Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Co je noveho ve vzdelavani a urbanismu - Ekovesnice o.s.. Petr Skořepa – Živá škola přírodního stavitelství.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Co je noveho ve vzdelavani a urbanismu - Ekovesnice o.s.. Petr Skořepa – Živá škola přírodního stavitelství. "— Transkript prezentace:

1

2 Ekovesnice o.s., Eko-osada o.z., Tábor Polana (Živá škola z.s., Oázy Života z.s.) Vypracoval: Petr Skořepa – Živá škola přírodního stavitelství

3 John Calhoun se celý život snažil svými experimenty na myších předpovídat budoucnost, která čeká lidstvo. Vědec přišel na nový termín – chování zkázy. Podstatou jevu je, že jakmile žijí živé bytosti v podmínkách přeplněnosti, blahobytu a přelidnění, chování živých bytostí se změní z konstruktivního a pozitivního na destruktivní a deviantní.

4 Vědec umístil hlodavce do příjemného prostředí, dal jim neomezené množství potravin, maximální ochranu před všemi druhy nemocí. Vybudoval jim dokonalé podmínky pro hladkou reprodukci a zamezil setkání s nepřátelskými druhy. Ale hlodavci místo, aby se těšili z dokonalého života zemřeli. Proč se tak stalo? Zde najdete popsaný experiment...Zde najdete popsaný experiment...

5 Calhoun nakonec našel řešení problému: Upravil pravidla tak, aby myši spolupracovali. Například aby voda tekla jen když jiná myš stojí na páčce a toto řešení zafungovalo. Těmito pokusy opakovaně dokázal, že jediný trvale udržitelný rozvoj společnosti je cesta spolupráce. Komunity spolupracujících rodin www.OázyŽivota.cz toto řeší elegantně a přirozeně. Vize a návody, kurzy na www.ekovesnice.cz a www.Živáškola.eu. Můžete přijet zažít, inspirovat se a poté rozvíjet spolupráci dál u vás.

6 Podle této již 75 let trvající studie, na téma štěstí, která stále běží, vychází, že dobrý život je postaven na dobrých vztazích. Podle této již 75 let trvající studie, na téma štěstí, která stále běží, vychází, že dobrý život je postaven na dobrých vztazích. Tedy, že potřebujeme k trvalému pocitu štěstí partnera, rodinu a osobní vývoj - vzdělávání, tedy změnu činností (opak stereotypu). Proto se nám mění během let zájmy, koníčky, záliby a též zážitky. Tedy, že potřebujeme k trvalému pocitu štěstí partnera, rodinu a osobní vývoj - vzdělávání, tedy změnu činností (opak stereotypu). Proto se nám mění během let zájmy, koníčky, záliby a též zážitky.

7 Dnes většina populace tráví v interiéru až 98% času. Dnes většina populace tráví v interiéru až 98% času. Vzťah k bývaniu odráža náš vzťah k sebe samému ako aj vzťah k prírode. Vzťah k bývaniu odráža náš vzťah k sebe samému ako aj vzťah k prírode. Kniha Slobodný otrok zde..., Ing. Stanislav Števo, PhD. Kniha Slobodný otrok zde..., Ing. Stanislav Števo, PhD. zde... zde... Budovy majú na svedomí spotrebu takmer 1/2 primárnych energetických zdrojov, 1/3 celosvetovej produkcie CO 2, 1/2 všetkých spotrebovaných „surových“ materiálov a produkciu stoviek miliónov ton odpadu. Budovy majú na svedomí spotrebu takmer 1/2 primárnych energetických zdrojov, 1/3 celosvetovej produkcie CO 2, 1/2 všetkých spotrebovaných „surových“ materiálov a produkciu stoviek miliónov ton odpadu. „Inteligenciu určuje vzťah jedinca k okoliu pri dosahovaní svojich životných potrieb“ „Inteligenciu určuje vzťah jedinca k okoliu pri dosahovaní svojich životných potrieb“

8 Většinu spotřebované energie vynakládáme na domy a dopravu. Většinu spotřebované energie vynakládáme na domy a dopravu. Sami se pohodlně, často úvěrem připoutáme k nutnosti kupovat vodu, energie, potraviny a stále dokola potřebné technologie, části domů nebo dokonce celé „spotřební“ domy. Sami se pohodlně, často úvěrem připoutáme k nutnosti kupovat vodu, energie, potraviny a stále dokola potřebné technologie, části domů nebo dokonce celé „spotřební“ domy. Což nám vytváří závislost na dopravě, práci a továrnách, jenž ničí životní prostředí. Což nám vytváří závislost na dopravě, práci a továrnách, jenž ničí životní prostředí. A POZOR „bezúdržbové“ znamená, že to nejde udržovat… A POZOR „bezúdržbové“ znamená, že to nejde udržovat…

9 Proč energetické štítky budov zvýhodňují složité technologie, tedy továrny, materiály bůh ví z čeho a hodně dopravy. Proč energetické štítky budov zvýhodňují složité technologie, tedy továrny, materiály bůh ví z čeho a hodně dopravy. Proč dotační politika preferuje centralizaci a podporuje rozvoj továren? Proč dotační politika preferuje centralizaci a podporuje rozvoj továren? Proč zákony upřednostňují a dokonce podporují globalizované domy, napojování na sítě, používání toxických materiálů a technologií s malou životností a hlavně vyžadují složitost a platit a platit. Proč zákony upřednostňují a dokonce podporují globalizované domy, napojování na sítě, používání toxických materiálů a technologií s malou životností a hlavně vyžadují složitost a platit a platit. Proč se vlastně nové stavby téměř nerecyklují, ale vytváří se odpad a stále nové, drahé a s malou životností? Proč se vlastně nové stavby téměř nerecyklují, ale vytváří se odpad a stále nové, drahé a s malou životností? Proč se vše počítá podle růstu HDP, výroby a prodeje? Abychom více pracovali a platili, vyráběli a zároveň si tak ničili vlastní prostředí??? Proč se vše počítá podle růstu HDP, výroby a prodeje? Abychom více pracovali a platili, vyráběli a zároveň si tak ničili vlastní prostředí??? A skutečně ekologický, soběstačný a lehce recyklovatelný lokální domek z přírodních materiálů s malým hospodářstvím je znemožňován nebo na hraně zákona a i skromný malý farmář je nucen dojíždět do práce (továrny). A skutečně ekologický, soběstačný a lehce recyklovatelný lokální domek z přírodních materiálů s malým hospodářstvím je znemožňován nebo na hraně zákona a i skromný malý farmář je nucen dojíždět do práce (továrny).

10 Moderní zelené město, osada nebo vesnice s přírodním, zdravým způsobem života, společným (komunitním) i soukromým prostorem, soběstačným sebezásobením potravinami, tradičními řemeslami a hlavně spoluprací. Moderní zelené město, osada nebo vesnice s přírodním, zdravým způsobem života, společným (komunitním) i soukromým prostorem, soběstačným sebezásobením potravinami, tradičními řemeslami a hlavně spoluprací. Vlastní prostředí, kde mohu v soukromý odpočívat, relaxovat a věnovat se zálibám a rodině. Vlastní prostředí, kde mohu v soukromý odpočívat, relaxovat a věnovat se zálibám a rodině. Kolem sebe mít ROD – další rodiny, jejíž společným cílem je zachování a rozvoj rodu, tedy sousedy, přátele. Kolem sebe mít ROD – další rodiny, jejíž společným cílem je zachování a rozvoj rodu, tedy sousedy, přátele. K tomu nám mohou pomáhat komunitní společné prostory „Živé školy“ a sdílené dílny, kde se děti i dospělí zabaví tvořivou čiností. K tomu nám mohou pomáhat komunitní společné prostory „Živé školy“ a sdílené dílny, kde se děti i dospělí zabaví tvořivou čiností.

11 Soběstačné malé rodinné hospodářství, pěstování kolem domu, nebo kupování od souseda je energeticky a zdravotně nejefektivnější a zároveň trvale udržitelný způsob života. I ve městech lze realizovat třeba formou vertikálních zahrad. Menší zdravý aktivní dům z přírodních materiálů, obklopen zahradou nám přináší duševní i tělesné zdraví, tedy léčí a probouzí k spolupráci s přírodou a okolní komunitou. Též aktivní přístup ke stavbě vlastního domu přináší léčení nás samotných a pochopení výhod vzájemné spolupráce. „Zasaď strom, postav dom“ přináší i osobní rozvoj zážitkem. Každý muž by měl, ženy rády zdobí, děti se baví a všichni mladí i staří (se) tím učí.

12 Aj v takej vyspelej a modernej krajine, akou je Švajčiarsko, kde majú vysokú životnú úroveň, sa aktívne venujú pestovaniu a záhradkárčeniu.

13 V tomto švajčiarskom meste nikto nekupuje potraviny. Navzájom si ich pre seba dopestujú. Po druhej svetovej vojne úrady ponúkli poľnohospodárom a nezamestaným pôdu, aby ju mohli zveľaďovať. V súčasnosti už majú v tejto oblasti 50-tisíc hektárov mestských záhrad a tento trend sa neustále rozrastá.

14 Myšlenka je, že mají všechny domy společné nádvoří, což podporuje vesnickou atmosféru. Myšlenka je, že mají všechny domy společné nádvoří, což podporuje vesnickou atmosféru. Malé pozemky, zeleň a slepá ulice může vyvolávat dojem předměstí. Malé pozemky, zeleň a slepá ulice může vyvolávat dojem předměstí.

15 Další Ekovesnice ve světě: Findhorn ve Skotsku, Itálie – Damanhur, Peru - www.ecotrulypark.org Ruské velké rodové osady a myšlenky V. Megreho Další Ekovesnice ve světě: Findhorn ve Skotsku, Itálie – Damanhur, Peru - www.ecotrulypark.org Ruské velké rodové osady a myšlenky V. Megreho V himálajském Ladaku žili po staletí obyvatelé, vyznávající převážně buddhismus, v pozoruhodné jednotě s místní drsnou přírodou. V himálajském Ladaku žili po staletí obyvatelé, vyznávající převážně buddhismus, v pozoruhodné jednotě s místní drsnou přírodou.

16

17

18 U Popradu již právě teď vzniká na ploche viac ako 50 hektárov jedinečný projekt komplexu usadlostí. Dôležitou súčasťou Krásnych sadov bude vlastná komerčná zóna a priestor na spoločenské a kultúrne vyžitie. Svoje miesto tu bude mať aj škola – nazvali ju Šťastie.

19 Spolupráce asi 11 rodin hospodařících v okolí. Ekomuzeum – jsou zároveň společné prostory a dílny s potravinovou bankou a nabízení vlastních služeb a výrobků. Živá škola Polana – táborová základna Polana - lesní školka, škola, tábory, workshopy a akce v přírodě. prostor se rozprostírá starší osada „Šance“, kde přirozeně vzniknou komunitní zahrady, sady a samostatně hospodařící rodinné jednotky. Někdo koupí a opraví starší dům, jiní si postaví nový na vlastním pozemku.

20 Nabízíme vám zažít, vyzkoušet a udělat si vlastní názor na přírodní ubytování a žití přímo v eko-osadě. Můžete se přidat ke komunitnímu dennímu programu – ranní cvičení, práce v zahradě a přírodní stavitelství a večerní zábava. Dále prohlídky v netradičních stavbách v ČR a SR.

21  Menší přírodní zdravý soběstačný dům vhodně propojený s okolní zahradou, která nás živí, přináší zábavu, klid, enegii, vodu, zdravý a „živobytí“. A tím získáváme i větší svobodu?  Recyklace, využívání odpadní vody na zalévání, kompost.  Jednoduchý sedlácký eko-logický rozum.  Práce z domu, nebo v okolí.  Zdravý pohyb na čerstvém vzduchu.  Vlastní pěstování a chov zdravého jídla.  Vlastní výroba energie.  Moderní kompostovací záchody s certifikátem i pro stavební povolení, které nesmrdí. www.ekozachody.cz, www.ecoshop.cz, www.ekona.cz (zastoupení pro Slovensko Ekovesnice o.s. - velkokapacitní domovní, za 2-3 roky kompost)www.ekozachody.cz www.ecoshop.czwww.ekona.cz

22  Základy z kamenů vydrží tisíce let a lze je lehce recyklovat.  Hliněné cihly v suchu mají životnost stovky až tisíce let.  Venkovní hliněné omítky dokážeme s životností až 80let.  Správně získané lunární dřevo může vydržet staletí, viz. 1600 let staré dřevěné chrámy v Japonsku.  Recyklace 100% stavby: Sklo, kovy, folie vytřídit a sláma, rákos a jiné po dosloužení zkompostuje a dřevo spálí.  Stavba je centrem spolupráce a vzájemné pomoci.

23 „Dejte mi trochu hlíny a já vám postavím krásný léčivý dům, který předčí svou užitnou hodnotou a životností dnešní výstavbu, neničí životní prostředí a dává lidem svobodu.“ Společná výstavba domů svépomocí a tím se učit být samostatný. Dobrovolnictví – je návrat k tradici učňů.

24 www.slamenedomy.cz www.slamenedomy.cz www.slamenedomy.cz www.slamenedomy.cz Malý slaměno-hliněný domek užitná plocha 40m2 i s vybavením za 150tis. Kč svépomocí.

25 Slaměný solární a soběstačný mobilní kruhový dům - bytová jednotka 50m2, komplet i s vybavením a zařízením (koupelna, kuchyň, teplá voda, el., kamna) vyšla svépomocí na 500tis. Kč. Na vyzkoušení.

26 Jedná se o dřevěnou nosnou konstrukci vyplněnou izolací ze slámy. Statika - únosnost je až 15tun/m, tedy panely jsou samonosné. Tepelná izolace (jako 15-20cm polystyrenu) Tepelná izolace (jako 15-20cm polystyrenu) Je hůře hořlavá než dřevo, nenapadají ji škůdci a při správné aplikaci ani hlodavci. Je hůře hořlavá než dřevo, nenapadají ji škůdci a při správné aplikaci ani hlodavci. Můžete si je přijet sami vyrobit do veřejné dílny. Hledáme družstevníky - www.slamaflex.cz Můžete si je přijet sami vyrobit do veřejné dílny. Hledáme družstevníky - www.slamaflex.cz

27 Stavební materiál se dá nakopat při vlastní stavbě. Odpadá tak zátěž s dopravou. V domech z nepálené hlíny bydlí 3 miliardy lidí ! Stavební materiál se dá nakopat při vlastní stavbě. Odpadá tak zátěž s dopravou. V domech z nepálené hlíny bydlí 3 miliardy lidí ! Film Najskôr zem! Film Najskôr zem! Tom Rijven - hore Gernot Minke – ostatní Dům přihrnutý hlínou není třeba tepelně izolovat a nikdy nepromrzne

28 Práce se slámou a hlínou přímo vybízí ke kreativnímu, výtvarnému, uměleckému zpracování Je to téměř jako práce s plastelínou ve větším Neomezené tvarové možnosti, barvy, výklenky, sezení-lavice, ornamenty, stínítka na lampy apod.

29 Slaměné domy ze světa Hlína čistí vzduch, stíní rádiové vlny a udržuje optimální vzdušnou vlhkost. Hliněná podlaha lze polévat a udržovat vodou.

30 Kruhové domy jsou odolnější na silný vítr a fungují podobně jako pyramidy. Kruhové domy jsou odolnější na silný vítr a fungují podobně jako pyramidy.

31 Ekovesnice – Oáza života – komunitní místo pro všechny věkové skupiny za účelem předávání si zkušenosti mezi sebou, při řemeslných a jiných činnostech. Pokrývání primárních potřeb z okolí domu. Řemeslná škola – sdílené tvořivé dílny pro práci i volný čas. Jako alternativa k „uživit se“, každý dělá co jej baví, činnosti si může měnit a tím jse živí.

32 Živý nový urbanismus a přirozené vzdělávání. Zdravé přírodní bydlení v ekozahradách. 1ha rodový statek zajistí 4 členné rodině samozásobení. Farmář před 100 lety byl více jak 100x energeticky efektivnější než moderní zemědělec. Aktivní živé domy pro aktivní zdravé lidi. Přírodní stavitelství. Regionální sociální svépomocné sítě Návod jak rozhýbat spolupráci.

33 Lidem i manažerům jde více o štěstí rodiny a lepší životní prostředí. Již chtějí, aby jejich děti byli vzdělávané, léčené a živené lépe než byli jejich generace. Mění se i pohled na odpovědné podnikání. Úspěšní lidé a firmy čím dál více podporují lokální obecně prospěšné projekty. Každá firma ráda zanechá svou stopu, pečat na budoucnosti vývoje regionu – krajiny. Propojit ve skutečnou spolupráci zástupci spolků, firem, starostové, ředitelé škol a jiní důležití lidé. Nenechme se již rozdělovat závistí, soupeřením a chamtivostí.

34 V současném systému školské výuky je zodpovědnost přenechána na učiteli a žáci přijímají pasivní roli, přestože je dokázáno, že v okamžiku kdy se sám žák snaží ostatní něco naučit, zapamatuje si tak až 90% látky. V dnešní době již existují a rychle se šíří nové moderní inovativní a zábavné metody vzdělávání. Co ve školách zkusit jen poskládat stoly do kruhu pro společenské setkávání k hrám, vzdělávání a besedám.

35  Škola zaměřena na p  Škola zaměřena na předávání si zručností a vědomostí mezi sebou navzájem, při řemeslných a jiných aktivních činnostech.  Život je škola života.  Živá škola jako centrum spolupráce za aktivní, ohleduplný, zdravý, štastný a úspěšný život.  Věnuji se dobro-volně s radostí činnostem, které mne baví a v kterých se chci zlepšovat.  Tento přírodní a sociální prostor nás živí, přináší duševní i tělesné zdraví, vzdělávání pro nás a naše děti a hlavně cestu ke štěstí.

36 Pro rodinné hospodařící soběstačné jednotky a řemesla. Tedy Živé ekomuzeum, zaměřené na soběstačnost, hospodaření, permakulturu a přírodní stavitelství, kde bude možné nabrat inspiraci, kontakty a některé exponáty používat. Propojeno s Živou školu a dílnami, tak aby mohl kdokoli přijet se učit řemesla tím, že si sám vyrobí své vlastní vybavení, stůl, postel, misku, věšák. Které si může odvést nebo ponechat a nabízet.

37 Nebo a to je myslím velmi zajímavé si vyrobíte stavebnici vašeho domu. Nebo dovezete použitelné exponáty na recyklaci nebo opravu. Poté přímo vy nebo jiní studenti mohou exponáty v dílnách opravovat nebo umělecky recyklovat a zase odvážet nebo vystavovat, případně prodávat, vyměnit... Ekomuzeum je dokonce hned před vlakovým nádražím a přitom na polosamotě u osady s příznačným názvem jak ušitým na míru "Šance".

38 Veřejné řemeslné dílny (hlína, dřevo, šití, tkaní apod.). Učíme se zároveň řemesla, matematiku i cízí jazyk při práci, zábavně, zážitkově s dobrovolníky přes EDS, tedy přirozeně. Odkaz J.A.Komenského – škola hrou. Noc v muzeu - Ubytování v tématicky zařízených pokojích „jak se dříve žilo“. I pro školy v přírodě nebo pro stmelení kolektivu. Přijeďte zažít Živou školu a Ekomuzeum s celou rodinou.

39 Nabízíme: Programy a pobyty v muzeu a přírodní ubytování ve slaměném domě, jurtě v ekoosadě. Vhodné pro děti, školy, rodiny a jednotlivce. Dále nabízíme víkendové kurzy a letní tábory v Živé škole. http://ekovesnice.cz/kalendar-akci Nabízíme prezentaci vaší práce nebo vystavit váš ekovýrobek v Ekomuzeu s vvznačením na velké mapě. Tak zanecháváte stopu dnešním i budoucím generacím. U spolupráce získáváte i vlastní stránku a doménu, jako například mlekovky.oazazivota.cz

40 Jako příspěvková organizace tvoříme pro své členy a podporovatele z dobrovolných příspěvků dle doporučení. Váš příspěvek nebo dobrovolnickou pomoc si kdykoli směníte. Projekt je zde... http://ekovesnice.cz/1239-ekomuzeum.htmlhttp://ekovesnice.cz/1239-ekomuzeum.html Hledáme: Dobrovolníky, řemeslníky, rodiny, firmy a Školy na spolupráci. Vyhlašujeme sbírku: Seznam věcí a služeb je zde... zde... Vydáváme ekodluhopisy na dva roky na komunitní financování http://ekovesnice.cz/1238-vydavame-ekodluhopisy-na-zive- ekomuzeum-a-verejne-remeslne-dilny.html http://ekovesnice.cz/1238-vydavame-ekodluhopisy-na-zive- ekomuzeum-a-verejne-remeslne-dilny.html

41

42

43 Pro Ekovesnice o.s., Eko-osada o.z., Tábor Polana (Živá škola z.s., Oázy Života z.s.) Ekovesnice o.s. - Petr Skořepa 00421 944293223 00420 739486553 ekovesnice@gmail.com


Stáhnout ppt "Co je noveho ve vzdelavani a urbanismu - Ekovesnice o.s.. Petr Skořepa – Živá škola přírodního stavitelství. "

Podobné prezentace


Reklamy Google