OBSAH VÝCHOVY MIMO VYUČOVÁNÍ …výchovně vzdělávací činnosti…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Katedra gymnastiky Gymnastika II. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem,
Advertisements

2. část Zařízení zajišťuje praní prádla, úklid společných i bytových prostor. Zejména uživatelé pobočky jsou podporováni v nácviku péče o domácnost.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
PŘÍPRAVNÁ TŘÍDA „ŠKOLIČKA, DO KTERÉ SE VŠICHNI TĚŠÍME“
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Výchova v rodině jako prevence negramotnosti Rodina jako jeden z faktorů ovlivňujících gramotnost.
Chcete se něco dozvědět o naší škole? Potom …VstupteVstupte.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_46_Člověk a společnost.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Kvalifikace pracovníka v sociálních službách a sociálního pracovníka.
9. Mateřská škola, Písek, Alšova Identifikační údaje o škole Právní subjekt:Základní škola Josefa Kajetána Tyla a Mateřská škola Písek, Tylova 2391.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
Pedagogické disciplíny II. Část Aplikované. Rozdělení aplikovaných pedagogických disciplín  Školské  Mimoškolské  Na hranici školských a mimoškolských.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Životospráva rodiny.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA ŠKODU OBČANŮ. Pojištění odpovědnosti:  Pojištění odpovědnosti za škodu občana  Pojištění za škodu způsobenou při výkonu povolání.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
Setkání zástupců 1. ročníků
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.36_Volný_čas Datum:
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Mimoškolní aktivity dětí
Příjmy z kapitálového majetku
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Společenská odpovědnost ve školství
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
CÍLE ŠKOLNÍ TĚLESNÉ VÝCHOVY
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Název projektu: Moderní škola
Zkušenosti s programem DNS v Lázeňské léčebně Mánes Karlovy Vary
OBSAH prezentace: Zásady bezpečnosti v pohybových volnočasových aktivitách Didaktické metody Hlavní didaktické zásady výchovy ve volnočasových aktivitách.
Goethe-Institut Praha S knížkou do života (Bookstart) 23. října 2017
Tělesná výchova na ZŠ praktické
Správa sociálního zabezpečení
DIDAKTIKA LYŽOVÁNÍ.
Pedagogika školního sportu
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
TRÉNINK MLÁDEŽE PLAVÁNÍ Mgr. Ivana Felgrová (UK FTVS)
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Role a možnosti spolupráce s orgány sociálně-právní ochrany dětí
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Krása a umění jako prostředky výchovy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
SOS-Kinder- und Jugendhilfen
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_19_Člověk a jeho zdraví TÉMA:
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Spolupráce s rodiči a komunitou
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Centra kolegiální podpory
Vztah k životnímu prostředí
Estetická výchova Jak rozvíjet estetické vnímání světa u dětí předškolního věku. Propojení hry a umění estetického vnímání, hledání významů uměleckých.
Dobrovolnická činnost ADRA se seniory a pro seniory
Život bez střeva , Praha.
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

OBSAH VÝCHOVY MIMO VYUČOVÁNÍ …výchovně vzdělávací činnosti…

ODPOČINKOVÉ ČINNOSTI Fyzicky i psychicky nenáročné činnosti Zařezujeme - převážně po obědě nebo dle potřeby během dne Klid na lůžku, koberci (nejvydatnější odpočinek - ???) Klidný pohyb, relaxační cvičení Společenské – stolní hry Prohlížení + četba knížek, časopisů… Poslech hudby, rozhlasu, pohádek, film Volné rozhovory – na dané (aktuální)téma

… POKRAČOVÁNÍ … ODPOČINKOVÉ Č. Vyprávění vlastních zážitků Předčítání pohádek Drobné rukodělné činnosti (korálky, omalovánky…) Hudební činnosti Pohybově nenáročné procházky Relaxační chvilky (řízené, s hudbou, příběhem)

REKREAČNÍ ČINNOSTI K odreagování, odstranění psychické únavy z vyučování (ze světa povinností) Ideál – činnosti zařazovat na základě znalosti rozvrhu vyučování (psychicky náročný den – zařadit tělovýchovné č. a naopak) a venku na čerstvém vzduchu. Pohybové aktivity tělovýchovného, sportovního a turistického zaměření nebo manuální práce.

R EKREAČNÍ ČINNOSTI Cviky – správné držení těla, uvolňovací Zdravotní a kondiční gymnastika Pohybové hry na hřišti, v zahradě, parku, ve volné přírodě, v místnosti (chůze, běh, házení, chytání) Sezónní hry (sníh, voda…) Dramatizace (divadlo) Rekreační provozování různých sportů (atletika, gymnastika, plavání, bruslení, lyžování) Vycházky – přírodovědné, společenskovědní, tělovýchovné Činnosti spojené s ochranou živ.prostředí (zeleň, čištění břehu, zahrady…) Č. hudebně pohybové (hry se zpěvem, hudbou, lidové, společenské tance, aerobic…

ZÁJMOVÉ ČINNOSTI Záměrně a cílevědomě vedou k uspokojování, rozvíjení a kultivaci zájmů dětí a mládeže. Nejdůležitější součást obsahu VMV Rozvíjí osobnost, schopnosti, hodnoty, utváří živ.styl KDY ZAČÍT SE ZÁJMOVÝM KROUŽKEM? Vaše zkušenost ze zájmovými aktivitami… ???

DĚLENÍ ZÁJMŮ Z hlediska společenských norem  ŽÁDOUCÍ zájmy – hodnotné, společnosti prospěšné  NEŽÁDOUCÍ zájmy – neslučující se spol. a právními normami o Zájmové č. mohou být realizovány: o Vzhledem k času: pravidelné – příležitostné (exkurze) o Vzhledem k počtu zúčastněných: o Individuální - ZUŠ o Skupinový – soubory, kroužky, oddíly o Hromadný – festivaly, slavnosti

DRUHY ZÁJMOVÝCH ČINNOSTÍ 1. Společenskovědní činnosti 2. Pracovně technické činnosti 3. Přírodovědné činnosti 4. Estetickovýchovné činnosti 5. Tělovýchovné, sportovní, turistické činnosti Skupinová práce (uč.str. 41)

S EBEOBSLUŽNÉ ČINNOSTI Vedou žáky k samostatnosti v péči o vlastní osobu a také o osobní majetek. PĚSTOVÁNÍ HYGIENICKÝCH NÁVYKŮ Mytí před jídlem, čištění zubů… PĚSTOVÁNÍ ÚČELNÉHO A VKUSNÉHO OBLEČENÍ - vhodné oblečení dle počasí a typu činnosti, správný postup při oblékání, estetická úroveň PÉČE O POŘÁDEK A ČISTOTU SVÉHO NEJBLIŽŠÍHO PROSTŘEDÍ - osobní věci, školní, estetické prostředí PĚSTOVÁNÍ NÁVYKŮ SPOLEČENSKÉHO CHOVÁNÍ - kultura stolování, cestování… JEDNÁNÍ S LIDMI - zdravení, poděkování, požádání, omluva, dochvilnost, sebeprosazení, kompromis, asertivita

Podmínkou úspěchu při formování je: Pravidelnost Dodržování daného denního režimu Vytrvalost Velká trpělivost

VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ ČINNOST Podstatou – vedení dětí k uvědomělému vykonávání takové práce, která prospívá druhým lidem. Formování kladných charakterových vlastností dítěte a podpora vzniku žádoucích sociálních vztahů VPČ – musí být vykonávány dobrovolně.

VPČ OCHRANA A TVORBA ŽIV.PROSTŘEDÍ POMOC SPOLUŽÁKOVI POMOC OBČANŮM S HANDICAPEM KULTURNÍ ČINNOSTI PRO DRUHÉ (vystoupení v MŠ, domově důchodců apod.) Dělení: ČINNOSTI KONANÉ VE PROSPĚCH Menších skupin – Menších skupin – ty, co dobře známe (rodina, třída..) Větších skupin – Větších skupin – všechny členy osobně neznáme (všichni ve škole, všichni obyvatelé domova důchodců…)

PŘÍPRAVA NA VYUČOVÁNÍ Činnosti, kterými určité instituce pomáhají žákům se školním vzděláváním Míra a časový rozsah přípravy na vyučování jsou určovány možnostmi dané instituce Školní družiny Školní kluby Dětské domovy Domovy mládeže (SŠ)

Učivo procvičovat nenásilnou formou  hra,  kvíz,  soutěže,  besedy na dané téma  Četba knih, sledování tv pořadů – vzdělávacích Opakování, prohlubování informací Motivace k sebevzdělávání, návyk k pravidelnému plnění školních povinností NÁVYK – velmi cenný – doba šk.docházky i CŽV Důležitá – spolupráce s TU – aby činnosti z vyučování navazovaly na ty v ŠD.

KDY, KDE PŘÍPRAVU NA VYUČOVÁNÍ ZAŘADIT??? Po důkladném odpočinku a rekreaci Až po 15.hod. (mezi hod. je největší lidská únava) Kde? Teplo, světlo, klid a nerušenost Př. v domově mládeže tzv. studijní doba.