Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Jak se mění život.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Advertisements

Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Jak by měla společnost, politici a plátci zdravotní péče přistupovat k civilizačním chorobám 21. století.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2015.
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
R OZTROUŠENÁ SKLERÓZA ? Ž IVOT NEKONČÍ !!! Překonej sám sebe – Kongres o RS Kamila Neplechová, Roska Brno – město.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
RS – biologická léčba v terapii roztroušené sklerózy Eva Havrdová Neurologická klinika 1.LF UK a VFN Praha.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
Koncept úhrad v roce Výběr pojistného od roku 2012 Výběr pojistného za zaměstnance a osvč (2015  2016) + 7,4 mld. Kč Platba státu za státní pojištěnce.
PŘEHLED ZAJÍMAVOSTÍ Z KONFERENCE INTERNET VE STÁTNÍ SPRÁVĚ A SAMOSPRÁVĚ 2013 Mgr. Tomáš Lechner, VŠE v Praze.
Neziskové organizace Motto: „Abychom zbohatli materiálně, musíme nejprve zbohatnout v mysli.“
Procesy ve veřejné správě Ivo Vašíček Proces veřejné správy Získávání zdrojů dané, poplatky, pokuty Vnitřní a vnější bezpečnost Správa zdrojů Údržba.
ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA ÚHRADA V CENTRECH SE ZVLÁŠTNÍ SMLOUVOU V ROCE 2014 DIAGNOSTICKÁ SKUPINA: ROZTROUŠENÁ SKLERÓZA KONFERENCE PS PČR LISTOPAD 2014.
Standardy kvality sociálních služeb. soubory měřitelných a ověřitelných kritérií, které popisují, jak má vypadat kvalitní sociální služba. Jsou použitelné.
Moje představa o koordinované rehabilitaci Bc. Václav KRÁSA Předseda NRZP ČR.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Pracovní skupina Portál elektronického zdravotnictví NSeZ – neveřejná prezentace Emauzy, MUDr. Pavel VEPŘEK předseda pracovní skupiny.
Přeshraniční spolupráce ČR – Bavorsko v rámci Cíle 3 v letech Tento projekt je spolufinancován z prostředků EU.
Kompetence praktického lékaře MUDr. Karel Linhart „Povinností praktického lékaře je postarat se o každý problém,který před něj pacient předloží.“ Prof.
MUDr. Milan Kubek Prezident ČLK. Smysl a cíl Hledání pokud možno spravedlivého kompromisu mezi „neomezenými“ možnostmi lékařské vědy a omezenými finančními.
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Závěrečný účet kapitoly 335 Ministerstvo zdravotnictví ČR za rok 2016
(pro jednání výboru pro zdravotnictví)
Co jsme dokázali a co nás ještě čeká
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Místní rozpočtové jednotky
Josef Středula, předseda ČMKOS
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
Státní organizace.
Medevac ve VFN Praha Burget F..
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Hlavní město praha a integrace cizinců
Výchozí stav DOZP Zašová
31 Základní typy zdravotnických systémů
Historické milníky EU Monika Matysová.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
Kostní nádory jako opomíjená příčina obtíží v oblasti kolenního kloubu
Terapeutické komunity
Pracovnělékařské služby
Služby následné péče.
Charakteristika primární péče
ÚMRTNOSTNÍ TABULKY součást systému tabulek života, které charakterizují řád reprodukce populace logický systém statistických ukazatelů, které charakterizují.
Infekce HIV v regionu východních Čech Jaroslav Kapla
Léčba důsledků vs. Prevence - ekonomický pohled aneb „víme, že nic nevíme“ Tomáš Doležal Institut pro zdravotní ekonomiku a technology assessment.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Ošetřovatelský proces v primární péči
Vznik a podstata státu Lidstvo prožilo převážnou část své existence bez státu. Počátky státní organizace jsou kladeny do doby rozvinutějšího zemědělství.
Setkání kariérových poradců
Kongresové centrum Nemocnice Na Homolce
Podpora supervizorů a lektorů zajišťující odbornou praxi studentů FZS TUL ve zdravotnických zařízeních Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 2: Diverzifikace.
Máte zájem o více informací?
Institucionální plán TUL pro rok 2017 Cíl 3: Internacionalizace
Struktura zdravotní péče v ČR, státní a nestátní zdravotnická zařízení
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Koncepce péče o pacienty s RS v ČR
Diakonie ČCE – hospic CITADELA
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Život bez střeva , Praha.
Seminář o stavebním spoření
Současné aktivity v oblasti České podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj a Světové podnikatelské rady pro udržitelný rozvoj.
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Terénní krizová služba
Příspěvek k činnosti v PSNDP
Transkript prezentace:

Neurologická klinika a Centrum klinických neurověd Universita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze Jak se mění život s roztroušenou sklerózou v ČR Eva Havrdová

RS = nejčastější příčina invalidity mladých nemocných z neurologické příčiny Popsána 1860 J.-M. Charcotem Nevyléčitelná, záludná, nepředvídatelná Ataky neurologické symptomatologie Progrese invalidity

Pokles kvality života EDSS Utility (EQ-5D: 0=death; 1=full health) QALY Mean utility in the sample 0.55 Normal population 0.78 Source: Kobelt et al, JNNP 2006 Berg et al, EJHE 2006

RS – základní údaje Věk v době dg: let, 2/3 žen Prevalence v mírném pásmu: / obyvatel Nová data o prevalenci v ČR: / obyvatel Incidence (počet nově diagnostikovaných na obyvatel): 10/ obyvatel/rok Nová diagnostická kritéria (2010) umožňují časné stanovení diagnózy

Teoretický význam časné terapie RS Čas Začátek choroby Disabilita Přirozený průběh choroby Pozdější terapie Pozdní intervence Terapie v době dg Intervence v době dg Časná léčebná intervence má potenciál zpomalit průběh RS Adapted from Trapp et al. Curr Opin Neurol. 1999;12:295; Trapp et al. Neuroscientist. 1999;5:48; Trapp et al. N Engl J Med. 1998;338:278; Jeffery. J Neurol Sci. 2002;197:1; Cohen et al. J Neuroimmunol. 1999;98:29.

Data z MSBase neléčení léčení Podíl pacientů bez progrese Trvání nemoci

Mohou léky první volby oddálit invalidizaci? změnit přirozený průběh choroby? Věk dosažení EDSS 4 – posunut o 4,6 roku Věk dosažení EDSS 6 – posunut o 11,7 roku Trojano, Ann Neurol 2007 – new natural history with IFNB

Historie léčby v ČR ACTH a kortikosteroidy od 70. let Kombinovaná imunosuprese léta 1996 vznik 7 center pro RS po dohodě VZP s ČNS ČLS JEP, léčbu zahájilo prvních 46 pacientů po odsouhlasení indikačních kritérií (která se od té doby nezměnila!) Postupný vznik dalších 8 center Od r eskalační léčba, kritéria opět jiná než v zahraničí 2009 léčba CIS (od vládní nařízení o dostupnosti léčby)

Historie léčby v ČR Kritéria pro léčbu se liší od SPC a od sousedních států, nerespektují medicínu založenou na důkazech RS je ale choroba náročná pro společnost právě invalidizací pacienta a svými sociálními dopady Invalidizaci nelze zabránit v průběhu pozdějších stádií choroby

10 V ČR zahajována eskalace pozdě: TOP (Tysabri Observational Programe): Vývoj EDSS (Patienti s ročními daty) N(CR)=92* N(Global)=1532 CR: p=0.4788* Global: p< * Data Export Date 01JUN2011 (Czech)

Živoření RS center v ČR Péče poskytována stále více pacientům (všichni nově diagnostikovaní praktickými neurology referováni do center k léčbě) Nejsou adekvátně rozšiřovány kapacity ani personální, ani prostorové Pokud je poskytována komplexní péče, je to díky financím nadačních fondů (především Impuls) či jiných subjektů Komplexní péče není proto systematická, přestože vzniká v EU iniciativa k jejímu prosazení u chronických nemocí

Co je třeba? Do komplexní péče patří fyzioterapie, psychoterapie + psycholog, sociální pracovník, oficiálně rozpoznávaná edukovaná RS sestra Centra jsou zřízena jen k předepisování drahých léků, vše ostatní je vnímáno jako nadstandard a není finančně kryto Chybí další zařízení pro pacienty v konečných stadiích nemoci (jde většinou o mladé lidi) Chybí systematická tvorba pracovních míst pro pacienty s RS

Závěr Mnohé se od r udělalo: řada pacientů má přístup k nejmodernější léčbě Mnoho je před námi: –Koncepce komplexní péče s multidisciplinárními týmy –Dostupnost léčby podle medicíny založené na důkazech Tak aby invalidita byla oddálena co nejvíce a investované prostředky byly smysluplně vynakládány