II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Ochrana urbanistických a architektonických hodnot zástavby poznatky veřejného ochránce práv Kancelář veřejného ochránce práv JUDr. Marek Hanák, JUDr. Jana.
1 Zabezpečení kvality revitalizací bytových domů Ing. Simon Palupčík ředitel Úseku certifikace systémů řízení vedoucí Certifikačního orgánu pro certifikaci.
OCHRANA A SPRÁVA DŘEVIN ROSTOUCÍCH PODÉL KOMUNIKACÍ Ing. Pavel Chotěbor Ing. Tomáš Staněk, CSc. odbor obecné ochrany přírody a krajiny Seminář „Údržba.
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Nástroje dotační politiky MŽP k ochraně půdy Ing. Jiří Klápště Odbor obecné ochrany přírody a krajiny MŽP.
Vypracováno kolektivem autorů České společnosti pro technickou normalizaci Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Prezentace pro jednání představenstva Krajské hospodářské komory Střední Čechy, konaného dne v Brandýse nad Labem – St. Boleslavi.
Porada stavebních úřadů Ostrožská Nová Ves
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
Vnitřní předpisy účetní jednotky Porada odboru veřejné správy, dozoru a kontroly Ing. Tomáš Sluka Ministerstvo financí odbor Regulace a metodika účetnictví.
Zelená stuha Možnosti financování projektů obcí MŽP.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
VY_62_INOVACE_ , daň z nemovitých věcí - pozemků
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Přijímací řízení 2017 Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
Ochrana přírody a krajiny
Stanislav Štangl vedoucí oddělení GIS, SITMP
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
KOMÍNY, KOMINÍK A DALŠÍ PROFESE
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
TÉMA: Národní parky a chráněné krajinné oblasti
Roční seminář pro vodoprávní úřady
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu
Správa sociálního zabezpečení
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
Zpráva o uplatňování územního plánu
Pozemkové úpravy.
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Česká inspekce životního prostředí Břehové porosty – příklady z praxe
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zvláštní odborná způsobilost
Vodní plochy jako VKP z pohledu práva
Přijímací řízení na střední školy 2016/2017
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Lesní hospodářský plán Náležitosti LHP
Větrné elektrárny v ZÚR
Územní plán Liberec.
Les Porost dřevin v němž je vyvinuto stromové patro a stromy dosahují výšky alespoň 5 m a zápoj korun je 25 % Složitý ekosystém tvořený: Fytocenózou =
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Program na podporu lesních ekosystémů
Rozpočtové hospodaření obcí v roce 2018
Daň z nemovitých věcí 28. listopadu 2018 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Územní plán s prvky regulačního plánu
Sociální a dostupné byty
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
OP ŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Kácení dřevin rostoucích mimo les
Vývoj prostorové struktury sídel a komunikací Příklad využití starých map a nástrojů GIS Geografické aspekty středoevropského prostoru Brno,
Transkript prezentace:

II. TÉMA Platné právní předpisy na ochranu dřevin rostoucích mimo les a povolování kácení (metodiky, ČSN, dohody)

1. Platné právní předpisy Ke dni 15.11.2013 jsou v České republice platné tyto právní předpisy na ochranu dřevin: - zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (§ 7-9 , § 46-47) - vyhláška č. 395/1992 Sb., kterou se provádí zákon o ochraně přírody a krajiny ( § 13 – označování památných stromů) Vyhláška č. 189/2013 Sb., o ochraně dřevin a povolování jejich kácení (nahrazuje § 8 vyhlášky č. 395/1992 Sb.)

Co je dřevina rostoucí mimo les § 3 odst. 1 písm. g) zákona – definice. Dřevina rostoucí mimo les je strom nebo keř rostoucí jednotlivě i ve skupinách ve volné krajině, v sídelních útvarech a na pozemcích mimo lesní půdní fond (LPF) Dřeviny (stromy a keře) jsou chráněny před poškozováním a ničením. Poškozování je: hluboký ořez větví koruny, zásah do kořenového systému při výkopových pracích, sloupání kůry s lýkem, ničení chemikálií. Ničením je: kácení, řez koruny „na kmen“ ,dotace chemikálie do kořenového systému s následkem odumření

Co přináší vyhláška č. 189/2013 Sb., Přináší zásadní změnu v přístupu ke kácení dřevin v zahradách a větší ochranu stromořadí a alejí. Vyhláška zpřísňuje: - posiluje ochranu stromořadí a ochranu souvislých zapojených porostů dřevin nepřesahujících 40 m2 - povolení ke kácení dřevin ve stromořadích požaduje u všech jedinců bez ohledu na obvod kmene ve výčetní výšce Větší ochrana je keřovým porostům o výměře větší jak 40 m2, které tvoří významný podíl zeleně v sídlech a volné krajině. Definice stromořadí: Stromořadím je pro účel této vyhlášky souvislá řada nejméně 10-ti stromů s pravidelnými rozestupy. Chybí-li v některém úseku souvislé řady některé stromy, stále se jedná o stromořadí. Stromořadím n e j s o u intenzivní nebo extenzivní sady

Povolování ke kácení - pro stromy ve stromořadích, nedosahují-li ve výčetní výšce více jak 80 cm - stromořadí jen výjmečně po vyhodnocení jeho funkčního, estetického a historického účelu (zcela výjmečně jen u degradovaných jedinců) U dřevin, které jsou součástí významného krajinného prvku V zahradách (dle definice) není povolení (rozhodnutí) nutné. Definice pojmu „zahrada“. Je to veřejnosti nepřístupné, stavebně oplocený pozemek u bytových a rodinných domů v zastavěném území obce (intravilánu). Při posuzování musí pozemek označený „zahrada“ splňovat všechny znaky najednou. Definice pojmu „mimovegetační doba“: je to přirozený útlum fyziologických a ekologických funkcí dřeviny.

Metodiky, ČSN, dohody upravující podrobnosti způsobu ochrany stromů rostoucích mimo les 1. dohoda o postupu při aplikaci ustanovení § 8 odst. 2 zákona č. 114/1992 Sb. ve vztahu k § 14 a § 20 zákona č. 135/1961 Sb., ve znění pozdějších předpisů z roku 1995. - dřevina v silničním tělese jako pevná překážka. 2. Metodická instrukce MŽP, odboru obecné ochrany přírody a krajiny pro ochranu dřevin rostoucích mimo les v okolí nadzemního vedení elektrizační soustavy – jaro 2013 3. Česká technická norma ČSN 83 9061 „Technologie vegetačních úprav v krajině- Ochrana stromů, porostů a vegetačních ploch při stavebních pracích.“ 4. Metodika AOPaK z roku 2009 „Oceňování dřevin rostoucích mimo les“ Děkuji za pozornost Ing. F.Frola (GSM 732476593)