Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

Zahajovací konference projektu UNIV 3 BRNO
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Vzdělávání v energetice Informace o zahájení realizace projektu „Zvýšení úrovně odborných znalostí, dovedností a kompetencí zaměstnanců a zaměstnavatelů.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA 7. prosince 2011, Praha Operační program Podnikání.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
TISKOVÁ KONFERENCE TISKOVÁ KONFERENCE Čerpání z programů Evropského sociálního fondu v roce 2007 Praha, RNDr. Petr Nečas.
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Nástroje daňových úlev
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/ Partner 19 Střední škola polytechnická,
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Workshop s řediteli a zástupci škol 27. května
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Jihomoravského kraje Aktuální informace o přípravě KAP 22. března
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Střední škola jako centrum celoživotního vzdělávání.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Důvod vzniku krajských stipendií
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
Integrovaný regionální operační program
Individuální projekt OP VVV
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Implementační projekt KAP
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Polytechnické vzdělávání v praxi
Setkání kariérových poradců
Transkript prezentace:

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Proč Průmysl 4.0 Čtvrtou průmyslovou revoluci nezavádíme - přišla s přirozeným vývojem technologií Obrázek: Siemens AG

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Iniciativa Průmysl podoba Jednotlivé kapitoly tohoto dokumentu popisují současný stav, směry dalšího vývoje a klíčové výzvy v jednotlivých oblastech, které je nutno v rámci zvýšení připravenosti ČR na principy Průmyslu 4.0 urgentně řešit, např.: Podpora investic a standardizace Aplikovaný výzkum Rozvoj lidských zdrojů Vzdělávání Kybernetická bezpečnost a příslušné právní úpravy Uplatnění inovačních technologií v energetice, dopravě či Smart Cities/regions

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Trh práce Nevyhnutelné změny: nové principy organizace práce změna role zaměstnance změna struktury i pracovní náplni mnoha profesí potřeba nových dovedností a jejich rychlejší zastarávání vývoj zaměstnanosti a nezaměstnanosti v jednotlivých profesích. V důsledku toho bude nezbytné nově nastavit politiky trhu práce, vzdělávání a sociální politiku. Obrázek: Control Engineering Česko

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Boj se zastaráváním znalostí a dovedností Vzhledem k předpokládanému rychlému vývoji celé společnosti v kontextu Průmyslu 4.0, je nutné, aby absolventi všech typů škol byli vedeni a získali obecnou schopnost adaptace, aktivního přístupu, tvořivosti, dalšího vzdělávání. Rozvoj schopností a dovedností souvisejících s ICT technologiemi Obrázek: Richard Greenhill a Hugo Elias, CC BY-SA 3.0CC BY-SA 3.0

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Vzdělávání „Abychom obstáli nárokům na kvalifikace plynoucím z Průmyslu 4.0 jak v odvětvích, která vytvářejí nové technologie, tak v těch, která je využívají, bude nezbytné zásadně zkvalitnit celý vzdělávací systém. Kreativitu může úspěšně naučit jen kreativní učitel. Kvalita a dobré fungování vzdělávacího systému na všech úrovních budou kritickým faktorem úspěchu.“ Obrázek: pixabay.com, CC0 1.0, koláž MPOCC0 1.0

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Příklady návrhů na středoškolské úrovni Cíleně dbát o maximální rozvoj každého studenta Intrapersonální a interpersonální dovednosti Podporovat cílené a účelné využívání technologií ve výuce Umožnit žákům více experimentovat a tvořit Ve středním odborném vzdělávání (zejména u nematuritních oborů) se soustředit rovněž na rozvoj měkkých a přenositelných kompetencí, propojit odborné vzdělávání s praxí Posílit spolupráci škol a firem V gymnaziálním vzdělání klást větší důraz na rozvoj kompetencí k vědecké práci

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Celoživotní učení Podporovat rozvoj celoživotního učení ve vazbě na Průmysl 4.0 pro průmyslové podniky

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Co dál? Diskuse a zejména součinnost klíčových rezortů, jejich institucí, zaměstnavatelů, zaměstnanců a jejich zástupců, akademické sféry i dalších sociálních partnerů k realizaci Iniciativy Průmyslu 4.0 Vypořádání připomínek Předložení materiálu Vládě ČR Formulace konkrétních ekonomických a politických cílů a návrh akčních opatření reagujících na probíhající změny způsobené technologiemi 4. průmyslové revoluce Obrázek: Michael Shick, CC BY-SA 4.0CC BY-SA 4.0

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Další aktivity MPO v oblasti vzdělávání Daňové úlevy TA ČR BETA Identifikace bariér zájmu o technické obory (ZŠ) Porovnání vzdělávacích rámců vybraných oborů v ČR a SRN (SŠ) Ve fázi přebírání výstupů Školicí střediska (OP PIK) Soutěže, přehlídky, konference na podporu technických oborů a řemesel Národní soustava kvalifikací

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Školicí střediska – OP PIK – 1. výzva Výzva vyhlášena na konci května 2015 Objem – Kč Cílová skupina – malé a střední podniky Výše dotace – 50 % způsobilých výdajů, 500 tis. - 5 mil. Kč Předpoklad využití nejen pro vzdělávání zaměstnanců, ale i žáků partnerských škol Spolupráce se školami jedním z hodnotících kritérií Žádosti první výzvy se v současné době vyhodnocují Projekty za cca ⅔ nastaveného objemu výzvy

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Školicí střediska – OP PIK – 2. výzva V přípravě Předpokládané vyhlášení – září 2016 Předpokládaný objem – Kč Cílová skupina – malé a střední podniky Výše dotace zatím nestanovena Předpokládáme opět možnost využití kapacit pro spolupráci škol a firem a jednáme s MŠMT o možnostech propojení s připravovanými výzvami OP VVV Nejen příprava žáků, ale i učitelů

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Tradiční přehlídka zastřešující letos 22 soutěží středoškolských oborů Kosmetička Kadeřnice Zahradník/ice Kuchař/ka Číšník/Servírka Cukrář/ka Automechanik Autolakýrník Karosář Mechanik – seřizovač Obráběč kovů Strojní mechanik / Zámečník Elektro – silnoproud Elektro – slaboproud Instalatér Klempíř Pokrývač Tesař Plynař Lesní mechanizátor Opravář zemědělských strojů Kominík Slavnostní zakončení ročníku 15. června v Brně MPO dlouholetým partnerem

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Národní soustava kvalifikací a řemesla Zákon č. 179/2006 Sb., o uznávání výsledků dalšího vzdělávání MPO aktivním autorizujícím orgánem od podzimu 2008 K březnu profesních kvalifikací 297 autorizovaných osob autorizací cca úspěšných zkoušek profesních kvalifikací Cesta k živnostenskému listu řemeslné živnosti přes úplné profesní kvalifikace V některých případech podmínka podnikání/výkonu profese Strážní, kominíci – revizní technici spalinových cest, instalace vybraných zařízení využívajících energii z OZE…

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Vývoj počtu autorizovaných osob a autorizací v gesci MPO

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Vývoj počtu úspěšných zkoušek v gesci MPO

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Zámečník PK Zámečník je součástí úplné profesní kvalifikace Strojní mechanik

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Zedník Úplnou profesní kvalifikaci Zedník lze získat Zkouškou PK Zedník (2009+) nebo Zkouškami PK Montér zdicích systémů a PK Omítkář (2013+)

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Topenář – montér kotlů na biomasu Profesní kvalifikace iniciovaná transpozicí evropské směrnice do zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií Kotle na biomasu pořízené z dotací musí instalovat osoba oprávněná – držitel osvědčení o PK PK vznikla v prosinci 2014, několik dnů před účinností novely, a po krátkém období prvních autorizací nastal boom zkoušek, který se zatím nezastavil. Další PK z oblasti OZE se vyvíjejí obdobně.

Ing. Eduard Muřický náměstek ministra PRŮMYSL 4.0 a podpora technického vzdělávání Děkuji za pozornost