Periferní zařízení počítače - opakování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Laserová tiskárna barevná
Advertisements

Publikované materiály pochází ze zdrojů autora.
Pavel Dvořák Gymnázium Velké Meziříčí Počítačová sestava – skener
Přídavná zařízení.
na interaktivní tabuli
TISKÁRNY.
TISKÁRNY VÝSTUPNÍ ZAŘÍZENÍ PC.
Tiskárny.
Opáčko Jak funguje CD-ROM, jak čte data?
Počítačová grafika.
LED tiskárna barevná Do této kategorie patří tiskárny, které tisknou pomocí LED diod resp. práškového toneru. Využívají se celkem čtyři tonery (tři barevné,
Periferní zařízení.
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Skener.
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
Technické vybavení pro zpracování grafiky Jan Přichystal.
Digitální fotoaparáty, kamery a skenery
Digitální fotoaparáty
Výstupní počítačová zařízení tiskárny
HARDWARE II Periferie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mandys Jiří. Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_060 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Vendula Smékalová VŠLG
Podle principu tisku se dělí na:
Jak pracuje počítač 2 Název školy
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
HARDWARE Co je to ?.
HARDWARE.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Inkoustová tiskárna
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Laserová tiskárna Číslo DUM: III/2/VT/2/1/14 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Tiskárny, skener NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Tiskárny a barevné prostory Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Ditta Kukaňová.
TISKÁRNY  Jehličkové  Inkoustové  Laserové  Termosublimační  Termální.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_08_Části počítače a přídavná zařízení Téma: Části.
Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Hardware Tematická oblast: Hardware osobního počítače Název vzdělávacího materiálu:Hardware.
Rychlý přehled nejběžnějších typů tiskáren. Jehličky skrz barvící pásku protlačují jednotlivé body Často používaná v obchodech pro tisk paragonů (pokladních.
PC Výstupní periferie.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číselné soustavy - převody
Převody čísel. soustav - opakování
Výstupní zařízení - plotr
Výstupní zařízení počítače - plotr
Grafické programy - opakování
Světlo, optické zobrazení - opakování
Vnější paměti počítače
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení počítače - skener
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení - skener
Software počítače – opakování, rozdělení software
Základní pojmy z počítačové grafiky
Výstupní zařízení - monitory
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Číselné soustavy - Opakování
Inf Formáty grafických souborů
Laserová tiskárna
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mgr. Miroslava Telingerová
Transkript prezentace:

Periferní zařízení počítače - opakování Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. Autor: Mojmír Možný Periferní zařízení počítače - opakování Anotace: Digitální materiál opakující pojmy monitor, tiskárny počítače. Procvičující rozdělení a použití tiskáren. Jsou opakovány pojmy plotr, skener, digitální fotoaparát. Klíčová slova: monitor tiskárna počítače plotr skener digitální fotoaparát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 31 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HSD1_20

Monitor Co je rozlišení monitoru? V jakých jednotkách se udává? Je to počet zobrazených bodů monitoru Udává se v pixelech. Jaké jsou výhody LCD monitorů? Malá hmotnost Malá spotřeba elektrické energie. Ostrost obrazu Stabilita obrazu Jaký je poměr stran používaných monitorů? Poměr stran je 4 : 3 a 16 : 9 (širokoúhlé monitory)

Tiskárny Vyjmenuj druhy tiskáren podle principu tisku Jehličková, inkoustová, vosková, laserová, LED tiskárna, tepelná tiskárna Jaké barvy využívají tiskárny při barevném tisku? Indigově modrá, fialová, žlutá a černá. Jak se označuje barevný model, který využívají tiskárny při barevném tisku? Je to barevný model CMYK Je to subtraktivní barevný model.

Tiskárny Vyjmenuj výhody a nevýhody inkoustové tiskárny. Výhody – dobrá kvalita tisku, příznivá cena, vyšší rychlost tisku Nevýhody – vysoká cena za vytištěnou stránku, možnost zasychání inkoustu v tryskách Co je toner u laserové tiskárny? Je to kazeta s barvícím práškem Charakterizuj voskovou tiskárnu Využívá k tisku tuhé barevné vosky, které se před tiskem roztaví Jaké výhody má jehličková tiskárna? Nízká cena, levný tisk, nevyžaduje speciální papír

Skener Jaký je princip činnosti skeneru? Světelný paprsek se odráží od snímaného obrazu Dopadá do snímače, kde se přemění na digitální signál Signál je v počítači uložen jako soubor Jaké znáš druhy skenerů? Skenery ruční, stolní a čtečky čárových kódů Co je rozlišení obrazu u skeneru? Je to počet bodů na jeden palec, které snímá skener ze skenovaného obrazu

Digitální fotoaparát Jaký je význam snímače CCD v digitálním fotoaparátu? Snímač převádí světlo na digitální signál Co je rozlišovací schopnost digitálního fotoaparátu? Je to počet bodů, ze kterých je složen vyfotografovaný obraz, udává se v megapixelech Uveď alespoň dva datové formáty používané pro ukládání snímku digitálním fotoaparátem Formát JPEG, je nejpoužívanější Formát RAW, snímek v tomto formátu musí být pro prohlížení dále zpracován

Kompaktní disk CD, DVD, flash paměť Jaký je rozdíl mezi diskem CD a DVD? DVD má větší hustotu záznamu a větší kapacitu. Kapacita CD je 700MB, kapacita DVD je podle druhu od 4,7GB do 17,1 GB Charakterizuj flash paměť Je energeticky nezávislá, data jsou uložena trvale, vyjmutím z počítače se její obsah nemaže. Výhodou jsou malé rozměry

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Zůna, Pavel: Informatika a výpočetní technika. Praha: Grada, 1993. 184s. http://cs.wikipedia.org/wiki/CCD http://cs.wikipedia.org/wiki/Skener http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_tisk%C3%A1rna Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.