Opatření vázaná na vodu v SC 4.3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Advertisements

1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
RNDr. Milan Hladík, PhD., Ing. Jan Cihlář
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
Pavel Marek AOPK ČR, odd. péče o vodní ekosystémy
Úvod do problematiky OPŽP
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Aktuální výzvy OPŽP Josef Pikálek Liberec.
Připravované výzvy Lucie Pudivítrová odbor fondů EU, MŽP.
OP ŽP Anna Limrová Samostatný odbor OP ŽP.
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Možnosti financování protipovodňových.
STUDIE PROVEDITELNOSTI FARSKÉHO A BORECKÉHO POTOKA MĚSTO PLANÁ NAD LUŽNICÍ strana 1 STUDIE PROVEDITELNOSTI PŘÍRODĚ BLÍZKÝCH PROTIPOVODŇOVÝCH OPATŘENÍ V.
Kurs v rámci projektu SFŽP Agentura Koniklec o.s. 2008
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Územní ochrana OBECNÁ.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Poodří Chráněná oblast.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Fluviální geomorfologie Zdeněk Máčka
SUCHÁ NÁDRŽ DUBNICE – JEŠTĚDSKÝ POTOK PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE
Programový rámec OP ŽP Členská schůze MAS Opavsko 2. června 2015.
ZAVÁDĚNÍ RETENČNÍCH A INFILTRAČNÍCH ADAPTAČNÍCH OPATŘENÍ V POVODÍ MORAVY KOMBINACE OPATŘENÍ VE SPOLEČNÉM POVODÍ Kolektiv autorů.
zelená linka: Finanční možnosti čerpání z Operačního programu Životní prostředí na vodu.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
zelená linka: Možnosti financování krajinné architektury z programů v gesci MŽP Agentura ochrany přírody a krajiny.
zelená linka: PO 4 Ochrana a péče o přírodu a krajinu Lucie Landová Agentura ochrany přírody a krajiny ČR
Možnosti financování adaptačních opatření – Operační program Životní prostředí Přednášející: Datum: Ing. Jan Pištěk
Územní systém ekologické stability ÚSES Vilém Pařil Environmentální ekonomie.
zelená linka: Prioritní osa 1 – Zlepšování kvality vody a snižování rizika povodní.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Nejlepší realizovaná společná zařízení v Karlovarském kraji 1.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
Operační program Životní prostředí. 2 OPŽP – druhý největší operační program  Finanční nástroj pro čerpání prostředků z fondů Evropské unie  V letech.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Národní plány povodí Aktuální stav přípravy a souhrn programu opatření.
AGENTURA OCHRANY PŘÍRODY A KRAJINY ČESKÉ REPUBLIKY.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Vyhlášené výzvy operačních programů pro kraj a jeho příspěvkové organizace.
Revitalizace rašelinišť mezi Horou Sv. Šebestiána a Satzung – I. etapa.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
zelená linka: OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 2014 – 2020 KONFERENCE POVODNĚ A HOSPODAŘENÍ S VODOU Financování.
Informační kampaň pro posílení udržitelného užívání vodních zdrojů a ekosystémových služeb krajiny v podmínkách globální změny (LAPLANT) Zemědělské hospodaření.
Povinné náležitosti žádosti
Postřehy z praxe v ochraně přírody a krajiny Petr Hůla
Setkání se starosty obcí Mgr. Vlastimil Peřina
Provozování vodohospodářské infrastruktury
Protipovodňová opatření na Frýdlantsku -
Specifický cíl 4.4 – Zlepšit kvalitu prostředí v sídlech
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Zeleň ve volné krajině a v sídlech
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
OPŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Revitalizace vodních toků
1. Workshop pořizovatelů a projektantů k územní studii krajiny Kofinancování územní studie krajiny z NPŽP Petra Kolářová Odbor obecné ochrany přírody.
Operační program Životní prostředí 2014 – 2020
AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les
Operační program Životní prostředí
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
4.4.1: Revitalizace funkčních ploch a prvků
OP ŽP PO 4 - Ochrana a péče o přírodu a krajinu
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

Opatření vázaná na vodu v SC 4.3 OPŽP PO 4 Opatření vázaná na vodu v SC 4.3 Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les Jana Jiskrová 11. 5. 2017, Karlovy Vary

Aktivita 4.3.1: Zprůchodnění migračních bariér pro živočichy a opatření k omezování úmrtnosti živočichů spojené s rozvojem technické infrastruktury Výstavba rybích přechodů Opatření na zprůchodnění migračních bariér (obojživelníci, chráněné druhy plazů, vydra, bobr, sysel, netopýři) na významných tahových cestách Odstranění migračních překážek na vodních tocích Rybí přechod, bariéry pro obojživelníky

Aktivita 4.3.1: Zprůchodnění migračních bariér 75 % Zprůchodnění migračních bariér pro vodní živočichy vyplývající z Koncepce zprůchodnění říční sítě nebo z Plánů povodí 100 % - nutné doložit list opatření minimálně zvýšení účinnosti stávajících rybích přechodů, speciálních rybích přechodů či opatření, • odstranění migračních překážek na vodních tocích, • instalace opatření k usměrnění nebo přemístění ryb a na vodu vázaných obratlovců podporující jejich poproudovou migraci, • obnova konektivity vodního toku s nivními biotopy apod. U opatření vázaných na vodní toky musí být doložen ichtyologický průzkum U rybích přechodů musí být v žádosti popis způsobu provedení monitoringu k ověření funkčnosti rybího přechodu

Aktivita 4.3.2: Vytváření, regenerace či posílení funkčnosti krajinných prvků a struktur Opatření na vytváření a obnovu vodních prvků s ekostabilizační funkcí tůní, mokřadů a malých vodních nádrží, které neslouží k chovu ryb nebo slouží jenom k takovému chovu ryb, který neoslabí ekologické funkce nádrží Tůně, mokřady 100 % Malé vodní nádrže 60 % - na území ZCHÚ a Natura 90 % Projekt nemá za cíl pouze hydrologické funkce (akumulační, retenční) – důraz na biodiverzitu (biologické posouzení v PD)

4.3.3 Revitalizace a podpora samovolné renaturace vodních toků a niv, obnova ekostabilizačních funkcí vodních a na vodu vázaných ekosystémů Vytváření a obnova přírodě blízkých koryt vodních toků přiměřeně kapacitních, tvarově a hloubkově pestrých může zahrnovat eventuální odstranění dřívějších nevhodných úprav včetně zakládání břehových porostů Obnova říčních ramen v nivě vodního toku Posílení ekologicko – stabilizačních funkcí rašelinišť a pramenišť Podpůrná opatření na vodním toku a nivě umožňující přirozené korytotvorné procesy Podpora 100 % Podpůrná opatření: - zajištění dostatečně širokého pásu nivy pro přirozený vývoj koryta vodního toku, - vytváření a obnova prvků posilující druhovou biodiverzitu vodních a na vodu vázaných organismů, - terénní úpravy koryta (dna) a břehů včetně pomístních zásahů umožňujících proces renaturace vodního toku a nivy apod.

Standardy AOPK ČR Pokud je pro danou oblast zpracován standard, musí být patření navrženo v souladu s ním (http://standardy.nature.cz) V současné době jsou schváleny standardy: Vytváření a obnova tůní Rybí přechody

Děkuji za pozornost! Ing. Jana Jiskrová tel.: 702 018 961, email: jana.jiskrova@seznam.cz Regionální pracoviště Správa CHKO Slavkovský les Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Ministerstvo životního prostředí - www.mzp.cz Státní fond životního prostředí ČR - www.sfzp.cz Agentura ochrany přírody a krajiny ČR - www.ochranaprirody.cz