Státní zemědělská politika a sociální zemědělství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Kombinovaná plemena nejpočetněji zastoupená plemenná skupina na světě
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Sociální podnikání v ČR Prosinec Sociální podnikání Inovativní přístup k podnikání s pozitivním dopadem na společnost Společensky prospěšné podnikání.
Sociální podnikání v Moravskoslezském kraji
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Strategie CLLD MAS Šluknovsko
Potenciál území v oblasti integrace a inovace Ekonomika a zaměstnanost (spolupráce škol a lokálních firem, coworkingová centra, podnikatelské inkubátory,
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Horizontální témata EU
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Představení ekologického podniku Hynčice nad Moravou František Winter
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Sociální podnikání Standardy sociálního podnikání.
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Venkovská turistika podnikatelské minimum
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
Regionalistika 2 Základní nástroje a možnosti rozvoje území.
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Program rozvoje venkova na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Celostátní síť pro venkov.  Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství r  Sdílení zkušeností a poznatků a jejich předávání směrem k aktérům venkovského.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Královéhradecký kraj – podpora podnikání Ing. Michal Pultar Hradec Králové,
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Program rozvoje venkova , Monínec.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
Místní plán inkluze + OP VVV
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Vliv společné zemědělské politiky na finanční situaci v odvětví
MAS Lípa pro venkov z.s. Monitoring a evaluace
MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY dotační příležitosti pro zemědělské podnikatele
Podpora sociálního podnikání v rámci CLLD (místní akční skupiny)
Transkript prezentace:

Státní zemědělská politika a sociální zemědělství MAS Český sever Státní zemědělská politika a sociální zemědělství

SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA EU PROGRAMOVÉ OBDOBÍ 2014 - 2020 I. PILÍŘ – PŘÍMÉ PLATBY (na plochu, na farmu) II. PILÍŘ - Program rozvoje venkova

SPOLEČNÁ ZEMĚDĚLSKÁ POLITIKA EU CÍLE 1) životaschopná produkce potravin 2) udržitelné hospodaření s přírodními zdroji a opatření v oblasti klimatu 3) vyvážený územní rozvoj (včetně zaměstnanosti ve venkovských oblastech)

Program rozvoje venkova CELKOVÁ ALOKACE VÍCE NEŽ 83 MILIARD KORUN PLATEBNÍ AGENTURA: STÁTNÍ ZEMĚDĚLSKÝ A INTERVENČNÍ FOND FINANCOVÁNO Z EVROPSKÉHO ZEMĚDĚLSKÉHO FONDU PRO ROZVOJ VENKOVA

PREFERENČNÍ KRITÉRIA

PREFERENČNÍ KRITÉRIA

NÁRODNÍ DOTACE

MINISTERSTVO ZEMĚDĚLSTVÍ

PODPŮRNÝ A GARANČNÍ ROLNICKÝ A LESNICKÝ FOND

PODPŮRNÝ A GARANČNÍ ROLNICKÝ A LESNICKÝ FOND

PODPŮRNÝ A GARANČNÍ ROLNICKÝ A LESNICKÝ FOND

PODPŮRNÝ A GARANČNÍ ROLNICKÝ A LESNICKÝ FOND

Strategie CLLD – analytická část Sociální podnikání Sociální podnikání je definováno jako podnikatelské aktivity prospívající společnosti a životnímu prostředí. Sociální podnikání hraje důležitou roli v místním rozvoji a často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním, sociálním nebo kulturním znevýhodněním. Pro sociální podnik je stejně důležité dosahování zisku i zvýšení veřejného prospěchu, kdy zisk je z větší části použit pro další rozvoj sociálního podniku. Sociální podnik naplňuje veřejně prospěšný cíl, který je formulován v zakládacích dokumentech. Vzniká a rozvíjí se na konceptu tzv. trojího prospěchu – ekonomického, sociálního a environmentálního. Dle adresáře sociálních podniků v České republice, v němž je evidováno přes 200 organizací, které se hlásí k principům sociálního podnikání, se na území MAS nachází dva sociální podniky, zaměstnávající převážně osoby se zdravotním postižením a orientující se na gastronomii. Jsou to Křinický pivovar s.r.o. (Krásná Lípa) a MANA čokoládovna Krásná Lípa, sociální podnik.

Strategie CLLD – analytická část Zemědělství Celý region je z pohledu přírodních a klimatických podmínek zařazen do tzv. oblasti LFA typu S – oblasti se specifickým znevýhodněním. Hovoříme o tzv. podhorách či podhorské oblasti. I když se v regionu uplatňuje jak rostlinná, tak i živočišná výroba, nelze hovořit o dobře nastaveném systému zemědělské výroby pro daný region. Převládajícím způsobem zemědělského hospodaření je extenzivní celoroční, či téměř celoroční, pastva skotu (dominují krávy bez tržní produkce mléka) a údržba travních porostů a kulturní krajiny. Z masných plemen se chová Limousin, Hereford, Charolais, Aberdeen Angus, Blonde d’Aquitaine atd. Na mléko pak především kombinované plemeno českého strakatého a holštýnského skotu. Okrajově se vyskytuje intenzivní chov drůbeže (Janská), extenzivní chov ovcí, zájmový chov koní, farmové chovy zvěře, produkce plemenného materiálu (Hereford) a hospodaření na orné půdě s produkcí pro vlastní živočišnou výrobu. Rostlinná výroba je pak v podstatě omezena na produkci pícnin různé kvality a s různým zastoupením travin, jetelovin, ostatních jednoděložných a ostatních dvouděložných rostlin s převahou produkce sena a senáže.

Strategie CLLD – strategická část 3.4.4.1 Podpora sociálního podnikání Název opatření SCLLD: 1.1.2 Podpora sociálního podnikání Programový rámec IP 2.3 OPZ 1) Specifický cíl SCLLD 1.1: Rozvoj podnikání a zaměstnanosti Popis vazby opatření na specifický cíl Podporou sociálních podniků na území MAS zvýšit zapojení lokálních aktérů do řešení problémů nezaměstnanosti a sociálního začleňování ve venkovských oblastech B) Popis cíle opatření Strategický cíl č. 1 Zlepšit podmínky pro zaměstnávání a podnikání se zvyšováním kvality vzdělávání a služeb, se ve specifickém cíli je zaměřen na řešení oblasti s nejvyšší prioritou s ohledem na výsledky šetření obyvatel v regionu a na dlouhodobě vysokou mírou nezaměstnanosti, typickou pro strukturálně postižený region. V rámci cíle bude hodně akcentována podpora sociálního podnikání.

Strategie CLLD – strategická část Zemědělství 3.4.5 Programové rámce PRV 3.4.5.1 Předávání znalostí a informační akce 3.4.5.2 Investice do zemědělských podniků 3.4.5.3 Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů 3.4.5.4 Podpora investic na založení nebo rozvoj nezemědělských činností 3.4.5.5 Investice do lesnických technologií a zpracování lesnických produktů, jejich mobilizace a uvádění na trh 3.4.5.6 Sdílení zařízení a zdrojů 3.4.5.7 Horizontální a vertikální spolupráce mezi účastníky krátkých dodavatelských řetězců a místních trhů

Strategie CLLD – strategická část MAS Český sever podporuje sociální podnikání MAS Český sever podporuje rozvoj zemědělských činností MAS Český sever může pomocí preferenčního kritéria zvýhodnit žadatele typu sociální podnik MAS Český sever potřebuje vědět, že má ve svém území takového žadatele

Děkuji vám za pozornost. Kontakt: Marek Hartych hartych@masceskysever.cz 608 544 025