Přirozené vzdělávání a život. Cesta ke štěstí a přírodní moudrosti. Petr Skořepa.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Rodinné centrum Kamarád Nenuda o.s.: Enkaustika pro rozvoj osobnosti Mgr. Ivana Scharfová
Začátek … Městská knihovna Sedlčany 1. červen 2001 – otevření knihovny v nových prostorách červen 2003 – první schůzka partnerů, narození Lukáška Potřeba.
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Prezentace Neoficiálních Klientských Internetových Stránek Společnosti DUHA.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Občanské sdružení M‘am‘aloca Nezisková organizace pro podporu komunitního způsobu života, regionálního udržitelného rozvoje, životního prostředí a mezigenerační.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
ArtParty uvádí. CM (Community Music ltd.) je nezisková organizace zaměřená na moderní hudbu. Sídlí v Londýně a úspěšně působí již od roku Cílem.
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Mateřská škola u Bílého králíka, s. r. o
Bratrská jednota baptistů
1 Pro koho je venkovská turistika a agroturistika největší příležitostí ? Ing. Marie Stříbrná.
Proč „komunitní knihovna“ Knihovnická dílna Zlata Houšková.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Zdravá škola.
Rodinné potřeby a ekonomika
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
KDO CO je PR OČ KDO CO je PR OČ. Roman Šebrle Změlík Robert.
Exkurze na burze práce, vysoké technické škole a v dobrovolnickém centru.
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Komunitní a otevřená škola
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
Dotek – Dům Obnovy Tradic, Ekologie a Kultury. Vítejte v objektu bývalé barokní fary v Horním Maršově, kterou jsme přebudovali v ekologicky šetrný dům.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
VÝBĚROVÉ ŘÍZENÍ 1148/09 Kutná Hora ŽADATEL: Denisa Divišová
Podpora sociálního začleňování a boj proti chudobě
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
 Poslání sociální služby Chráněné bydlení VH, p.s.s.  Cíle služby  Cílová skupina uživatelů  Objekty Chráněného bydlení VH, p.s.s.  Poslání sociální.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Muzeum jako místo setkávání – prožitek jinak. Regionální muzeum v Litomyšli a jeho aktivity směrem k veřejnosti. Renata Kmošková, programová produkční.
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
THE GRASSROOTS WOMEN´S INTERNATIONAL ACADEMY SÍŤ MATEŘSKÝCH CENTER o.s. Pečeť kvality Rut Kolínská
Strategický plán města Vodňany Setkání představitelů partnerských měst na téma plánování rozvoje Vodňany
Srdečně vás vítáme Kdo jsme a co nabízíme? Jsme křesťanský sbor církve adventistů sedmého dne v Karlových Varech Chceme naplnit potřeby lidí žijících v.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Komunitní školy - kulturní, vzdělanostní a prorodinná centra v malých obcích Mgr. František Eliáš.
Adopce na dálku. Mnozí z nás často mívají pocit, že pomoc jednoho nic nezmůže. Není tomu tak. Pomoc každého jednotlivce je důležitá.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Kvalita života Chybí zázemí pro setkávání lidí Chybí setkávání a společně trávený čas lidí, jako prostředek komunikace, posilování sociálních vazeb atd.
Ekovesnice o.s., Eko-osada o.z., Tábor Polana (Živá škola z.s., Oázy Života z.s.) Petr Skořepa – Škola přírodního stavitelství.
Co je noveho ve vzdelavani a urbanismu - Ekovesnice o.s.. Petr Skořepa – Živá škola přírodního stavitelství.
Centrum Veronica Hostětín Potravinová soběstačnost
Chytrý Jihomoravský kraj ?
EKOLOGICKÁ VÝCHOVA V PRAXI UČITELE
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Co se rozumí kvalitou vzdělávacích služeb Mgr. Pavel Říha
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Společenská odpovědnost a školy
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Moje práce na Broumovsku
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Sociální služby Vsetín, příspěvková organizace
Ústav vs. Komunitní služba
Kariérové poradenství a podnikavost
SDRUŽENÍ NERATOV,o.s.
Sociálně aktivizační služby
„Nad konáním dobra není třeba uvažovat“
Transkript prezentace:

Pro Ekovesnice o.s., Eko-osada o.z., Tábor Polana (Živá škola z.s., Oázy Života z.s.) Petr Skořepa

John Calhoun se celý život snažil svými experimenty na myších předpovídat budoucnost, která čeká lidstvo. vědec přišel na nový termín – chování zkázy. Podstatou jevu je, že jakmile žijí živé bytosti v podmínkách přeplněnosti, blahobytu a přelidnění, chování živých bytostí se změní z konstruktivního a pozitivního na destruktivní a deviantní.

Vědec umístil hlodavce do příjemného prostředí, dal jim neomezené množství potravin, maximální ochranu před všemi druhy nemocí. Vybudoval jim dokonalé podmínky pro hladkou reprodukci a omezil setkání s nepřátelskými druhy. Ale hlodavci místo, aby se těšili z dokonalého života zemřeli. Proč se tak stalo? Zde najdete popsaný experiment: zabiji-experiment-ktery-prekvapilhttp://ifenomen.cz/veda/dokonaly-zivot- zabiji-experiment-ktery-prekvapil

Calhoun opakovaně dokázal, že celé populace myší, které neohrožovalo nic, o nic nebojovaly a o nic se nemusely snažit, zdegenerovaly natolik, že to vedlo k jejich vyhynutí. Bez boje o přežití, bez vzájemné pomoci v nouzi a bez utrpení byl život povrchní a zbytečný. Tento boj totiž spojoval celé společenství. Naděje a celková vize vzájemné spolupráce s kterou přichází Ekovesnice o.s. je jednoduchá, příjemná a zajímavá, však můžete přijet zažít a poté rozvíjet spolupráci dál u vás.

Podle jedné 75 let trvající studie, na téma štěstí, která stále běží, vychází, že dobrý život je postaven na dobrých vztazích. Tedy že my lidé, sociální bytosti potřebujeme k trvalému pocitu štěstí partnera, rodinu – tedy funkční spolupráci. A vývoj - vzdělávání, tedy změnu činností, né stereotyp, proto se nám mění během let zájmy, koníčky, záliby a též zážitky.

Což elegantně řeší právě komunitní společné prostory, nedaleko od vlastního prostředí, kde mohu v soukromý odpočívat, relaxovat a věnovat se zálibám a rodině. Kolem sebe mít ROD – další rodiny, jejíž společným cílem je zachování a rozvoj rodu, tedy sousedy, přátele. K tomu nám pomáhají sdílené dílny a škola, kde se děti i dospělí zabaví tvořivou činností. Tak se naše vztahy vyvíjí. Tedy moderní zelené město nebo vesnice s přírodním, zdravým způsobem života, společným (komunitním) i soukromým prostorem, soběstačným sebezásobením potravinami, tradičními řemeslami a hlavně spoluprací.

Lidstvo se dělí na dvě hlavní skupiny – lidé jenž stále až fanaticky věří ve vítězství nad přírodou, boj, pasivní konzum, stálý ekonomický růst, reklamu, rabování zdrojů, GMO a chamtivost. Městký způsob života potlačuje naši kreativitu a vitalitu. Průměrná spotřeba energie na osobu neklesá, ba naopak, ekonomika je postavena na růstu, index HDP. Konzum pod heslem „rozděl a panuj“ podporuje chamtivost, plýtvání, individualismus, bezohlednost a rabování. Tato skupina se postupně zmenšuje.

A druhou rostoucí skupinou jsou lidé věřící v odpovědnou a ohleduplnou spolupráci s přírodou a lidmi, eko, bio, decentralizaci, alternativu zdola, zdraví a trvale udržitelný život a rozvoj štěstí. Jan Mühlfeit - Racionální lidé mají většinou pravdu, ale jen blázni mění svět... Stačí k tomu mít cíl, odhodlání a víru. Změna světa je v rukách amatérů, jelikož profesionálové na to nemají čas, ani náladu - Jan Šlinský ( ).

Soběstačné malé hospodářství, pěstování kolem domu, nebo vyměňování (kupování) od souseda je energeticky a zdravotně nejefektivnější a zároveň trvale udržitelný způsob života. Viz. Energetika bývania v globalizovaných domoch. I ve městech lze realizovat třeba formou vertikálních zahrad. Menší zdravý aktivní dům z přírodních materiálů, obklopen zahradou nám přináší duševní i tělesné zdraví, tedy léčí a probouzí k spolupráci s přírodou a okolní komunitou. Též aktivní přístup ke stavbě vlastního domu přináší léčení nás samotných a pochopení výhod vzájemné spolupráce. „Zasaď strom, postav dom“ přináší zážitek a osobní rozvoj. Každý muž by měl, ženy rády zdobí, děti se baví a všichni mladí i staří (se) tím učí.

Ekovesnice – Eko-osada - Oáza života – komunitní místo pro všechny věkové a sociální skupiny za účelem předávání si zkušenosti mezi sebou, při řemeslných a jiných činnostech. Pokrývání všech potřeb z okolí domu. Sociální byty na dočasné komunitní bydlení než si společně pomůžeme postavit domy nebo pro aktivní důchodce apod.. Centrum pro rodinu a řemesla – sdílené prostory a tvořivé dílny pro práci i volný čas. Rozjezd vlastních projektů a firem. Jako alternativa k „uživit se“, každý dělá co jej baví, činnosti si může měnit, přidávat se nebo tvořit pracovní skupiny a tím jse živí. Změna stereotypu, změna návyků. Aktivní kultura – vzájemně propojený ekonomický, vzdělávací a sociální soběstačný systém na principu dobro-volnictví.

Živý nový urbanismus a aktivní přirozené vzdělávání. Zdravé přírodní bydlení v ekozahradách. Rodové statky, osady, malé zahrady a hospodářství. Aktivní živé domy pro aktivní zdravé lidi. Mobilní, soběstačné a rostoucí domy. Přírodní stavitelství. Sláma-flex – svépomocná aktivní výstavba i výroba. Regionální živé sociální svépomocné sítě – návod jak je založit a rozhýbat spolupráci. Setkávání u kulatého stolu.

Aj v takej vyspelej a modernej krajine, akou je Švajčiarsko, kde majú vysokú životnú úroveň, sa aktívne venujú pestovaniu a záhradkárčeniu.

V tomto švajčiarskom meste nikto nekupuje potraviny. Navzájom si ich pre seba dopestujú. Po druhej svetovej vojne úrady ponúkli poľnohospodárom a nezamestaným pôdu, aby ju mohli zveľaďovať. V súčasnosti už majú v tejto oblasti 50-tisíc hektárov mestských záhrad a tento trend sa tam neustále rozrastá.

Myšlenka je, že mají všechny domy společné nádvoří, což podporuje vesnickou atmosféru. Malé pozemky, zeleň a slepá ulice může vyvolávat dojem předměstí.

V himálajském Ladaku žili po staletí obyvatelé, vyznávající převážně buddhismus, v pozoruhodné jednotě s místní drsnou přírodou. Auroville je velká osada na jihu Indie, v níž žije nastálo cca 1500 lidí. Findhorn ve Skotsku Rusko a myšlenky V. Megreho Itálie – Damanhur - ekologická vesnička v Peru

U Popradu vzniká na ploche viac ako 50 hektárov jedinečný projekt komplexu usadlostí. Dôležitou súčasťou Krásnych sadov bude vlastná komerčná zóna a priestor na spoločenské a kultúrne vyžitie. Svoje miesto tu bude mať aj škola – nazvali sme ju Šťastie.

Lidem i manažerům jde více o štěstí rodiny a lepší životní prostředí. Již chtějí, aby jejich děti byli vzdělávané, léčené a živené lépe než byli jejich generace. Mění se i pohled na odpovědné podnikání. Úspěšní lidé a firmy čím dál více podporují lokální obecně prospěšné projekty. Každá firma ráda zanechá svou stopu, pečat na budoucnosti vývoje regionu – krajiny. Propojit ve skutečnou spolupráci zástupci spolků, firem, starostové, ředitelé škol a jiní důležití lidé. Nenechme se již rozdělovat závistí, soupeřením a chamtivostí.

V současném systému školské výuky je zodpovědnost přenechána na učiteli a žáci přijímají pasivní roli, přestože je dokázáno, že v okamžiku kdy se sám žák snaží ostatní něco naučit, zapamatuje si tak až 90% látky. V dnešní době již existují a rychle se šíří nové moderní inovativní a zábavné metody vzdělávání. Lze si vybírat z velkého množství alternativ. Též již existují ekologické přístupy stavění, pěstování a žití. Co třeba v obecních školách zkusit tzv. kulaté stoly pro společenské setkávání k hrám, vzdělávání a besedám.

Komunitní centrum. Společné žití v osadě, společné vaření, cvičení. Dávejme lidem smysl a naplnění života. Lidé potřebují tvořit, pracovat, pomáhat, starat se – Prodej výrobků pod sdružením. Sdružit, propojit obec a podnikatelskou sféru s neziskovou, dobrovolnickou. Dobrovolnictví – Návrat k tradici učňů. Mění se vnímání reality. Výstavba společných prostor, komunitního centra, sociálních bytů a domů.

Škola bude zaměřena na vkládání prožitkových metod pro získávání znalostí a dovedností. Budujeme společně a zábavně, podobně jako za starých časů. Život je škola života. Živá škola za aktivní, ohleduplný, zdravý, štastný a úspěšný život. Věnuji se dobro-volně s radostí činnostem, které mne baví a v kterých se chci zlepšovat. Celý princip získávání dovedností, osobního růstu a zároveň motivací je jen evidencí hodin věnovaných vědomě dané činnosti.

Předávání si zručností a vědomostí mezi sebou navzájem, při řemeslných a jiných aktivních činnostech. Chcete se něco nového zážitkovou formou naučit nebo předat? Jít cestou přírodní moudrosti a soběstačnosti. Přijeďte zažít Živou školu s celou rodinou. Budujeme společně Ekovesnici - Oázu života - komunitní místo pro všechny věkové a sociální skupiny za účelem osobního růstu. Tento propojený přírodní a sociální prostor nás živí, přináší duševní i tělesné zdraví, vzdělávání pro nás a naše děti a hlavně štěstí.

Sdílené učebny na řemesla (hlína, dřevo, šití, tkaní, keramika apod.). Všechny příspěvky a členské jsou v doporučené výši uvedené hodnoty. Společně s letním táborem máme k dispozici ubytování a areál na školy v přírodě. Též 2-4 pokoje jako ubytování pro mezinárodní dobrovolníky – konverzace v cizím jazyce. To je právě ten inovativní, zábavný a přitom tak přirozený způsob vzdělávání! Návrat k odkazu J.A.Komenského – škola hrou. Chceme zřídit v objektu 2-3 sociální byty, též 2-3pokoje, nebo malé byty pro aktivní důchodce. Též jako dům na ½ cesty pro nově příchozí… Pomáháme si a potřebným s opravami domů a zahradami.

Vykoušet a zapojit se dle vlastního uvážení, předávat si zkušenosti u řemesel a různých činností. Přijeď si vyrobit misku, věšák, skříň – rádi vás to naučíme. Nabízíme sdílený nebo svěřený prostor a prostředky. Pořádáme zážitkové tábory, výukové letní školy u nás a víkendové nebo celodenní kurzy i v jiných městech. I mimo akce můžete přijet na libovolný počet dnů zažít. Prvních 5 dní si přispíváte na stravu a ubytování. Poté se lze domluvit na dobrovolnickou smlouvu i s kapesným. Dokonce je možné vedle nebo i ve škole žít.

Celé zakládání, plánování i řízení Živé školy s osadou, včetně návodu pro jiné tvoříme spolu-prací jako otevřený živý formát. Spojujeme se v jeden cíl: Ohleduplný a přirozený rozvoj jednotlivce, rodiny a regionu ke štěstí. Přebíráme odpovědnost za své zdraví, sílu, úspěch i vyprodukovaný odpad. Celá tato vize Aktivní kultury - inovativního vzájemného propojení lokálního sociálního, ekonomického a hlavně vzdělávacího systému pomáhá navíc jako bonus řešit nezaměstnanost, rekvalifikaci a rozvoj regionu i každého jednotlivce. Tím je projekt trvale udržitelný.

Hledáme pomocníky webmaster, řešení ů, PR, focení, točení a zpracování videí. Řemeslníky, elektrikáře, vodaře, topenáře, apod. Hledáme jednotlivce i rodiny na zapojení se a přistěhování Vyhlašujeme sbírku na principu komunitního financování. Na aktivně tvořivou živou školu – výzkumné eko-logické experimentální centrum – komunitní prostory, učebny. Nabízíme: Váš příspěvek, dar nebo práci si kdykoli na oplátku můžete vybrat kurzem, letní školou, táborem nebo právě pobytem u nás v Živé škole, v jurtě, nebo tme. Jako takové předplatné nebo-li Živá banka výměny energie. Tentokrát bychom přijali i půjčku. Pobyty pro školy, rodiny s dětmi a jednotlivce. Projekt je popsaný v besedě (na stránkách pracujeme). Seznam věcí a služeb které poptáváme je zde... zde...

Pomáháme si vzájemně s výstavbou vlastních obydlí svépomocí, výrobou mobilních rostoucích domů nebo vybavení. Pomáháme si společně zakládat a rozvíjet vlastní tvořivé aktivity a podnikání. Komunitní financování. Též nás můžete podpořit, vyzkoušet a zároveň zažít pobytem u nás v osadě v kruhovém slaměném domě - jurtě u nás v osadě. Též je možné využít i domek SRDCE na pobyt s rodinkou, není jen na pobyty v tme :)...jurtěSRDCE

Každá jednotka společenství je samostatná a ekonomicky nezávislá. Soběstačná osada + inovativní škola, která nabízí různorodé činnosti a celoživotní vzdělávání pro její obyvatele i návštěvníky. Samozřejmostí je vlastní pěstování potravy, řemesla, výroba energie, aktivní zdravé ekodomy a trvale udržitelný rozvoj regionu a okolní krajiny. Kladen je důraz na rodinu, jako celistvý prvek. Návod na spolupráci.

Pro Ekovesnice o.s., Eko-osada o.z., Tábor Polana (Živá škola z.s., Oázy Života z.s.) Ekovesnice o.s. - Petr Skořepa