Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_11_ODV_630_Klu
Advertisements

Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Mgr. Martina Daňková Zpracováno:10.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_489 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_498 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 13.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablonyVY_32_INOVACE.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekonomika– národní hospodářství
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Výroba fondánu
Cukrářské technologie – šlehané hmoty s požitím RP a moučných směsí
VY_32_INOVACE_ Laskonky
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Co je na obrázku?.
Perníky Předmět: Technologie Pekař Ročník: 2. ročník učebních oborů
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
Cukrářské technologie – šlehané hmoty
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
VY_32_INOVACE_ Nahřívané šlehané hmoty
CHEMIE - Kyslík Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Název školy
Transkript prezentace:

Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE CUT Název DUMu CUT.0604.1C Stupeň a typ vzdělávání Odborné vzdělávání Vzdělávací oblast Zpracování surovin a materiálů Vzdělávací obor Cukrářské technologie Vzdělávací okruh Pálená hmota Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák, 16 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s novými technologickými postupy přípravy pálené hmoty. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Upravené technologické postupy, směsi, instantní mouka. Datum 15. 1. 2013

NOVÉ TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY 4. VÝROBA PÁLENÉ HMOTY NOVÉ TECHNOLOGIE PŘÍPRAVY

osnova 1. Nové technologie přípravy pálené hmoty 2. Příprava pálené hmoty dle upraveného technologického postupu 3. Příprava pálené hmoty ze sypkých směsí 4. Instantní mouka – charakteristika, výroba 5. Příprava pálené hmoty z instantní mouky 6. Kontrolní otázky 7. Seznam použité literatury a zdroje

1. Nové technologie přípravy pálené hmoty Vedle tradičního postupu výroby pálené hmoty lze použít také zjednodušené a kratší technologické postupy, které vyžadují méně fyzické námahy, značně zjednodušují práci a zkracují dobu přípravy. Příprava pálené hmoty podle upraveného (zkráceného) technologického postupu Příprava pálené hmoty ze sypkých směsí Příprava pálené hmoty z instantní mouky

2. Příprava pálené hmoty dle upraveného technol. postupu Nahřívání, vaření i zamíchání vajec, probíhá v kotli šlehacího stroje. Vodu, sůl a tuk uvedeme do varu pomocí plynového hořáku umístěného pod kotel šlehacího stroje. Do vařící směsi nasypeme předehřátou prosátou mouku a pomocí ploché metly mícháme. Když je hmota správně urestovaná, uzavřeme přívod plynu a pomalým mícháním hmotu mírně zchladíme. Postupně přidáváme určené množství vajec až vznikne hladká stejnorodá hmota, která se může okamžitě zpracovávat.

Příprava pálené hmoty dle upraveného technol. postupu V praxi se ukázalo, že použití vařící vody a ohřáté mouky stačí k tomu, aby mouka mohla vázat potřebné množství vody. Upravený způsob výroby se používá při přípravě většího množství pálené hmoty. Tento postup je zjednodušený, kratší a vyžaduje méně fyzické námahy. Výrobu zkrátíme o čas nutný pro přemístění restované hmoty.

3. Příprava pálené hmoty ze sypkých směsí Ze sypké směsi lze připravit pálenou hmotu bez vaření - studenou cestou. Na trhu je řada směsí od různých výrobců. Vždy je nutné dodržet předepsaný technologický postup od daného výrobce.

4. Instantní mouka charakteristika, výroba Důležitou složkou je instantní mouka. Je to v podstatě tepelně opracovaná pšeničná mouka, která ve styku s vodou (i studenou) snáze mazovatí. Výroba instantní mouky z mouky se připraví suspenze a ta se pak v tenké vrstvě nanáší na vyhřáté válce válcové sušárny a suší. Nakonec se mele na vhodnou zrnitost.

5. Příprava pálené hmoty z instantní mouky Do kotle šlehacího stroje se nadávkují vejce, poloviční množství vody, sůl a prosátá instantní mouka. Stroj se uvede do chodu na nejnižší rychlost, mícháním se suroviny propracují na stejnorodou hmotu. Pak se stěrkou očistí stěny kotle, chod stroje se zrychlí a přidá se olej a zbývající část vody. Vodou se upraví konečná hustota hmoty. Celkové promíchání trvá asi pět minut, dalších pět minut je nutné nechat hmotu odležet, a pak je teprve možné ji tvarovat.

6.Kontrolní otázky 1. Popiš technologický postup přípravy pálené hmoty podle upraveného (zkráceného) technologického postupu. 2. Jaký je technologický postup přípravy pálené hmoty ze sypkých směsí. 3. Charakterizuj instantní mouku. 4. Vysvětli přípravu pálené hmoty z instantní mouky.

7. Seznam použité literatury a zdroje BLÁHA, L., CONKOVÁ, V., KADLEC, F. Cukrářská výroba I. Praha: Informatorium, 2001. ISBN 80-86073-86-6 PŮLPÁNOVÁ, A., Cukrářská technologie. Hradec Králové: R plus, 2001. ISBN 80-902492-2-1 BLÁHA l. a kol. Suroviny. 4. vydání. Praha: Informatorium, 2007. ISBN 9788073330002 Obrázky - vlastní