Mykotoxiny ve výživě zvířat Září, 2016, Brno Autor: Ing. Pavel Horký, Ph.D. Ústav výživy zvířat a pícninářství HABILITAČNÍ PŘEDNÁŠKA Mykotoxiny ve výživě zvířat
Obsah přednášky Plísně jako producenti mykotoxinů Výsledky z modelových experimentů Charakteristika mykotoxinů Citlivost zvířat vůči mykotoxinům Vliv mykotoxinů u jednotlivých druhů HZ Možnosti eliminace mykotoxinů v krmivech Maskované mykotoxiny Závěry
Plísně jako producenti mykotoxinů Evropské klima umožňuje růst plísní Spory plísní jsou prakticky všude
Druhy plísní Polní (např. F. graminearum; F. roseum) Výskyt plísní neznamená AUTOMATICKY výskyt mykotoxinů
Druhy plísní Skladištní (např. Aspergillus; Penicillium)
Výsledky modelových experimentů Plísně zhoršují konverzi krmiva (až o 20 %) Snižují přírůstek (až o 25 %) Snížení koeficientu stravitelnosti jednotlivých živin Sušina až o 10 % NL až o 13 % Tuk až o 9 % Energie až o 9 %
Mykotoxiny ve výživě zvířat mycos - houba toxicum - jed toxické pro rostliny i teplokrevné živočichy včetně člověka krmné komodity kontaminovány i během skladování - termostabilní
Mykotoxiny ve výživě zvířat Popsáno více než 500 mykotoxinů aflatoxiny (AF); zearalenon (ZEN); vomitoxin (DON); ochratoxin A (OTA); T2-toxin (T-2) Velice stabilní látky Ne všechny mykotoxiny se vyznačují toxicitou vůči hospodářským zvířatům
Mykotoxiny ve výživě zvířat Neškodí ve vysokých dávkách (zvířata odmítají konzumovat) Malé dávky – největší riziko Výskyt ve všech krmných komoditách
Přechod do živočišných produktů
Rozdílná citlivost zvířat vůči mykotoxinům Nejcitlivější mladé kategorie a nemocná zvířata Citlivost u jednotlivých druhů zvířat Drůbež Prasata Skot
Plíseň Mykotoxiny < 0,1 (0,004) 0,3-2 (0,005) 0,2-4 Účinky mykotoxinů, upraveno podle Managing Pig Health 2015 !mykotoxiny působí mezi sebou synergicky! Plíseň Mykotoxiny Bez klinických příznaků (mg/kg) Toxické hladiny Klinické příznaky Aspergillus sp. Aflatoxiny < 0,1 (0,004) 0,3-2 Retardace růstu Poškození jater, žloutenka Imunosuprese Penicillium sp. Ochratoxin Citrinin (0,005) 0,2-4 Žízeň Poškození ledvin
<0,5 (0,125) > 1 <0,05 (0,01) 1-30 >30 <10 (4,0) >20 Účinky mykotoxinů, upraveno podle Managing Pig Health 2015 !mykotoxiny působí mezi sebou synergicky! Plíseň Mykotoxiny Bez klinických příznaků (mg.kg-1) Toxické hladiny Klinické příznaky Fusarium sp. Vomitoxin-DON <0,5 (0,125) > 1 Snížený příjem krmiva Imunosuprese Zvracení Nekrózy Zearalenon-ZEN <0,05 (0,01) 1-30 Infertilita, anestrus Falešná březost, Otoky vulvy >30 Raná embryonální mortalita Nepravidelné přebíhání Fumonisin <10 (4,0) >20 Edém plic-respirační příznaky Aborty
Výskyt jednotlivých mykotoxinů v krmivech severní Evropa AF 0%; ZEA 3%; DON 57%; FB 0%; OTA 50% střední Evropa AF 6%; ZEA 20%; DON 54%; FB 29%; OTA 41% jižní Evropa AF 16%; ZEA 17%; DON 74%; FB 81%; OTA 30% Afrika AF 85%; ZEA 44%; DON 52%; FB 80%; OTA 86% jižní Amerika AF 47%; ZEA 51%; DON 9%; FB 87%; OTA 9% !!!Celosvětově kontaminováno 60-70 % krmných surovin!!!
Působení mykotoxinů u prasat T-2; DON, AF; OTA intestinální krvácení poškození ledvin bledá a ztučnělá játra zvýšená spotřeba vody horečky ZEN, T-2, DON zmetání falešná březost nízká míra zabřezávání ovariální cysty embryonální mortalita mrtvě narozená selata T-2; DON snížený příjem krmiva orální a kožní léze odmítání krmiva zvracení zpomalený růst
Působení mykotoxinů u skotu ZEN zánět vulvy výhřez dělohy embryonální úmrtí špatná reprodukce OTA je degradován ze 100 % v bachoru DON je degradován z 30 % v bachoru abscesy jater AF; DON; T-2 kontaminace mléka, snížení produkce nebezpečí kulhání u dojnic
Působení mykotoxinů u drůbeže DON; OTA; AF; NIV ztučnění jater imunosuprese poruchy opeření zduření ledvin T-2; DON,; AF orální a kožní léze záněty sliznice ZEN; DON; AF; T-2 malá vejce slabá skořápka embryonální mortalita opožděná pohlavní dospělost ovariální cysty T-2; DON žaludeční léze snížení příjmu krmiva nekrózy
Možnosti snížení dopadů mykotoxinů
Omezení výskytu mykotoxinů v krmivech Chemické ošetření krmiv Správná agrotechnika Podmínky skladování krmiv
Omezení výskytu mykotoxinů v krmné dávce Použití buněčných stěn kvasinek Přídavek absorbentů mykotoxinů do krmiv bentonity, zeolity
Alternativní omezení dopadu mykotoxinů Navýšení vitamínů a minerálních dávek Použití živočišného uhlí Využití enzymatických preparátů (hydrolázy, BTA-hydrolázy)
Maskované mykotoxiny Zjištěny relativně nedávno Produkty detoxikačního mechanismu rostlin Unikají některým klasickým analýzám stanovení V trávícím traktu se pravděpodobně degradují zpět na původní mykotoxiny
Maskované mykotoxiny Jedná se zejména o: deoxynivalenol-3-glukosid degradován z 80 % v modelových testech 3-acetyl-deoxynivalenol degradován téměř ze 100 % v modelových testech β-zearalenol degradován ze 100 % v modelových testech
Závěrem… vzhledem k vývoji klimatických poměrů, mykotoxiny představují významné riziko nutné vytvořit krizový management správná technologie sklizně a skladování (prevence - nejekonomičtější řešení) použití adsorbentů mykotoxinů (nejednotné výsledky)
„Výživa a krmení hospodářských zvířat “ Rozvoj oboru: „Výživa a krmení hospodářských zvířat “
Hlavní oblasti zájmu vědy a výzkumu Využití nových nanotechnologií ve výživě Inovativní formy minerálních látek Problematika využití zinku a selenu Eliminace mykotoxinů Eliminace těžkých kovů Redukce biogenních aminů v silážích Využití léčivých rostlin ve výživě zvířat Testace nových zdrojů bílkovin
Věda a výzkum - cíle Testace nových zdrojů Se a Zn Ověřit vliv vitamínů a minerálních látek na tepelný stres u zvířat IGA: Vliv selenu na kvalitu rostlinné a živočišné produkce…. IGA: Analýza zinek vázajících proteinů a peptidů Ověřit vliv ostropestřce na zdravotní stav zvířat IGA: Nové poznatky v pěstování a využití ostropestřce mariánského…. Krátkodobé
Věda a výzkum - cíle Vývoj detekce biogenních aminů v silážích Omezení výskytu mykotoxinů v objemných krmivech NAZV: Vývoj a optimalizace metod stanovení BA… Produkce funkčních krmiv obohacených selenem TAČR: Komplexní krmivo obohacené nanoselenem ... Střednědobé
Věda a výzkum - cíle Transfer výsledků vědy a výzkumu do praxe - komercializace Vybavení laboratoří na ÚVZP pro stanovení krmivářsky významných mykotoxinů Dlouhodobé
Věda a výzkum - cíle Průběžné Publikace výsledků Podávaní projektů (WoS, SCOPUS, odborné publikace…) Podávaní projektů (NAZV; TAČR; GAČR; Norské fondy; TRIO; bezpečnostní výzkum; HORIZON 2020; SZIF; IGA; RAČR) Spolupráce na úrovni MENDELU Tuzemská i zahraniční spolupráce (výzkumné instituce; Slovensko; Rakousko; Zambie; Bosna a Herzegovina) Spolupráce s krmivářskými firmami Průběžné
Pedagogika Závěrečné práce (17) Vyučované předměty - spolupráce s firmami Pícninářství a výroba krmiv Technika krmení hospodářských zvířat Trofické řetězce Výživa zvířat a nauka o krmivech Výživa a krmení nepřežvýkavých zvířat Výživa a krmení přežvýkavců Výživa zvířat a kvalita produkce Výživa a krmení hospodářských zvířat Konzervace a skladování krmiv Krmivářství Krmné směsi Návaznost na projekty (4) absolventi Ph.D. externisté, garanti praxí, konzultanti, oponenti
Pedagogika Zvýšení zájmu o studium Podpora uplatnění absolventů Návštěvy středních škol; gymnázií; VOŠ Krátkodobé stáže na pracovišti, propagace přes sociální sítě Prezentace na Noci vědců; veletrhu Gaudeamus; Země živitelka Podpora uplatnění absolventů Spolupráce s firmou již během studia (praxe, závěrečná práce) Prezentace firem v rámci studia Přednášky vybraných témat odborníky z praxe (ideálně absolventi) Udržení a podpora kvality výuky Transfer výsledků vědy a výzkumu do výuky Inovace studijních materiálů Optimalizace sylabů dle aktuálních potřeb potenciálních zaměstnavatelů
Co je cílem….? Cílem studia je připravit absolventa s komplexními vědomostmi týkajícími se výživy, techniky krmení hospodářských zvířat, produkce, skladování, konzervace a legislativy krmiv.
Děkuji za pozornost