X BEZMLÉČNÁ DIETA Jana Spáčilová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pekařská výroba  Výroba chleba  Výroba běžného pečiva  Výroba jemného pečiva.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět PŘÍRODOPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
KYSANÉ MLÉČNÉ VÝROBKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 15.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Trvanlivé pečivo  Sušenky  Oplatky  Perníky  Trvanlivé pečivo ze šlehaných hmot  Suchary, preclíky, tyčinky.
JOGURTY I Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablony VY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
P ŘÍPRAVA POKRMŮ Hlavní živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_565_ Výkup mléka 2 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Energeticky bohatá poživatina,
Energetická hodnota potravin (EH)
Rádce ŠJ 3 propojuje ND a SK v jeden celek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Suroviny pro cukráře I. ročník
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Filip Luňák Zš a Mš Stonava 9tř.
Alergie a anafylaktický šok
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Diferencované stravování
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
ZDRAVÁ VÝŽIVA PREZENTACE SLOUŽÍ K VÝKLADU NOVÉ LÁTKY.
Diabetes mellitus.
Ing. Sylvie kršková, Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
9. Heterogenní a homogenní skupiny
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
. Seminář ČESTR Chov SKotu 2017.
Přehled možných potravinových alergenů.
Jak číst nápisy na potravinách
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Pamatujete si ještě na svojí první lásku?
Jód - problematika dietárního příjmu a suplementace, saturace populace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

X BEZMLÉČNÁ DIETA Jana Spáčilová

BEZMLÉČNÁ DIETA Proč? alergie na bílkovinu kravského mléka laktózová intolerance potravinová ALERGIE x potravinová INTOLERANCE = odlišné klinické jednotky!!!

ALERGIE na BKM mléko a výrobky z něj7 – alergen, příloha II Nařízení (EU) č. 1169/2011… ALERGIE = u přecitlivělých jedinců nepřiměřená reakce imunitního systému, jež může vyústit až k anafylaktickému šoku Velmi rychlý rozvoj příznaků, zahrnuje i odpověď imunitního systému s uvolňováním protilátky imunoglobulinu typu E (IgE) (x Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu, nezahrnují imunitní odezvy a většinou se projevují nadýmáním, průjmem a nebo zácpou.) Výskyt alergie obecně: 8-10 % dětí, 1,5-3 % dospělých Alergie na BKM: 3 % dětí do 3 let věku, 1-3 % dospělých Jediná léčba: absolutní vyloučení alergenu (i jeho prahového / stopového množství)

BKM, které mohou vyvolat alergickou reakci Syrovátkové bílkoviny Alfa-laktalbumin, beta-laktoglobulin Alergie na beta-laktoglobulin zejména u malých dětí (nevyzrálost trávicího traktu, neschopnost natrávit syrovátku), potíže u 95 % dětí mizí ještě v předškolním věku. Kaseiny (α, β, γ, κ) Častější alergeny v dospělém věku

Dietní opatření při ABKM Absolutní vyloučení BKM Nevhodné: Kravské mléko a veškeré mléčné výrobky (mléko plnotučné, polotučné, odstředěné, sušené, acidofilní, kefír, zákys, podmáslí, syrovátka, jogurty, sýry, tvarohy, smetana, tradiční pomazánkové, zmrzlina, mléčné dezerty, pudink, máslo) Absolutně nevhodná jsou i všechna ostatní živočišná mléka (kozí, buvolí, ovčí, velbloudí aj.), a to z důvodů existence zkřížené reaktivity Některé potraviny jsou rizikové, proto je potřeba sledovat jejich složení (sladké a slané pečivo, sušenky, krekry, oplatky, čokolády a polevy, cukrovinky, instantní potraviny, směsi koření, alternativy mléčných výrobků rostlinného původu, uzeniny, rostlinné tuky)

Dietní opatření při ABKM Rostlinné tuky bez mléčných přísad - Perla plus vitaminy, Alfa Vital, Flora light, Vive Bio slunečnicová, margaríny značky Provamel SLEDOVAT ETIKETY! Co nesmí být uvedeno na etiketě výrobku při ABKM: Sušené mléko, mléčná složka, laktosérum, sušené laktosérum, kaseinát, kaseinát vápníku, kasein, mléčná bílkovina, proteinový hydrolyzát, mléčné tuky, sérový albumin, laktoglobulin, laktóza Co smí být uvedeno na etiketě výrobku při ABKM: Laktát (mléčnan), kyselina mléčná

Dietní opatření při ABKM Jako náhradu mléka je možno použít průmyslově vyráběné nápoje – sójové, rýžové, mandlové, ovesné, špaldové, kokosové, kaštanové apod. Tyto výrobky však neposkytují dostatečné množství vápníku, pokud nejsou o vápník obohaceny. VÁPNÍK sardinky včetně kostí brukvovitá zelenina ořechy, mák tvrdá pitná voda

KOJENCI U plně kojených dětí má být bílkovina vyloučena ze stravy kojící matky (nutno doplnit vápník) Kojenci s alergií na bílkovinu kravského mléka, kteří nejsou kojeni, mají být léčeni semielementárními preparáty s výrazně sníženou antigenicitou (preparáty s vysokým stupněm hydrolýzy)

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE nesnášenlivost mléčného cukru neschopnost organismu trávit a vstřebávat mléčný cukr Laktóza = disacharid (glukóza + galaktóza) Laktáza = enzym ß-galaktosidáza v buňkách tenkého střeva štěpící laktózu nedostatečná tvorba enzymu (nulová nebo 20-40-50-… % → dle toho tolerance mléka a mléčných výrobků) vrozená (vzácná), primární (fyziologický pokles aktivity laktázy v průběhu věku), sekundární (v důsledku poškození střevní sliznice, např. celiakie)

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE

LAKTÓZOVÁ INTOLERANCE Intolerance laktózy nepředstavuje velké zdravotní riziko, spíše svými projevy postižené jedince obtěžuje. Příznaky a jejich míra jsou různorodé závisí na množství a aktivitě enzymu různorodosti mikroflóry tlustého střeva na celkové konzumaci laktózy a střevní pasáži Příznaky i citlivost jednotlivých lidí je velmi rozmanitá, stejně jako nástup příznaků laktózové intolerance (od 30 do 120 minut)

VÝSKYT LAKTÓZY V POTRAVINÁCH přirozeně výhradně v mléce všech savců a výrobcích z nich skryté zdroje (v malém množství i v jiných potravinách) - sladké i slané pečivo, sušenky, bonbony, zákusky, čokoláda, zmrzlina, bramborové chipsy, instantní potraviny, margaríny, masné výrobky plnidla pro některé léky Druh mléka Obsah laktózy v % hmotnosti Lidské 7,2 Ovčí 5,1 Kravské 4,8 Kozí 4,4

V důsledku působení mléčných bakterií v zakysaných (fermentovaných) mléčných výrobcích dochází ke snížení laktózy o 20 až 30 %. Nicméně je-li do jogurtů pro zvýšení sušiny dodatečně přidáno sušené nebo zahuštěné odstředěné mléko, obsah laktózy se tak může naopak zvýšit. Při výrobě sýrů dochází k přesunu 96–98 % laktózy do syrovátky, zbývající laktóza je odbouraná fermentací. Obsah laktózy v sýrech je tedy téměř nulový.

PŘEDPIS Č. 54/2004 SB. VYHLÁŠKA O POTRAVINÁCH URČENÝCH PRO ZVLÁŠTNÍ VÝŽIVU A O ZPŮSOBU JEJICH POUŽITÍ ČÁST 9 - POTRAVINY S NÍZKÝM OBSAHEM LAKTÓZY NEBO BEZLAKTÓZOVÉ § 22 (1) Pro účely této vyhlášky se rozumějí a) potravinami s nízkým obsahem laktózy potraviny obsahující nejvýše 1 g laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě, b) potravinami bezlaktózovými potraviny obsahující nejvýše 10 mg laktózy ve 100 g nebo 100 ml potraviny ve stavu určeném ke spotřebě a ve kterých je přítomnost volné galaktózy vyloučena.

BEZLAKTÓZOVÉ VÝROBKY Náhražky mléka a ml. výrobků: Mléko → mléko bezlaktózové, rostlinné nápoje: sójové, rýžové, ovesné, špaldové, mandlové, kokosové, lískooříškové aj. (pudinky, kaše) Mléčné výrobky → pomazánky ze zeleniny, luštěnin, tofu, rostlinné jogurty, dezerty a pudinky (Provamel, Sojagurt, Sojáčik, Kika, Amunáček, Ovísek, Alpro Soya,…), rostlinné smetany Máslo obsahuje pouze stopové množství laktózy, ve většině případů bývá tolerováno bez potíží Syrovátka patří k potravinám s vysokým podílem laktózy Margaríny bez mléčných přísad - Perla plus vitaminy, Alfa Vital, Flora light, Vive Bio slunečnicová, margaríny značky Provamel Bezlaktózové výrobky – na trhu dnes běžně – mléko, smetana, pudinky, jogurty, sýry, tvarohy, čokoláda,..(firmy Minus L, Meggle, Lactel, Spar free)

Pro kojence …bezlaktózová kojenecká mléka

BEZMLÉČNÁ DIETA Proč? ALERGIE na bílkovinu kravského mléka naprosté vyloučení všech potravin obsahujících mléčnou bílkovinu Laktózová INTOLERANCE BEZMLÉČNÁ DIETA??? potravinová ALERGIE x potravinová INTOLERANCE = odlišné klinické jednotky!!!