Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.18_Mereni_vzdálenosti_ve_vesmiru_Ziskavani_.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Astronomické jednotky délky
Advertisements

ZEMĚ A VESMÍR.
TEPLO A SVĚTLO.
Dějiny průzkumu sluneční soustavy
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9. Téma.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Vesmírný odpad (Vesmírné smetí).
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
Metody výzkumu vesmíru. Dalekohled Dalekohled Zvyšuje rozlišovací schopnost Zvyšuje rozlišovací schopnost Soustředí do ohniska mnohem více světla Soustředí.
SLUNCE zdroj světla a tepla pro Zemi (jedna z podmínek života)
SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
VESMÍR Obrázek: A: Rawastrodata Zeměpis 6.třídy.
Kosmonautika.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_803_5TR_PRV Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA SPECIÁLNÍ TEORIE RELATIVITY
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Nela Bártová Opava,2010 Březen
VESMÍR A HVĚZDY.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Hvězdy Fyzika Autor: RNDr.Zdeňka Strouhalová
Výpisky z fyziky − 6. ročník
Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Pří_141_Rozmanitost přírody_Hvězdárna a planetárium, výzkum vesmíru Autor: Mgr. Helena Koždoňová Škola: Základní.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _635 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _634 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Planetky. Planetka - jedno z mnoha tisíců kamenných těles sluneční soustavy. Jejich velikost je od stovek metrů do stovek kilometrů. Většina jich je mezi.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Ing. Miluše Pavelcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ M 19 TÉMA: Astronomická technika.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Žák navazuje na učivo probrané v 7. ročníku a učivo prohlubuje. Lupa, mikroskop, dalekohledy Název školy:
EU_42_sada1_22_M_Souhvězdí 1_Cup Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Bc. Kateřina Cuperová Anotace Prostřednictvím.
Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl. 13_Sluneční_soustava.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/5 Č. materiáluVY_52_INOVACE_55 Vzdělávací.
Hv ě zdy a vesmírná t ě lesa Eliška Navrátilová, Lenka Dohnalová a Jana Březinová.
Fyzika - astronomie Planety. Je věda o vesmíru. Slovo pochází z řečtiny - astron = hvězda, nomos = zákon. Česky - hvězdářství. Vznikla už ve starověku.
 vesmír  vznik vesmíru  kosmický prostor  vývoj poznání o vesmíru  cesty do vesmíru  kontrolní otázky.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.04_Zvuk_šíření_zvuku.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.44_Elektricke_napeti_zdroje.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.7.Vl.16_Světelné_jevy.
Gravitace a proč satelity nespadnou.. Co je to gravitace Gravitace je síla která drží všechno, co se nachází na povrchu Země. Udržuje pohromadě Zemi a.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.11_Hlasitost_zvuku_hluk_a_ochrana_před_ním.
Jméno autora výukového materiáluSoňa Maruničová Datum (období, ve kterém byl vytvořen)11/2011 Ročník, pro který je výukový materiál určen5. ročník Vzdělávací.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.09_Rychlost_zvuku_odraz_zvuku.
Fyzika 2. ročník učebních oborů
Pohyby těles v homogenním tíhovém poli a v centrálním gravitačním poli
KAMENNÉ PLANETY VY_32_INOVACE_12_32
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.28_Rychlost_draha_cas Datum:
VESMÍR.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.29_Prace Datum: Ročník: Osmý
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7. Vl
ČÍSLO PROJEKTU: OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová
HVĚZDY- SOUHVĚZDÍ - GALAXIE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
GRAVITACE. GRAVITACE Jak se gravitace projevuje tělesa puštěná z výšky nad zemí padají dolů kolem naší Země obíhá Měsíc a nikam neodletí planety naší.
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_01_ZEMĚPIS
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8. Vl
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F8.Vl.53_Ohmuv_zakon_reseni_prikladu
VESMÍR.
Keplerovy zákony.
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Umělá kosmická tělesa.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Bc. František Vlasák, DiS. Název materiálu: VY_52_INOVACE_F.9.Vl.18_Mereni_vzdálenosti_ve_vesmiru_Ziskavani_ poznatku_o_vesmiru Datum: Ročník: Devátý Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Název: Měření vzdálenosti ve vesmíru, získávání poznatků o vesmíru Číslo operačního programu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: UČÍME SE S RADOSTÍ Anotace: Žáci se seznámí s jednotkami, které se používají k měření vzdálenosti ve vesmíru a dále s tím, jak člověk získává informace o vesmíru.

Astronomie x Astrologie Astronomie - je věda, která se zabývá jevy za hranicemi zemské atmosféry. Astrologie – je pseudověda, která se zabývá zkoumáním dějů na obloze a jejich souvislostmi s děním na Zemi. RadioteleskopHvězdopravectví

Měření vzdálenosti ve vesmíru Pomocí km ABs Z místa A na Zemi je vyslán radiový signál k Měsíci. V bodě B se signál odrazí a ve vysílacím místě je na Zemi po určité době (2,648 s) zaznamenán. Jakýkoliv radiový signál se ve vzduchoprázdnu pohybuje rychlostí km/s Řešení: t = 2,648 s v = km/s s = ? Km s´ = v. t s´ = ,684 s´ = km s = s´ : 2 s = km

Pomocí AU (astronomická jednotka) Země Slunce Střední vzdálenost Země od Slunce. Platí, že 1 AU = km

Pomocí ly (světelný rok) 1 rok Vzdálenost, kterou urazí světlo ve vzduchoprázdnu za jeden rok. Vypočítejte, jakou dráhu urazí světlo ve vzduchoprázdnu za jeden rok. t = 1 rok = 3, ss = v. t v = km/h = km/s s = , s = 9, s = ? Km Světlo urazí za rok dráhu 9, km, tj. asi 10 bilionů kilometrů

Vzdálenost některých objektů od Země Proxima Centauri 4,22 ly Slunce cca km 323 ly Polárka Mlhovina NGC 604 2,7 mil. ly

Astronomická technika Dalekohled Dalekohled zkvalitňuje naše vidění – zvyšuje rozlišovací schopnost pozorovatele a soustředí do ohniska mnohem více světla než čočka našeho oka. Zrcadlový dalekohled hvězdárny v Ondřejově Prohlížíme-li hvězdnou oblohu malým dalekohledem, např. triedrem, máme mnohem lepší vybavení než astronomové konce 16. století Triedr

Hvězdárny Hvězdárna nebo Astronomická observatoř je místo, které se využívá k pozorování dějů na nebeské sféře. Observatoř Palomar Kalifornie V moderní hvězdárně obvykle bývá jeden nebo více dalekohledů na speciální montáži. Ty bývají umístěny v otáčivých a otevíratelných kupolích. Od 40. let 20. století se staví také radioteleskopy, které umožňují detekovat radiové signály z vesmíru. Vybavení Radioteleskop v Observatoři Parkes

Hvězdárna Suhora (Polsko) Cerro Tololo (Chile) Pařížská observatoř Observatoř Sierra Nevada

Umělá kosmická tělesa Umělé kosmické těleso je objekt, vytvořený člověkem, který se pohybuje vesmírem. Rozdělení Kosmické staniceKosmické loděKosmické sondyUmělé družice

Umělá družice (umělý satelit) je umělé kosmické těleso, které se pohybuje po křivce například kolem planety Explorer 1 Juno 1 (1958)

Kosmické sondy Kosmická sonda je umělé kosmické těleso bez lidské posádky vypuštěné na únikovou dráhu ze zemského gravitačního pole. Mariner 9 (1971) – zkoumání Marsu Mars Reconnaissance Orbiter (2005) – zkoumání povrchu planety Mars

Kosmické lodě Kosmická loď je umělé kosmické těleso, které slouží ve vesmíru jako dopravní prostředek pro dopravování živých organismů nebo nákladu na vesmírné stanice, nebo jinam. LoďApollo na oběžné dráze Měsíce Model kosmické lodi Vostok

Kosmické stanice Vesmírná stanice nebo také kosmická stanice je zařízení určené pro pobyt lidí ve vesmíru. Kosmické stanice nejsou přizpůsobeny pro přistání na Zemi. Mezinárodní vesmírná stanice – v současné době jediná obydlená stanice ve vesmíru. MIR – první dlouhodobě obydlená stanice ve vesmíru.

Kosmické smetí Kosmické smetí je označení pro tisíce úlomků, nefunkčních družic a dalších těles, vypuštěných do vesmíru lidmi. Větší část jich létá kolem Země. Počítačová vizualizace kosmického odpadu kolem Země. Počítačová simulace sledovaných kusů kosmického odpadu na nízké oběžné dráze.

1, Napište vše, co patří do kosmického smetí. 2, Co patří mezi umělá kosmická tělesa? 3, Co je to hvězda? 4, Jaké zdroje poznatků využívá člověk ke zkoumání vesmíru. 5, Jaký je rozdíl mezi astronomií a astrologií? 6, Vyjmenujte jednotky délky, které se používají v astronomii. 7, Které z planet jsou složené převážně z hornin a které z plynů? 8, Jaké je vybavení moderních hvězdáren? 9, Vypočítej, jak velkou vzdálenost urazí světlo ze Slunce za 1 minutu. 10, Vypočítejte vzdálenost objektu ve vesmíru od Země, uplynul-li mezi vysíláním a příjmem radarového signálu čas 5,296 s 11, Vyhledejte, co ve starověké mytologii znamenají názvy souhvězdí: Perseus, Andromeda, Vlasy Bereniky, Kassiopeia 12, Napiš jméno a datum: První umělá družice, první člověk ve vesmíru, první člověk na měsíci, první žena ve vesmíru, první český kosmonaut. Samostatné cvičení (příprava na kontrolní práci) Po vypracování odevzdej sešit.

Použité zdroje: František Jáchym a Jiří Tesař: Fyzika pro 9. Ročník základní školy, SPN, httphttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soyuz_TMA-7_spacecraft2edit1.jpg Ostatní obrázky jsou vloženy za pomoci klipartů programu powerpoint –