SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M O N O S A C H A R I DY.
Advertisements

Struktura sacharidů - testík na procvičení –
29.1 Cukry a jiné příbuzné látky
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké.
3.ročník technického lycea
AZ-KVÍZ
SACHARIDY.
S A C H A R I D Y VI. Polysacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
PaedDr. Jiřina Ustohalová
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
Monosacharidy Cukry.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Cukry Sacharidy SŠZePř Rožnov p. R PaedDr.Lenka Těžká Modernizace výuky odborných předmětů CZ.1.07/1.1.08/
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
VY_32_INOVACE_05_PVP_246_Hol
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy.
SACHARIDY = CUKRY.
Sloučeniny v organismech
SACHARIDY II.
Sacharidy.
SACHARIDY CUKRY RZ
POLYSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.06/Cc.
Sacharidy.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
SACHARIDY. CHARAKTERISTIKA MONOSACHARIDŮ Obsahují ve svých molekulách 3-7 atomů uhlíku Z chemického hlediska se jedná o polyhydroxyaldehydy (tzv. aldosy)
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Barbora Hoffmannová Oktáva B
MONOSACHARIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Ciencialová CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_3.3.CH3.02/Cc.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 20 Cukry TEMA: Chemie - cukry.
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Sacharidy - I. Obsah: Výskyt, vznik, význam sacharidů Rozdělení sacharidů Monosacharidy – názvosloví Monosacharidy – reakce Monosacharidy zástupci.
CUKRY = SACHARIDY.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
S ACHARIDY – STRUKTURA, ROZDĚLENÍ, VLASTNOSTI Mgr. Jaroslav Najbert.
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYSACHARIDY Glykany
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Sacharidy – obecný přehled
PŘÍRODNÍ POLYMERY NÁZVOSLOVÍ SACHARIDŮ 2
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
Polysacharidy a proteoglykany Doc.Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
SACHARIDY.
Sacharidy  Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2008.
CHIRALITA William Thomson ( ) (Lord Kelvin, 1892)
SACHARIDY I. Význam sacharidů Chemická struktura monosacharidů
SACHARIDY Aneb něco i o jiných cukrech něž cukr krystal a krupice a něco o sacharidech, které vůbec nejsou sladké. Sestavila: Hana Matějková.
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin heterotrofních organizmů (60% potravy člověka) – hlavní E zdroj Zdroj C pro syntézu buněčných složek Rezervní forma E (škrob, glykogen, inulin) Strukturní funkce (celulóza, chitin)

KLASIFIKACE SACHARIDŮ SACHARIDY JEDNODUCHÉ 1) monosacharidy- jsou takové sacharidy, které nemohou být hydrolyzovány na jednodušší sacharidy, dělí se dále: a)podle toho, kolik atomů uhlíků obsahují na: -triosy, tetrosy, pentosy, hexosy, heptosy, oktosy b)podle toho, zda je přítomna aldehydová nebo ketonová skupina na: -ketosy -aldosy

SACHARIDY SLOŽENÉ 2)oligosacharidy- jsou tvořeny dvěma až deseti monosacharidovými jednotkami 3)polysacharidy – poskytují hydrolýzou více než 10 monosacharidů a)jejich řetězce mohou být: -lineární -větvené b)podle toho, jaké monosacharidy hydrolýzou poskytují rozlišujeme: -pentosany -hexosany monosacharidy a oligosacharidy se v české nomenklatuře označují souborným názvem cukry synonymní název pro polysacharidy je glykany

MONOSACHARIDY jsou polyhydroxyaldehydy nebo polyhydroxyketony, které mají v molekule nejméně tři alifaticky vázané atomy uhlíku aldosy resp. ketosy se teoreticky odvozují od glyceraldehydu resp. dihydroxyacetonu přidáním jedné CH 2 O podjednotky

Stereochemická řada aldos

Stereochemická řada ketos

Vznik pyranos = pyranosidů šestičlenný poloacetalový cyklus pyranosový = tetrahydropyranový = oxanový

Vznik furanos = furanosidů pětičlenný cyklus furanosový = tetrahydrofuranový = oxolanový

NÁZVOSLOVÍ MONOSACHARIDŮ

jsou ovlivněny přítomností hydroxylových skupin v molekule z biochemického hlediska jsou nejvýznamnější estery s kyselinou fosforečnou, které se uplatňují především v metabolismu CHEMICKÉ VLASTNOSTI MONOSACHARIDŮ

v přírodě probíhá působením mikroorganismů a vznikají příslušné cukerné alkoholy Redukce monosacharidů

probíhá za účasti dehydrogenáz a vede ke vzniku cyklických esterů tzv. laktonů Oxidace monosacharidů glukonolaktonglukosa

Oxidace monosacharidů

BIOCHEMICKY VÝZNAMNÉ MONOSACHARIDY Triosy D-glyceraldehyd Pentosy D-ribosa =  -D-ribofuranosa (Rib) a 2-deoxy-D- ribosa = 2-deoxy-  -D-ribofuranosa (deRib)

D-(+)-glukosa =  - D-glukopyranosa (Glc) = dextrosa = hroznový cukr = škrobový cukr D-(-)-fruktosa =  -D-fruktopyranosa (Fru) = ovocný cukr =levulosa D-(+)- galaktosa =  - D-galaktopyranosa (Gal) D-(+)-mannosa =  -D- manopyranosa (Man) Hexosy

BIOCHEMICKY VÝZNAMNÉ DERIVÁTY MONOSACHARIDŮ Kyselina D-glukuronová

poloacetalový hydroxyl umožňuje vznik anhydridové vazby s další hydroxylovou skupinou jiné molekuly za odštěpení molekuly vody (kondenzační reakce)  glykosidová vazba SLOŽENÉ CUKRY 1)typ disacharidu maltosy (O-  -D-Glukopyranosyl- (1  4)-  -D- Glukopyranosa)

2)typ disacharidu trehalosy (O-  -D- glukopyranosyl-(1  1)-  -D-glukopyranosid) reagují spolu poloacetalové hydroxylové skupiny obou jednotek

BIOCHEMICKY VÝZNAMNÉ OLIGOSACHARIDY Sacharosa = řepný = třtinový cukr= O-  - D-Glukopyranosyl- (1  2)-  -D- fruktofuranosid Laktosa = mléčný cukr =O-  -D- Galaktopyranosyl-(1  4)-  -D-glukopyranosa Maltosa = sladový cukr = O-  -D-Glukopyranosyl- (1  4)-  -D- Glukopyranosa

BIOCHEMICKY VÝZNAMNÉ POLYSACHARIDY Nejrozšířenější jsou homopolymery D-glukosy (polyglukany, glukany) Přírodní polysacharidy se vyskytují ve dvou základních uspořádaných sekundárních strukturách a to: 1)ve tvaru nataženého pásu 2)ve tvaru šroubovice = helixu Klasifikace: 1) STAVEBNÍ 2) ZÁSOBNÍ 3) SE ZVLÁŠTNÍ FUNKCÍ

POLYSACHARIDY STAVEBNÍ Celulosa Chitin

POLYSACHARIDY ZÁSOBNÍ Škrob Amylosa

Amylopektin

Glykogen

POLYSACHARIDY SE ZVLÁŠTNÍ FUNKCÍ MUKOPOLYSACHARIDY Chondroitin-4-sulfátHeparin Kyselina hyaluronová = hyaluronát