších křehkých zelenin, díky vysokému obsahu vitamínů a minerálních látek

Zdroje MUDROCH, Petr. zelenina pardubice [online]. [cit. 7.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.zelenina-pardubice.cz/ MENCLOVÁ, Alena. do poloviny června vysejte kadeřávek [online]. [cit. 8.10.2013]. Dostupný na WWW: http://abecedazahrady.dama.cz/clanek/do-poloviny-cervna-vysejte-kaderavek ASISTENTKA.CZ. s brokolicí proti rakovině [online]. [cit. 8.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.asistentka.czhttp://www.asistentka.cz KLUB, Coop. Kedluben je zásobárnou vitamínů C [online]. [cit. 8.10.2013]. Dostupný na WWW: http://www.coopclub.cz/wp-content/uploads/2012/03/Kedluben-270x150.jpg