Návrat z mateřské a rodičovské dovolené, praktické problémy Autorka: Mgr. Lada Štěrbová Vedoucí závěrečné práce: JUDr. Pavel Jindřich.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Advertisements

Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Důvod přijetí novely:  1. Přesunutí úpravy odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání z přechodných ustanovení (§ 364 až § 390) do jedenácté části.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
PŘEKROČIT DLUHOVU PAST Aktivity RUBIKON Centra a Aliance proti dluhům Workshop Dobré praxe v oblasti prevence a řešení zadluženosti Praha, Úřad vlády ČR,
Agenturní zaměstnávání: shrnutí výsledků šetření agentury Sanep Pavel Janíčko ČMKOS.
Pracovní právo. Pohovor
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Workshop dne prezentace projektu. Problematika rovných příležitostí patří mezi prioritní oblasti v politice EU. Spadá se tedy i rovnost mužů.
NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE NOVELA ZÁKONÍKU PRÁCE Liberec 15. prosince 2011 JUDr. Helena VAŠKOVÁ.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_07.
FINANČNÍ GRAMOTNOST ÚŘAD PRÁCE ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Personální a mzdová agenda ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Monika Deutschová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Kristina Kabourková Vysoká škola.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autor práce: Denisa Vydrová Vedoucí práce: Ing. Petra Solarová, Ph.D. Oponent práce: Ing. František Martíšek České Budějovice, červen 2016.
Novela školského zákona v návaznosti na předškolní vzdělávání a školní stravování Bc. Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský.
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD.
PROJEKT OP LZZ „IMPLEMENTACE AGE MANAGEMENTU V ČR“ CZ /5. 1
Koordinace rodinných dávek, pohřebné
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Specifika účtování ve vybraném zemědělském podniku
Návrhy opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života
Systém odměňování pracovníků
Zákon o sociálním podnikání
Správa sociálního zabezpečení
Pracovní motivace a její naplnění u zaměstnanců ve vybraném kraji
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Zpětná vazba od zákazníků ve vybrané společnosti
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Firemní kultura zahraniční společnosti na území ČR Autor bakalářské.
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
Daň z příjmů právnických osob Silniční daň veřejnoprávních poplatníků
Marketingový plán společnosti
Dobrá praxe Krajského úřadu Jihomoravského kraje
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Webová poradna APERIO jako součást služeb pro rodiče
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Právo sociálního zabezpečení
Aktuální otázky stalkingu z pohledu teorie a praxe
Správa sociálního zabezpečení
Marketingová komunikace ve vybrané společnosti
Právo sociálního zabezpečení
Katedra veřejné ekonomie
Správa sociálního zabezpečení
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Spolupráce ASZ a města Břeclav Mgr. Břetislav Fiala
Slaďování pracovního, rodinného a soukromého života: Výzva současnosti
PhDr. Eva Ferrarová Ph. D. Mgr. Lenka Ebringerová
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 1
Praha – 31. květen 2011 Petr Šobotník – Prezident KAČR
Podnikové dětské skupiny Kristina Zapletalová
Právo sociálního zabezpečení
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Výstupy z projektu PROGRESS
Klíčové aktivity projektu
Život bez střeva , Praha.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Příspěvek na konferenci Příspěvková organizace slabá místa - ekonomický pohled Lektor : Ing. Jiří Lorenc.
Transkript prezentace:

Návrat z mateřské a rodičovské dovolené, praktické problémy Autorka: Mgr. Lada Štěrbová Vedoucí závěrečné práce: JUDr. Pavel Jindřich

Obsah Představení tématu. Cíle ZP. Přínos a využitelnost pro praxi. Struktura a návaznost kapitol. Struktura úvodu. Metodologická část. Struktura teoretické části. Struktura analytické části. Syntetická část. Struktura závěru. Doporučení pro zaměstnance, zaměstnavatele. Naplnění cílů. Zdroje. Poděkování. Rozloučení.

Cíle Nastínění praktických problémů v období návratu zaměstnanců z mateřské a rodičovské dovolené zpět do zaměstnání včetně doporučení jejich řešení. Popsat pravidla poskytování mateřské i rodičovské dovolené včetně s tím souvisejících otázek dle platné právní úpravy a judikatury. Na příkladech z praxe dokumentovat problémy zaměstnance při návratu z MD a RD při jednáních se zaměstnavatelem a umístěním dítěte v mateřské škole.

Využitelnost pro praxi Pro širokou veřejnost, obzvláště pro rodiče dětí, kteří se budou vracet do zaměstnání z MD a RD. Chybějící četnost kvalitních aktuálních zdrojů.

Přínos do praxe „Díra na trhu“. Což druhotně způsobuje mnohé dotazy rodičů. Proto tato práce je určena primárně pro ně k zorientování se v dané problematice.

Struktura a návaznost kapitol Směřuje k cílům ZP. Chronologické řazení, dle 262/2006 Sb. ve znění pozdějších předpisů. 1. Úvod (+ metodologická část). 2. Teoretická část. 3. Analytická část (+ syntetická část). 4. Závěr.

Struktura úvodu Cíle. Klíčová otázka (Jak se zachovat v problémových situacích spojených s návratem do zaměstnání po mateřské a rodičovské dovolené?). Metodologická část.

Zvolené metody výzkumu – F. O. Z části strukturované rozhovory. 118 oslovených rodičů dětí do 7 let, 50 aktivních respondentů. Účel: zjištění opakujících se klíčových problémových situací – hlavní řešené problémy.

Zvolené metody výzkumu – P. O. Z části strukturované rozhovory. 11 oslovených společností, (2 odmítnutí, 1 bez zkušeností). Účel: zjištění opakujících se problémových situací.

Struktura teoretické části MD, RD; včetně PPM a RP. Definice, nástup, návrat, rozdílnosti. MD a RD při převzetí dítěte, společná ustanovení. Návrat po neplaceném volnu. Rozvázání pracovního poměru při návratu.

Struktura analytické části Problémy z pohledu zaměstnanců. Problémy z pohledu zaměstnavatelů. Příklady dobré praxe. Syntetická část.

Graf 1: Očekává problém zajistit péči o dítě po R. D. Autor: Lada Štěrbová, 2016.

Graf 2: Výskyt vyslovených problémů Autor: Lada Štěrbová, 2016.

Graf 3: Problematické období mezi koncem rodičovské dovolené a nástupem dítěte do M. Š. Autor: Lada Štěrbová, školní rok 2016/2017 školní rok 2017/2018 zápisy na školní rok 2016/2017 zápisy na školní rok 2017/ narozeniny dítěte 3. narozeniny dítěte problémové období 4. narozeniny dítěte Datum Autor: Lada Štěrbová, 2016.

Graf 4: Uvažuje o úpravě pracovní doby kvůli M. Š. Autor: Lada Štěrbová, 2016.

Graf 5: Budou po R. D. hlídat dítě prarodiče Autor: Lada Štěrbová, 2016.

Graf 6: Pocity všech dotázaných rodičů v souvislosti s jejich návratem do zaměstnání

Graf 7: Máte předešlou zkušenost s návratem do zaměstnání po MD či RD? Autor: Lada Štěrbová, Ano Ne

Graf 8: Pocity dotázaných vícenásobných rodičů s jejich minulým návratem po mateřské či rodičovské dovolené do zaměstnání Autor: Lada Štěrbová, 2016.

Graf 9: Procentuální zastoupení rodičů v návaznosti na dobu jejich návratu do zaměstnání Autor: Lada Štěrbová, 2016.

Výsledky výzkumu - P. O. Nemožnost znát předem datum odchodu těhotné na MD či na pracovní neschopnost. Zajištění náhrady za zaměstnance na MD a RD vidí 100 % zaměstnavatelů jako problém. Autor: Lada Štěrbová, 2016.

Výsledky výzkumu - P. O. Oznamovací povinnost. Ochranná doba. Úprava pracovní doby po návratu. Ošetřování dětí. Autor: Lada Štěrbová, 2016.

Struktura závěru Doporučení pro zaměstnance. Doporučení pro zaměstnavatele. Doporučení k uvedeným příkladům z praxe a obecný závěr. Hlavní poznatek výzkumu.

Doporučení pro zaměstnance Doporučený postup při zařízení MD a žádosti o PPM. Doporučený postup návratu do zaměstnání z MD. Doporučení čerpání dovolené po MD. Doporučený postup zařízení RD a čerpání RP.

Doporučení pro zaměstnance Doporučovaný postup při nástupu na RD ze zaměstnání. Doporučovaný postup při návratu z RD zpět do zaměstnání. Doporučený postup u žádání o neplacené volno.

Doporučení pro zaměstnance Doporučovaný postup při návratu z neplaceného volna zpět do zaměstnání. Doporučení z praxe omezující finanční ztráty během nároku na ošetřovné.

Doporučení pro zaměstnavatele Doporučení stanovení zastupitelnosti jednotlivých zaměstnanců ve společnosti. Zájem zaměstnance o předčasné ukončení rodičovské dovolené. Umožňovat postupný návrat z rodičovských dovolených do zaměstnání.

Doporučení pro zaměstnavatele Průzkum zájmu o firemní školku. Dodržovat platnou legislativu.

Naplnění cílů Nastínění praktických problémů v období návratu zaměstnanců z mateřské a rodičovské dovolené zpět do zaměstnání včetně doporučení jejich řešení kapitol a doporučení Popsat pravidla poskytování mateřské i rodičovské dovolené včetně s tím souvisejících otázek dle platné právní úpravy a judikatury kapitol Na příkladech z praxe dokumentovat problémy zaměstnance při návratu z MD a RD při jednáních se zaměstnavatelem a umístěním dítěte v mateřské škole kapitol

Zdroje 11 citovaných knižních titulů. 4 zákony: ˗ Zákoník práce, zákon č. 262/2006 Sb. ˗ Zákon o nemocenském pojištění, zákon č. 187/2006 Sb. ˗ Školský zákon, zákon č. 561/2004 Sb. ˗ Zákon o veřejném zdravotním pojištění, zákon č. 48/1997 Sb.

Zdroje 8 rozsudků: 21 Cdo 1561/ Cdo 1821/ Cdo 191/ Cdo 2095/ Cdo 3133/ Cdo 4411/ Cdo 1807/ Co 413/95

Zdroje 7 odborných článků právníků a advokátů. 7 státních institucí, úřadů, ministerstev. 11 příkladů dobré praxe. Projekt budujeme firemní školky podporovaný EU, Evropským sociálním fondem, Operačním programem lidské zdroje a zaměstnanost.

Zdroje Celkově 60 zdrojů včetně internetových. Dle platných „Pravidel pro psaní závěrečných prací“ (str. 11, odstavec „Seznam použité literatury a dalších zdrojů“, 3. řádek: „…internetové zdroje by měly být uvedeny společně s tištěnými publikacemi.“).

Děkuji vedoucímu ZP JUDr. Pavlu Jindřichovi. Děkuji Vám za pozornost.

Všem přeji krásný den. Lada Štěrbová obhájila