F60-F69 Poruchy osobnosti a chování u dospělých

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cíl této brožury je podat ve stručné formě a z praktického pohledu základní informace o sledování růstu dítěte, zjištění jeho odchylky, určení příčiny.
Advertisements

Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Poruchy osobnosti Jaké znáte poruchy osobnosti ? Jaké změny chování lze podle Vás u poruch osobnosti sledovat ? Setkali jste se již s případem poruchy.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
NÁSTROJE PRO KOMUNIKACI PŘI ZAPOJOVÁNÍ DĚTÍ S POSTIŽENÍM.
Adolescence doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D. Fakulta sportovních studií Masarykova univerzita.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Řízení sociálních služeb OSOBY ZÁVISLÉ NA PSYCHOAKTIVNÍCH LÁTKÁCH Syndrom závislosti Mgr. Irena Kudláčková.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Schizofrenie. Psychóza = nemoc duše Schizofrenie se řadí do jedné ze tří skupin psychóz - funkční psychózy. Realita se stává cizí. Mění způsob, jakým.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Představení výzkumného projektu Lenka Hloušková Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta MU Brno.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Autor: Mgr. Tomáš SládekGVH HořoviceVY_52_INOVACE_ZSV1_21 POZORNOST.
FOBIE KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ, C3B ZÁKLADNÍ INFORMACE  Z řeckého „fobos“  = úzkostná porucha - chorobný, bezdůvodný strach z věcí, situací nebo.
EMOCE - jsou psychické procesy, které hodnotí různé skutečnosti, situace, události, průběh a výsledky jednání člověka; - vyjadřují prožívání subjektivního.
Pěstounská péče na přechodnou dobu - výchovné a emocionální problémy Praha, 20. června 2016 doc. PhDr. Albín Škoviera.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_7_11_test, osobnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Mobbing a Bossing Marková. M obbing C o je M obbing  je druh rafinované šikany na pracovišti  nejrůznější formy znepříjemňování života na pracovišti.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Temperament
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Následky falešných nařčení ze sexuálního zneužití u dětí
Návraty žen do práce očima zaměstnavatelů
Má smysl procvičovat kognitivní funkce?
Specifické otázky společenské podpory početných rodin (Josef Zeman, Národní centrum pro rodinu) Cílem systému podpory rodin je udržení a postupný nárůst.
Místní rozpočtové jednotky
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Základní informace o poskytovateli
PSYCHICKÉ STAVY OSOBNOSTI POZORNOST - VĚDOMÍ.
City DUM_15.
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
9. Heterogenní a homogenní skupiny
RIZIKO.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková.
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Životní cyklus.
Typologie osobnosti.
Panická porucha.
RIZIKO.
Základní statistické pojmy
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Výchova k občanství Vnitřní svět člověka
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Rysy osobnosti Temperament Charakter
Phdr. hana pazlarová ph.d.
Kognitivní (poznávací) procesy
Mapování regionální potřebnosti seniorských služeb a podpory
Pojem a definice krize Překážka na cestě za důležitými životními cíli, kterou člověk není schopen překonat v obvyklém čase obvyklými metodami řešení problémů.
Život bez střeva , Praha.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
DOMÁCÍ NÁSILÍ UTEČ, DOKUD JE ČAS
Diagnostika, poradenství HTF 2013
Terénní krizová služba
Transkript prezentace:

F60-F69 Poruchy osobnosti a chování u dospělých

F 60 Specifické poruchy osobnosti Hluboko zakořeněné maladaptivní způsoby chování, obvykle rozpoznatelné v době dospívání či dříve, trvají pak po větší část dospělého věku. Osobnost je abnormální buď do rovnováhy svých složek, jejich kvality a vyjádření nebo ve svém celku. Očekávání nedostatku spolupráce, mýtus „těžké“ terapie, neadekvátní léčba, odmítání pacientů. Reálná data však udávají výrazné zlepšení u více než 50% pacientů po cca 1 a půl roce léčby.

F 60 Specifické poruchy osobnosti relativně časté v běžné populaci, celková prevalence cca 10% (6-15%) v ambulancích praktických lékařů 20-30%, v psychiatrických ambulancích 30-50% etiologie poruch osobnosti představuje komplexní kombinaci mezi temperamentem a charakterem predispozice ke vzniku choroby je dána geneticky (dvojčata, mapování rodin), nejspíše polygenně, psychosociální vlivy pak mají vyýrazný vliv na rozvoj této dispozice (konfliktní, emočně vypjaté rodinné prostředí, příliš trestající, restriktivní nebo tvrdá výchova, nadměrné rozmazlování…) doporučená lit. Ján Praško a kol.: Poruchy osobnosti

F 60.0 Paranoidní porucha osobnosti epidemiologie – 2%, vyšší u mužů, mezi psychiatrickými ambulantními pacienty až 20% nadměrná citlivost k odmítnutí neodpouštění urážek podezřívavost tendence zkreslovat zážitky chybným interpretováním neutrálně nebo přátelsky laděných akcí druhých jako nepřátelských opětovné bezdůvodné podezíráním partnera ze sexuální nevěry bojovný a tendenční smysl pro osobní práva. sklon k excesivní důležitosti vlastní osoby a častá je excesivní vztahovačnost

F 60.1 Schizoidní porucha osobnosti epidemiologie – ½-1%, častější u mužů distancování se od citových‚ sociálních a jiných kontaktů preference fantazie‚ činností v samotě a introspektivní rezervovanost obvykle přemýšliví, hloubaví lidé, vytvářejí si své systémy, svéráznou logiku, leckdy originální letargické, mdlé pohyby, pomalá monotónní řeč neschopnost vyjadřovat své city a zakoušet radost

F 60.2 Disociální porucha osobnosti epidemiologie – až 5%, vyšší u mužů, u vězňů někdy udáváno až 75% bezohlednost v sociálních závazcích nedostatek cítění pro druhé velká nerovnováha mezi chováním a současnými sociálními normami chování nelze snadno změnit zkušeností‚ dokonce ani trestem nízká tolerance k frustraci‚ nízký práh pro spouštění agrese včetně násilných činů tendence klamat druhé nebo nabízet přijatelné vysvětlení pro chování‚ které ho přivádí do konfliktu se společností

F 60.3 Emočně nestabilní porucha osobnosti epidemiologie – 3%, vyšší u žen, hraniční porucha až u 25% hospitalizovaných psychiatrických pacientů sklonem k zkratkovému chování bez uvážení jeho následků nálada je nepředvídatelná a vrtošivá sklon k neuváženým emočním výbuchům a neschopnost ovládat výbuchy svého chování tendence k hašteřivému chování a ke konfliktům s ostatními‚ zvláště jsou–li zkratkové činy odmítány nebo potlačovány rozlišujeme dva typy: typ impulzivní x typ hraniční

F 60.3 Emočně nestabilní porucha osobnosti Impulzivní typ charakterizovaný hlavně emoční nestabilitou a chybějícím ovládáním svých popudů Hraniční typ charakterizovaný navíc i poruchou představy o sobě‚ cílů a osobních preferencí‚ dlouhodobými pocity prázdnoty‚ dále intenzivními a nestabilními interpersonálními vztahy tendence k sebezničujícímu chování‚ včetně sebevražedných náznaků a pokusů

F 60.4 Histrionská porucha osobnosti epidemiologie – 6%, vyšší u žen mělká a labilní afektivita sebedramatizace‚ teatrálnost přehnaný projev emocí sugestibilita egocentričnost povolnost vůči sobě nedostatkem ohledu na druhé bolestínství a trvalé vyžadování ocenění‚ vzrušení a pozornosti

F 60.5 Anankastická porucha osobnosti epidemiologie – častější u mužů pocit osobní nejistoty a pochyb nadměrná svědomitost, puntičkářství zaměstnáváním se detaily a kontrolou vzorná disciplína, vytváření plánů, seznamů, tendence k byrokratizaci tvrdohlavost‚ opatrnost a rigidita často nejsou schopni vyhodit staré a rozbité předměty hůře vyjadřují vřelé emoce, jsou spíše rezervovaní mohou být vtíravé a nevítané myšlenky

F 60.6 Anxiozní (vyhýbavá) porucha osobnosti epidemiologie – 1%, postihuje obě pohlaví stejně, častá komorbidita s anankastickou poruchou osobnosti pocity napětí a obavy‚ nejistoty a podřízenosti potřeba být milován a přijímán nízké sebevědomí přecitlivělost na odmítnutí a kritiku vyhýbání se sociálním situacím, přestože po blízkosti velmi touží

F 60.7 Závislá porucha osobnosti epidemiologie – 5%, častější u žen pronikavá závislost na druhých obava udělat menší či větší životní rozhodnutí velké obavy z opuštěnosti pocity bezmocnosti a nekompetence pasivní vyhovění přáním starších a dalších lidí a slabou odpovědí na požadavky denního života nedostatek průbojnosti se může projevit v intelektuální nebo emoční sféře častá je tendence přenést odpovědnost na druhé

F 60.8 Jiné specifické poruchy osobnosti Narcistická porucha osobnosti grandiózní sebevědomí, intenzivní emoční reakce, pokud se jich někdo dotkne projevy velikášství, nadměrná pozornost věnovaná sebehodnocení Pasivně-agresivní porucha osobnosti skryté kladení překážek, otálení, neústupnost, záměrná nevýkonnost velké problémy při spolupráci s druhými, rezistentní vůči autoritám bojují za svoji autonomii, mají potíže vytvořit a udržet blízký vztah

F 63 Nutkavé a impulzivní poruchy Patologické hráčství Patologické zakládání požárů (pyromanie) Patologické kradení (kleptomanie) Patologické nutkání k vyškubávání vlasů (trichotillomanie) Jiné nutkavé a impulzivní poruchy - patologické nakupování Dostudovat! Např. http://www.uzis.cz/cz/mkn/F60-F69.html

F64 Poruchy pohlavní identity Transsexualismus Transvestitismus dvojí role Porucha pohlavní identity v dětství Dostudovat! Např. http://www.uzis.cz/cz/mkn/F60-F69.html

F65 Poruchy sexuální preference Fetišismus Fetišistický transvestitismus Exhibicionismus Voyerismus Pedofilie Sadomasochismus Frotérství Nekrofilie Dostudovat! Např. http://www.uzis.cz/cz/mkn/F60- F69.html