Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0479 Číslo materiálu VY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_NASHIMOCHYNE_MUCENKA_PAPAJA_LICI_MANGOSTAN_A_RAJCENKA_PREZENTACE_19 Název školy Střední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník 1. Vzdělávací oblast Odborné vzdělávání Vzdělávací obor Potraviny a výživa Tematický okruh Ovoce Téma Ostatní jižní ovoce Jméno autora Bc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne 13. 7. 2013 Metodický popis (anotace) Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky s méně známým jižním ovoce, jeho původem, složením a použitím v kuchyni. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
Nashi, Mochyně, Mučenka, Papája, Liči, Mangostan a Rajčenka Pravlastí je japonsko Má chuť jako jablko a hruška dohromady Obsahuje hlavně železo, fosfor a vápník Použití – čerstvé nebo kompot, vhodná také jako příloha ke zvěřině Obr.1
Mochyně Obr.2 Domovem je Peru, rozšířila se pod názvem kapský angrešt z jižní Afriky Má sladkokyselou chuť Obsahuje železo, vitamíny A, B, C Použití – ovocné saláty, koláče Slupku odstranit až těsně před použitím
Mučenka Pochází z Brazílie Obr.3 Má sladkou a aromatickou chuť, trochu připomíná angrešt Bohatá na vitamín A Použití – dezerty, šťávy, drinky, marmelády
Papája Obr.4 Stromový meloun – pochází z Mexika Sladká, měkká dužina trochu připomíná chuť melounu Obsahuje vitamín A, C a B Použití – předkrm ke krabímu masu nebo šunce Z nezralých plodů – chutné čatní
Liči Obr.5 Pravlastí je Čína chlupatý příbuzný se jmenuje rambutan Jemně sladká kořeněná Obsahuje vitamín C Použití – ke sladkokyselým jídlům nebo jako kompot
Mangostan Původ – Malajsie Obr.6 Považován za krále všech tropických plodů Chuť jako ananas s pomerančem Obsahuje vitamín C a vápník Použití – nejlepší čerstvý
Rajčenka Původ – peruánské Andy Chutí připomíná rajče Obsahuje hodně vitamínu C, vápník, fosfor a železo Použití – naložit jako kompot
ZDROJE www.cs.wikipedia.org www.ireceptar.cz PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN 80-85871-93-9. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr.1 PAZUZU. cs.wikipedia.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Nashi_pear.jpg Obr.2 TEUNSPAANS. cs.wikipedia.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PhysalisAlkekengi-balloon.jpg Obr.3 JARMILA TEPLÍKOVÁ. ireceptar.cz [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.ireceptar.cz/res/data/123/014950.jpg Obr.4 DAVID.MONNIAUX. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Carica_papaya_dsc07806.jpg Obr.5 LVIATOUR. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Litchi_chinensis_Luc_Viatour.jpg
Obr. 6 SMASTERS. cs. wikipedia. org [online]. [cit. 11. 11. 2013] Obr.6 SMASTERS. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Purple_mangosteen.jpg Obr.7 FIBONACCI. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 11.11.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Tamarillos.jpg