Budapešť. Parlament Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Z.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Advertisements

Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková VY_32_INOVACE_05_Podstatná jména 4.ročník_Vzor moře Téma: Vzor moře CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
Název školy: ZŠ Pardubice - Spořilov Autor: Renáta Pasovská Název: VY_32_INOVACE_VYUŽITÍ AKTUÁLNÍHO DĚNÍ V PŘEDMĚTU_12. SV.MARTIN Téma: SV. MARTIN Číslo.
PRAHA. Praha je hlavní město České republiky. 14 největší město v EU. Leží na severu od středu Čech na řece Vltavě. Rozkládá se na 496km 2, a má
Běžecké lyžování. Běh na lyžích je sportovní závodní lyžařská disciplína, ve které je cílem zdolat danou trať na lyžích v co nejkratším čase. První závody.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní umělecká škola Libochovice Autor: Mgr. Zuzana Chloubová Název: VY_32_INOVACE_08 _ ČJ_Vlastní jména.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
ZŠ. J. E. Purkyně a Základní umělecká škola
VY_32_INOVACE_13_Český jazyk pro 8. ročník_Pravopis velkých písmen
Název školy: Základní škola Městec Králové
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
Jízdní řády VY_32_INOVACE_19
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Návod na tvorbu prezentace diplomové / bakalářské práce
VY_32_INOVACE_01_Český jazyk_8.ročník 16_Pád podstatných jmen
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
VY_52_INOVACE_10_02_hlavní město Praha
Výtvarné umění starověku - souhrnný test
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Požadavky na okna
ZEMĚPIS - SVĚT Severní Amerika
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
AUTOR: Mgr. Ladislava Kobzová
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Postnatální období–předškolní věk
Rozbor tematické písně k jarnímu období
Informatika 9. ročník (volitelný předmět)
Autor: Mgr. Vlasta Šujanová
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_06
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
Název školy: Základní škola a mateřská škola Uhřice, okres Hodonín
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Logické hry s názvy rostlin a určování rostlin podle obrázku.
SILVER DOLLAR EFFECT = stěhování bohatých amerických důchodců do rekreačních oblastí – zejména na Floridu.
VY_32_INOVACE_15_Praha – hlavní město ČR
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
VY_32_INOVACE_ČJ.3.20 Anotace
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Světové strany
Má země Česká republika.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Měrná tepelná kapacita látky
Střední průmyslová škola Ostrov
AUTOR: Mgr. Eva Kubíková
… Karlův most !! Klenot Prahy… Stereo Zvuk
Mechanika VY_32_INOVACE_05-16 Ročník: VI. r. VII. r. VIII. r. IX. r.
Vláda prvních Habsburků
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 9. ročník
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
VY_32_INOVACE_10_PRVOUKA 1. ROČNÍK_PRANOSTIKY I.
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Škola v přírodě - hotel SRNÍ 2. A, 2. B a 3. C
MŠ Odborářů Pardubice Zřizovatelem mateřské školy je Statutární město Pardubice.
AUTOR: Mgr. Marie Benabdelmalek NÁZEV: VY_32_INOVACE_2B_14
Slovní druhy (hra) VY_32_INOVACE_274_Slovní druhy šablona III/32 Mgr
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Transkript prezentace:

Budapešť

Parlament Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Budapešťský parlament je jedna z největších dominant Budapeště. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že nejvíce mě udivilo, když mi maminka, která vše měla dopředu nastudované řekla, že parlament má 691 místností. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že nejvíce mě udivilo, když mi maminka, která vše měla dopředu nastudované řekla, že parlament má 691 místností.

Dunaj Na Dunaji, který protéká Budapeští můžeme vidět spoustu ostrovů. Nejznámější je však Markétin ostrov, na kterém se můžeme uvolnit v lázních, půjčit si čtyřkolku nebo malý motorový vozík a kochat se krásnou přírodou. Na Dunaji, který protéká Budapeští můžeme vidět spoustu ostrovů. Nejznámější je však Markétin ostrov, na kterém se můžeme uvolnit v lázních, půjčit si čtyřkolku nebo malý motorový vozík a kochat se krásnou přírodou.

Řetězový most (Széchenyi Lánchíd) Na Dunaji také kromě ostrovů můžeme vidět mosty. Nejznámější je asi Řetězový most. Na Dunaji také kromě ostrovů můžeme vidět mosty. Nejznámější je asi Řetězový most. Řetězový most zdobí na každé straně 2 lvy. Vypráví se pověst, že architekt těchto lvů zapomněl na jazyky. Jazyky ovšem ve lví puse jsou, ale velmi malé. Architekt kvůli tomu spáchal sebevraždu. Řetězový most zdobí na každé straně 2 lvy. Vypráví se pověst, že architekt těchto lvů zapomněl na jazyky. Jazyky ovšem ve lví puse jsou, ale velmi malé. Architekt kvůli tomu spáchal sebevraždu. Řetězový most je první most na Dunaji, který v Budapešti postaven. Řetězový most je první most na Dunaji, který v Budapešti postaven.

Lázně Budapešť je lázeňské město, proto tam najdeme tolik lázní, že ani nebudeme vědět, do kterých se vydat. Budapešť je lázeňské město, proto tam najdeme tolik lázní, že ani nebudeme vědět, do kterých se vydat. Tento problém jsme měli i my, když jsme navštěvovali Budapešť. Nakonec jsme se rozhodli navštívit Gelertovy lázně a udělali jsme dobře. Tento problém jsme měli i my, když jsme navštěvovali Budapešť. Nakonec jsme se rozhodli navštívit Gelertovy lázně a udělali jsme dobře. V těchto lázních se můžete ponořit do krásně teplé 38° vody nebo naopak do studeného plaveckého bazénu. V Gelertových lázní můžete navštívit i venkovní bazén, který má okolo 36° nebo saunu, která je v dřevěném domečku. Po sauně, která má asi 100 C° se ponoříte do ledové kápě s vodou. V těchto lázních se můžete ponořit do krásně teplé 38° vody nebo naopak do studeného plaveckého bazénu. V Gelertových lázní můžete navštívit i venkovní bazén, který má okolo 36° nebo saunu, která je v dřevěném domečku. Po sauně, která má asi 100 C° se ponoříte do ledové kápě s vodou.

Nejstarší metro v kontinentální Evropě V Budapešti bylo metro dlouhé 5 kilometrů otevřeno roce V Budapešti bylo metro dlouhé 5 kilometrů otevřeno roce O prvenství v kontinentální Evropě se maďarská metropole pře s řeckými Aténami, kde již od roku 1869 fungoval povrchový vlakový spoj. O prvenství v kontinentální Evropě se maďarská metropole pře s řeckými Aténami, kde již od roku 1869 fungoval povrchový vlakový spoj.

Bazilika sv. Štěpána Bazilika má 6 zvonů: jeden zvon je na jižní věži a 5 na severní. Bazilika má 6 zvonů: jeden zvon je na jižní věži a 5 na severní. Každý ze zvonů má svoje jméno např. Velký zvon sv. Štěpána (největší zvon v Maďarsku), zvon svatá Panna Marie… Každý ze zvonů má svoje jméno např. Velký zvon sv. Štěpána (největší zvon v Maďarsku), zvon svatá Panna Marie… Každý ze zvonů je něčím pozoruhodný. Každý ze zvonů je něčím pozoruhodný.

Opera Je postavena v neo-renesančním stylu s barokními prvky, a přestože její kapacita i velikost nejsou nijak ohromné, svým stylem, krásou i kvalitní akustikou se řadí mezi přední světová divadla. Je postavena v neo-renesančním stylu s barokními prvky, a přestože její kapacita i velikost nejsou nijak ohromné, svým stylem, krásou i kvalitní akustikou se řadí mezi přední světová divadla. Konstrukce byla velmi finančně náročná, vždyť jen hlediště Opery bylo ozdobeno více než 7 kg zlata a jak vevnitř, tak zvenku ji zdobí stovky hodnotných uměleckých děl. Konstrukce byla velmi finančně náročná, vždyť jen hlediště Opery bylo ozdobeno více než 7 kg zlata a jak vevnitř, tak zvenku ji zdobí stovky hodnotných uměleckých děl.

Židovská synagoga Židovská synagoga leží hned na začátku Židovské čtvrti v Budapešti. Židovská synagoga leží hned na začátku Židovské čtvrti v Budapešti. Budapešťská synagoga je největší synagogou v Evropě a po Emanu-El v New Yorku druhá největší synagoga na světě mimo Izrael. Celkově je pak čtvrtou největší synagogou na světě. Budapešťská synagoga je největší synagogou v Evropě a po Emanu-El v New Yorku druhá největší synagoga na světě mimo Izrael. Celkově je pak čtvrtou největší synagogou na světě.