Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období světová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiáluVY_32_INOVACE_CJ_4_KRE_13_ZPIVANA_POEZIE_II.
Advertisements

Výběr úkolů pro rozbor divadelní hry po obsahové, literární a jazykové stránce. Prezentace je doplněna ukázkou z internetu a pracovním listem.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_02 TÉMA: SLAVNÍ.
ERNEST HEMINGWAY. ERNEST MILLER HEMINGWAY (21. července 1899 – 2. červenec 1961)21. července červenec1961 ● byl americký spisovatel.americký ● je.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Náhradní rodinná péče TÉMA SADY: Občanská výchova.
1. Světová válka Odstrčil Petr. První světová válka před rokem 1939 známá jako Velká válka, nebo světová válka byl globální válečný konflikt probíhající.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ČR-test pro 4. třídu první čtvrtletí
Digitální učební materiál
Bůh je moje jistota..
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Písně a jejich vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_11_PÍSNĚ A JEJICH VÝVOJ Téma:
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_14_IMPRESIONISMUS Název materiálu:
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_12_INOVACE_ , Otčenášek Mgr. Jan Křoustek
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Ernest Hemingway.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Výtvarné umění starověkého Egypta
Název a číslo materiálu:
Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty. Bohuslav Reynek Život, dílo, citáty.
Světová meziválečná tvorba – německy psaná
Informační a komunikační technologie
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Občanská nauka Sociálně patologické jevy V. ; VY_32_INOVACE_D2_19
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Francouzská literatura mezi válkami
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
České země za 1. světové války
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Počátky slovesného umění
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Anotace: Text je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a žákům nástavbového studia. Prezentace je určena k opakování literárního období světová literatura po 1. světové válce. Typy úkolů jsou různorodé. Metodický pokyn: Vyučující s pomocí multimediální techniky použije materiál k samostatné práci žáků. Prezentaci lze také využít jako opakující práci.

Doplňte k dílu autora a jeho národnost DíloAutorNárodnost Malý princ Jan Kryštof Sbohem armádo Historie našich dnů Cesta zpátky Velký Gatsby Profesor Neřád Oheň Pygmalion

Doplňte k dílu autora a jeho národnost DíloAutorNárodnost Malý princAntoine de Saint-ExupéryFrancouz Jan KryštofRomanin RollandFrancouz Sbohem armádoErnest HemingwayAmeričan Historie našich dnůAnatole FrancFrancouz Cesta zpátkyErich Maria RemarqueNěmec Velký GatsbyScott Francis FitzeraldAmeričan Profesor NeřádHeinrich MannNěmec OheňHenri BarbusseFrancouz PygmalionGeorge Bernard ShawAngličan

Poznejte a charakterizujte literární památku, uveďte jméno autora Je mrtvý, říkám si, už nic necítí – to, co zde chroptí, to už je jenom tělo. Ale hlava se pokouší zvednout, sténání na okamžik sílí, potom čelo zase klesá zpátky na paži. Ten člověk není mrtvý, umírá, ale není mrtvý. […] Vtom otevírá oči. Musel mě ještě slyšet a dívá se na mne s výrazem hrůzného zděšení. Tělo leží nehnutě, ale v očích je nezměrný útěk, až si na okamžik myslím, že ty oči dokáží strhnout s sebou tělo. Pryč odsud, na stovky kilometrů odsud jediným trhnutím. Tělo je tiché, naprosto tiché, teď bez jediného hlesu, chroptění ustalo, ale oči křičí, řvou, v nich je shromážděn všechen život, soustředěný k nepředstavitelné námaze utéct, soustředěný děsivou hrůzu před smrtí, přede mnou. […] Předkláním se, potřásám hlavou a šeptám: „Ne, ne, ne,“ zvedám ruku, musím mu ukázat, že mu chci pomoci, a dlaní mu přejíždím čelo.

Poznejte a charakterizujte literární památku, uveďte jméno autora  Na západní frontě klid  Erich Maria Remarque

Poznejte a charakterizujte literární památku, uveďte jméno autora  Na západní frontě klid  válečný román  přesně popsány a vykresleny hrůzy války  válku sledujeme očima hlavní postavy Pavla Bäumaera, který se pod vlivem fanatického nacionalismu svého profesora přihlásil do armády  Pavel Bäumaer prodělává výcvik plný šikany a poté zažívá zákopové boje na západní frontě  hlavní hrdina na konci umírá  celé dílo je prostoupeno etickými hodnotami, nejdůležitější je hodnota přátelství

Doplňte text Ernest Hemingway patří k nejvýznamnějším americkým spisovatelům. Řadí se k tzv. ………………..…, jež spojuje americké autory, kteří byli poznamenání a otřeseni 1. světovou válkou. V románu ……………………….. je hlavním námětem příběh lásky mezi americkým vojákem a mladou anglickou zdravotní sestrou. Román …………………………………… přináší dramatický příběh z občanské války ve ………………………. Za novelu ………………………………. získal Hemingway roce 1954 ………………………………… za literaturu. Hlavní postavou je …………………………….., který se vydává rybařit. Autor zde ukazuje splynutí s přírodou a vytrvalost člověka. Hemingway pravděpodobně spáchal sebevraždu.

Doplňte text Ernest Hemingway patří k nejvýznamnějším americkým spisovatelům. Řadí se k tzv. ztracené generaci, jež spojuje americké autory, kteří byli poznamenání a otřeseni 1. světovou válkou. V románu Sbohem, armádo. je hlavním námětem příběh lásky mezi americkým vojákem a mladou anglickou zdravotní sestrou. Román Komu zvoní hrana přináší dramatický příběh z občanské války ve Španělsku. Za novelu Stařec a moře získal Hemingway roce 1954 Nobelovu cenu za literaturu. Hlavní postavou je rybář Santiago, který se vydává rybařit. Autor zde ukazuje splynutí s přírodou a vytrvalost člověka. Hemingway pravděpodobně spáchal sebevraždu.

Odpovězte na otázky  Který satirický román paroduje dějiny Francie? Kdo je jeho autorem?  Co dává podtitul Deník bojového družstva románu Oheň najevo?  Jaký námět významného anglického dramatika zpracovává dílo Petr a Lucie?  Kdo je duchovním otcem tzv. epického divadla? Co tento pojem znamená?  Jak se jmenuje muzikál, který vznikl na motivy hry Pygmalion?

Odpovězte na otázky  Který satirický román paroduje dějiny Francie? Kdo je jeho autorem?  Anatole France: Ostrov tučňáků

Odpovězte na otázky  Co dává podtitul Deník bojového družstva románu Oheň najevo?  román se snaží autenticky zachytit život vojáků v 1. světové válce – líčení utrpení a hrůz války

Odpovězte na otázky  Jaký námět významného anglického dramatika zpracovává dílo Petr a Lucie?  shakespearovský námět tragické lásky  Romeo a Julie = Petr a Lucie

Odpovězte na otázky  Kdo je duchovním otcem tzv. epického divadla? Co tento pojem znamená?  Bertold Brecht  epické divadlo založeno postupu zcizení → divák si má stále připomínat a uvědomovat, že na jevišti není předváděn život skutečných postav, ale že je vše „pouhé“ divadlo

Odpovězte na otázky  Jak se jmenuje muzikál, který vznikl na motivy hry Pygmalion?  My Fair Lady

Použité zdroje Literatura a internetové zdroje 1. Prokop, V. Přehled světové literatury 20. století. 1. vyd. Karlovy Vary: O.K.-Soft, Sochrová, M. Český jazyk a literatura. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, ISBN oalib.cz/katedry/spo/dokumenty/erich-maria- remarque.doc oalib.cz/katedry/spo/dokumenty/erich-maria- remarque.doc

Použité zdroje Obrázky 1. R04034,_Erich_Maria_Remarque.jpg R04034,_Erich_Maria_Remarque.jpg Bertolt-Brecht.jpg Bertolt-Brecht.jpg jpg jpg