Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Digitální fotoaparáty

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Digitální fotoaparáty"— Transkript prezentace:

1 Digitální fotoaparáty

2 Digitální fotoaparáty
Digitální fotoaparát je fotoaparát, zaznamenávající obraz v digitální formě, takže může být okamžitě zobrazen na zabudovaném displeji nebo nahrán do počítače. V roce 2006 digitální fotoaparáty na trhu dominují. Základní funkcí digitálního fotoaparátu je snímání statických obrazů do podoby tzv. digitální fotografie a umožnit tak jejich další zpracování, např. pomocí běžného počítače, jejich tisk či vyvolání speciální osvitovou jednotkou do výsledné podoby jako u klasické fotografie.

3 PRINCIP Princip digitálního fotoaparátu vychází z konstrukce klasického fotoaparátu. Jádrem přístroje je světlo citlivá plocha snímače na bázi technologie CCD nebo CMOS. Na plochu senzoru je promítán obraz přes systém optických čoček v objektivu. Světelná energie, která přichází ze snímaného prostoru (scény), je v jednotlivých pixelech (obrazových bodech) převáděna na elektrický signál a uložena v podobě vázaného náboje (u technologie CCD)

4 HISTORIE Prvním fotoaparátem, který zaznamenával snímky do počítačových souborů, byl v roce 1988 Fuji DS-1P, používající 16 MB interní paměti. V roce 1991 byla uvedena první digitální zrcadlovka, Kodak DCS-100. Měla 1,3 Mpix senzor a stála USD. Zabudovaný displej přišel s přístrojem Casio QV-10 (1995), prvním fotoaparátem zapisujícím na karty Compact Flash byl Kodak DC-25 o rok později. Maximální dosažené rozlišení fotoaparátu bylo v roce megapixelů[2], získané scanem negativu z velkoformátového fotoaparátu (s rozměrem filmu 24×36 cm).


Stáhnout ppt "Digitální fotoaparáty"

Podobné prezentace


Reklamy Google