Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru."— Transkript prezentace:

1

2

3 Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru.

4 Podle funkce se rozdělují na: funkční kosmická tělesa (mezi ně patří umělé družice, kosmické sondy, kosmické lodě a kosmické stanice) nefunkční kosmická tělesa (především nepotřebné části či úlomky funkčních kosmických těles) obvykle souhrnně označované jako kosmické smetí

5 Kosmická sonda je umělé kosmické těleso bez lidské posádky. Úkolem těchto sond je výzkum těles sluneční soustavy, k nimž se přiblíží. Kosmická loď je umělé kosmické těleso, které slouží ve vesmíru jako dopravní prostředek pro dopravování živých organismů nebo nákladu.

6 Obvykle slouží jako laboratoř, pozorovatelna Země s lidskou posádkou nebo může být také použita jako základna pro další lety do Sluneční soustavy. Vesmírná stanice nebo také kosmická stanice je zařízení určené pro pobyt lidí ve vesmíru. Na rozdíl od kosmické lodi nejsou kosmické stanice uzpůsobeny pro přistání na Zemi. Vesmírná stanice je zařízena pro pobyty, od několika týdnů, měsíců až po roky. V poslední době byla také cílem několika kosmických turistů.

7 Prvním umělým kosmickým tělesem byla družice Sputnik 1. Odstartovala v roce 1957 kosmickou éru lidstva. Na oběžnou dráhu ji vyslal SSSR.

8 Byla vypuštěna sovětskou nosnou raketou v roce 1978. Prvním československým umělým kosmickým tělesem byla družice Magion 1.

9 byla vypuštěna v lednu 2006 směrem k Jupiteru kolem Jupitera prolétla o třináct měsíců nyní pokračuje k planetce Pluto a jejímu měsíci Charonu kam by měla dorazit v červenci 2015 kromě fotografování provede i tzv. optickou navigaci Po splnění tohoto úkolu má sonda pokračovat v letu do další vzdálené oblasti vesmíru, do tzv. Kuiperova pásu a dál do mezihvězdného prostoru.

10


Stáhnout ppt "Umělé objekty, neboli umělá kosmická tělesa jsou objekty vytvořené člověkem, které se pohybují ve vesmíru."

Podobné prezentace


Reklamy Google