Mykotoxiny ve výživě zvířat

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí (prezentace člena) Mgr.S.Sýkorová,CSc. VÚRV Praha, Oddělení šlechtitelských metod.
Advertisements

Projekt: shrnovač píce Přednášející: Ing. Roman Cieslar
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
PRODUKCE OVOCE A ZELENINY HOSPODÁŘSKÝ KRAJINOTVORNÝ NUTRIČNÍ zdroj vitamínů minerálních látek vlákniny fyziologicky aktivních látek (pozitivní x negativní)
Představení zajímavých projektů OPVK
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
ANTINUTRIČNÍ LÁTKY.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Intenzivní odchov plůdku ryb
Chemické složení organismů
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i. Praha Uhříněves.
Výživové směry Ing. A. Říhová.
Alimentární onemocnění
Základní pojmy ve výživě
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Lékařská toxikologie Lekce IX. Houbové jedy
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
KUKUŘICE, SILÁŽ Ing. Petra Náměstková.
PESTICIDY A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Alimentární onemocnění
Sacharidy ve výživě ryb
KUKUŘICE VE VÝŽIVĚ SKOTU
Plísně a jejich jedy v potravinách
JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH ZDRAVOTNĚ SOCIÁLNÍ FAKULTA TOXICKÉ LÁTKY V POTRAVINÁCH 1. OVZN Vendula Fedrová.
Digestáty: druhotné využití odpadů v zemědělství
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 2. a 3. Téma: Chov Zvířat
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Šablona : III/2VY_32_inovace_573 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Mendelova univerzita v Brně (P 2) MENDELU
Inovace kurikula studijního programu Všeobecné lékařství. Reg.č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Prezentace pracovního portálu R. Cerkal
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Nástroje daňových úlev
VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽIVOČIŠNÉ VÝROBY, v.v.i.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Doktorské studium na AF
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Produkce obilovin Obiloviny výrazně ovlivňují výživovou bilanci světové populace ve všech světadílech a mají mezi ostatními zemědělskými produkty výsadní.
1 Národní akční program BOZP 2013 – 2014 problematika vědy a výzkumu Podpora vědy a výzkumu Priorita II. Zajištění financování oblasti BOZP – opatření.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Laboratorní diagnostika PRRS: rutina nebo umění ? Jiří Smola a Vladimír Celer Ústav mikrobiologie a imunologie.
Seminář k doktorskému studijnímu programu Zlín.
FUNGUSTOXÍNKOMO- DITA POLNÍ / SKLADO- VACÍ KARCINO - GEN Aspergillus flavus,(parasi- ticus ) Aflatoxín B1-G1, M1 skladovací + polní + (A. ochraceus)(Ochratoxín)skladovací.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
„Partnerství pro konkurenceschopnost“ Název projektu: „Partnerství pro konkurenceschopnost“ Zkrácený název projektu:„PARKON“ OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Koncepce pedagogického a vědeckého rozvoje oboru:
Svítá na lepší časy ? 2. května 2017 palác Žofín
Studium na AF MENDELU Ing. Petr Dostál, Ph.D.
Alternativní zdroje NON-GMO krmiv
Vliv výživy na produktivitu prasat
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
= přeměna látek a energií
Presentation Title 1st September 2002
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
Biopotraviny.
Shredlage v krmných dávkách vysokoprodukčních dojnic – postřehy z praxe Ing. Roman Poštulka, Ph.D. tel
Pesticidy, léčiva a možnosti jejich eliminace z ŽP
Transkript prezentace:

Mykotoxiny ve výživě zvířat Září, 2016, Brno Autor: Ing. Pavel Horký, Ph.D. Ústav výživy zvířat a pícninářství HABILITAČNÍ PŘEDNÁŠKA Mykotoxiny ve výživě zvířat

Obsah přednášky Plísně jako producenti mykotoxinů Výsledky z modelových experimentů Charakteristika mykotoxinů Citlivost zvířat vůči mykotoxinům Vliv mykotoxinů u jednotlivých druhů HZ Možnosti eliminace mykotoxinů v krmivech Maskované mykotoxiny Závěry

Plísně jako producenti mykotoxinů Evropské klima umožňuje růst plísní Spory plísní jsou prakticky všude

Druhy plísní Polní (např. F. graminearum; F. roseum) Výskyt plísní neznamená AUTOMATICKY výskyt mykotoxinů

Druhy plísní Skladištní (např. Aspergillus; Penicillium)

Výsledky modelových experimentů Plísně zhoršují konverzi krmiva (až o 20 %) Snižují přírůstek (až o 25 %) Snížení koeficientu stravitelnosti jednotlivých živin Sušina až o 10 % NL až o 13 % Tuk až o 9 % Energie až o 9 %

Mykotoxiny ve výživě zvířat mycos - houba toxicum - jed toxické pro rostliny i teplokrevné živočichy včetně člověka krmné komodity kontaminovány i během skladování - termostabilní

Mykotoxiny ve výživě zvířat Popsáno více než 500 mykotoxinů aflatoxiny (AF); zearalenon (ZEN); vomitoxin (DON); ochratoxin A (OTA); T2-toxin (T-2) Velice stabilní látky Ne všechny mykotoxiny se vyznačují toxicitou vůči hospodářským zvířatům

Mykotoxiny ve výživě zvířat Neškodí ve vysokých dávkách (zvířata odmítají konzumovat) Malé dávky – největší riziko Výskyt ve všech krmných komoditách

Přechod do živočišných produktů

Rozdílná citlivost zvířat vůči mykotoxinům Nejcitlivější mladé kategorie a nemocná zvířata Citlivost u jednotlivých druhů zvířat Drůbež Prasata Skot

Plíseň Mykotoxiny < 0,1 (0,004) 0,3-2 (0,005) 0,2-4 Účinky mykotoxinů, upraveno podle Managing Pig Health 2015 !mykotoxiny působí mezi sebou synergicky! Plíseň Mykotoxiny Bez klinických příznaků (mg/kg) Toxické hladiny Klinické příznaky Aspergillus sp. Aflatoxiny < 0,1 (0,004) 0,3-2 Retardace růstu Poškození jater, žloutenka Imunosuprese Penicillium sp. Ochratoxin Citrinin (0,005) 0,2-4 Žízeň Poškození ledvin

<0,5 (0,125) > 1 <0,05 (0,01) 1-30 >30 <10 (4,0) >20 Účinky mykotoxinů, upraveno podle Managing Pig Health 2015 !mykotoxiny působí mezi sebou synergicky! Plíseň Mykotoxiny Bez klinických příznaků (mg.kg-1) Toxické hladiny Klinické příznaky Fusarium sp. Vomitoxin-DON <0,5 (0,125) > 1 Snížený příjem krmiva Imunosuprese Zvracení Nekrózy Zearalenon-ZEN <0,05 (0,01) 1-30 Infertilita, anestrus Falešná březost, Otoky vulvy >30 Raná embryonální mortalita Nepravidelné přebíhání Fumonisin <10 (4,0) >20 Edém plic-respirační příznaky Aborty

Výskyt jednotlivých mykotoxinů v krmivech severní Evropa AF 0%; ZEA 3%; DON 57%; FB 0%; OTA 50% střední Evropa AF 6%; ZEA 20%; DON 54%; FB 29%; OTA 41% jižní Evropa AF 16%; ZEA 17%; DON 74%; FB 81%; OTA 30% Afrika AF 85%; ZEA 44%; DON 52%; FB 80%; OTA 86% jižní Amerika AF 47%; ZEA 51%; DON 9%; FB 87%; OTA 9% !!!Celosvětově kontaminováno 60-70 % krmných surovin!!!

Působení mykotoxinů u prasat T-2; DON, AF; OTA intestinální krvácení poškození ledvin bledá a ztučnělá játra zvýšená spotřeba vody horečky ZEN, T-2, DON zmetání falešná březost nízká míra zabřezávání ovariální cysty embryonální mortalita mrtvě narozená selata T-2; DON snížený příjem krmiva orální a kožní léze odmítání krmiva zvracení zpomalený růst

Působení mykotoxinů u skotu ZEN zánět vulvy výhřez dělohy embryonální úmrtí špatná reprodukce OTA je degradován ze 100 % v bachoru DON je degradován z 30 % v bachoru abscesy jater AF; DON; T-2 kontaminace mléka, snížení produkce nebezpečí kulhání u dojnic

Působení mykotoxinů u drůbeže DON; OTA; AF; NIV ztučnění jater imunosuprese poruchy opeření zduření ledvin T-2; DON,; AF orální a kožní léze záněty sliznice ZEN; DON; AF; T-2 malá vejce slabá skořápka embryonální mortalita opožděná pohlavní dospělost ovariální cysty T-2; DON žaludeční léze snížení příjmu krmiva nekrózy

Možnosti snížení dopadů mykotoxinů

Omezení výskytu mykotoxinů v krmivech Chemické ošetření krmiv Správná agrotechnika Podmínky skladování krmiv

Omezení výskytu mykotoxinů v krmné dávce Použití buněčných stěn kvasinek Přídavek absorbentů mykotoxinů do krmiv bentonity, zeolity

Alternativní omezení dopadu mykotoxinů Navýšení vitamínů a minerálních dávek Použití živočišného uhlí Využití enzymatických preparátů (hydrolázy, BTA-hydrolázy)

Maskované mykotoxiny Zjištěny relativně nedávno Produkty detoxikačního mechanismu rostlin Unikají některým klasickým analýzám stanovení V trávícím traktu se pravděpodobně degradují zpět na původní mykotoxiny

Maskované mykotoxiny Jedná se zejména o: deoxynivalenol-3-glukosid degradován z 80 % v modelových testech 3-acetyl-deoxynivalenol degradován téměř ze 100 % v modelových testech β-zearalenol degradován ze 100 % v modelových testech

Závěrem… vzhledem k vývoji klimatických poměrů, mykotoxiny představují významné riziko nutné vytvořit krizový management správná technologie sklizně a skladování (prevence - nejekonomičtější řešení) použití adsorbentů mykotoxinů (nejednotné výsledky)

„Výživa a krmení hospodářských zvířat “ Rozvoj oboru: „Výživa a krmení hospodářských zvířat “

Hlavní oblasti zájmu vědy a výzkumu Využití nových nanotechnologií ve výživě Inovativní formy minerálních látek Problematika využití zinku a selenu Eliminace mykotoxinů Eliminace těžkých kovů Redukce biogenních aminů v silážích Využití léčivých rostlin ve výživě zvířat Testace nových zdrojů bílkovin

Věda a výzkum - cíle Testace nových zdrojů Se a Zn Ověřit vliv vitamínů a minerálních látek na tepelný stres u zvířat IGA: Vliv selenu na kvalitu rostlinné a živočišné produkce…. IGA: Analýza zinek vázajících proteinů a peptidů Ověřit vliv ostropestřce na zdravotní stav zvířat IGA: Nové poznatky v pěstování a využití ostropestřce mariánského…. Krátkodobé

Věda a výzkum - cíle Vývoj detekce biogenních aminů v silážích Omezení výskytu mykotoxinů v objemných krmivech NAZV: Vývoj a optimalizace metod stanovení BA… Produkce funkčních krmiv obohacených selenem TAČR: Komplexní krmivo obohacené nanoselenem ... Střednědobé

Věda a výzkum - cíle Transfer výsledků vědy a výzkumu do praxe - komercializace Vybavení laboratoří na ÚVZP pro stanovení krmivářsky významných mykotoxinů Dlouhodobé

Věda a výzkum - cíle Průběžné Publikace výsledků Podávaní projektů (WoS, SCOPUS, odborné publikace…) Podávaní projektů (NAZV; TAČR; GAČR; Norské fondy; TRIO; bezpečnostní výzkum; HORIZON 2020; SZIF; IGA; RAČR) Spolupráce na úrovni MENDELU Tuzemská i zahraniční spolupráce (výzkumné instituce; Slovensko; Rakousko; Zambie; Bosna a Herzegovina) Spolupráce s krmivářskými firmami Průběžné

Pedagogika Závěrečné práce (17) Vyučované předměty - spolupráce s firmami Pícninářství a výroba krmiv Technika krmení hospodářských zvířat Trofické řetězce Výživa zvířat a nauka o krmivech Výživa a krmení nepřežvýkavých zvířat Výživa a krmení přežvýkavců Výživa zvířat a kvalita produkce Výživa a krmení hospodářských zvířat Konzervace a skladování krmiv Krmivářství Krmné směsi Návaznost na projekty (4) absolventi Ph.D. externisté, garanti praxí, konzultanti, oponenti

Pedagogika Zvýšení zájmu o studium Podpora uplatnění absolventů Návštěvy středních škol; gymnázií; VOŠ Krátkodobé stáže na pracovišti, propagace přes sociální sítě Prezentace na Noci vědců; veletrhu Gaudeamus; Země živitelka Podpora uplatnění absolventů Spolupráce s firmou již během studia (praxe, závěrečná práce) Prezentace firem v rámci studia Přednášky vybraných témat odborníky z praxe (ideálně absolventi) Udržení a podpora kvality výuky Transfer výsledků vědy a výzkumu do výuky Inovace studijních materiálů Optimalizace sylabů dle aktuálních potřeb potenciálních zaměstnavatelů

Co je cílem….? Cílem studia je připravit absolventa s komplexními vědomostmi týkajícími se výživy, techniky krmení hospodářských zvířat, produkce, skladování, konzervace a legislativy krmiv.

Děkuji za pozornost