ZAJIŠTĚNÍ DIAGNOSTICKÉHO PRŮZKUMU VE VYBRANÝCH ORGANIZACÍCH Projekt OP LZZ „Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu Projekt „Prevence násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče“ Závěrečná.
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Úvod AZZS ČR na základě souhlasného stanoviska členů vstoupila k do Unie zaměstnavatelských svazů. Členským organizacím se tak otevřela možnost.
OP LZZ - Rozvoj kvalifikační úrovně a kompetencí pracovníků v cestovním ruchu Individuální projekt pro CzechTourism.
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Závěrečná konference k projektu „Prevence násilí na pracovištích v oblasti zdravotnictví a sociální péče“ Shrnutí výstupů projektu a jejich udržitelnost.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku násilí na pracovištích, zejména zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních.
Registrační číslo projektu: CZ.1.04/1.1.01/ Projekt realizovaný Unií zaměstnavatelských svazů ČR financovaný z Operačního programu Lidské zdroje.
Didaktické prostředky
Kvalita a bezpečnost zdravotních služeb -současná priorita MZ
Projekt EPP-ED Mimořádné události v ÚVN MUDr. Sandro Zamarian
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Pohled samosprávy na eHealth
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Transformuje Kraj nebo kraj ?
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Možnosti simulace kybernetických útoků
I. Identifikace projektu Zahájení a ukončení projektu : – Projekt se zaměřuje na tři základní nosné části :  zmapování stavu a vývoje.
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
Dokumentace k zajištění BOZP
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Personální plán pro podnikatelský plán
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí” Pořádaný v rámci projektu „Podpora sociálního začleňování na místní a regionální úrovni“ (reg.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
 červenec 2014 – vláda schválila návrhy operačních programů a programy byly odeslány Evropské komisi = začátek tzv. formálního vyjednávání.  říjen 2014.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Realizace politiky přípravy na stárnutí Národní akční plán podporující pozitivní stárnutí pro období let 2013 až 2017 (Aktualizovaná verze k )
Posouzení vlivů Národního rozvojového plánu pro programové období 2007 – 2013 na životní prostředí Regionální environmentální centrum ČR Praha,
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
Vzdělávací programy projektu „Implementace nové integrovatelné e- learningové infrastruktury do rezortu MV prostřednictvím videokonferenčního řešení“ Registrační.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Analýza hypotéčních úvěrů poskytovaných fyzickým osobám v České republice Autor bakalářské práce:Martina Šimková Vedoucí bakalářské práce:Ing. Robert Zeman.
Integrovaný záchranný systém České republiky – Ústeckého kraje
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Didaktické prostředky
Projekt „Posilování sociálního dialogu – prevence násilí na pracovišti“ Ing. Michael Tauš Hlavní manažer projektu.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autorka bakalářské práce: Martina Jakubcová.
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2011
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
„Váš kraj, Váš rozpočet“
Úspěchy českého předsednictví v oblasti zdravotnictví
Sociální šetření a legislativa
Evropský průzkum o nových a nastupujících rizicích v podnicích: ESENER-2 Zásadní zjištění v České republice Pardubice, 9. října 2017 Daniela Kubíčková.
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Ing. Stanislava Správková
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Kontrola prací s cytostatiky
Úvodní konference k projektu „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z Evropského.
Realizace politiky přípravy na stárnutí
V. Setkání se starosty obcí
Workshop na téma „Realizace politiky přípravy na stárnutí”
Transkript prezentace:

ZAJIŠTĚNÍ DIAGNOSTICKÉHO PRŮZKUMU VE VYBRANÝCH ORGANIZACÍCH Projekt OP LZZ „Posilování sociálního dialogu s důrazem na zvládání krizové situace při vzniku násilí na pracovištích, zejména zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb“ Mgr. Ilona Štorová, Euro Educa

OBSAH Zpracování dotazníků pro diagnostické šetření. Zajištění diagnostického šetření na určených pracovištích Zpracování a statistické vyhodnocení a předložení výsledků šetření Stanovení požadavků na další úrovně statistické analýzy, závěrečné vyhodnocení a zpracování závěrečné zprávy. Zapracování závěrů diagnostického šetření do vzdělávacích textů 4 modulů. Příprava textů 4 vzdělávacích modulů k akreditaci na MZ ČR a MPSV

ZPRACOVÁNÍ DOTAZNÍKŮ Využito metodiky z dokumentů a dalších doporučení Světové zdravotnické organizace –Framework Guidelines for Addressing Workplace Violenc in the Health Sector, ILO/ICN/WHO/PSI, Point Programme on Workplace Violence in the Health Sector, Ženeva 2002 –Point Progrmma on Workplace Violence in the Health Sector: Country Case Studies Research Instruments, Research Protocol, ILO/ICN/WHO/PSI, Geneva 2003 –Point Programme on Workplace Violence in the Health Sector: Country Case Studies Research Instruments, Survey Questionnaire, ILO/ICN/WHO/PSI, Geneva 2003 Dotazníky byly upraveny na specifické prostředí České republiky a doplněny o připomínky zadavatele.

ZAJIŠTĚNÍ DIAGNOSTICKÉHO ŠETŘENÍ Rozeslání tzv. „balíčku“ –průvodní dopis –vzor dotazníku ( dotazník v elektronické i písemné formě) –technická specifikace pro on-line vyplňování –stanovený počet osob Týdenní sledování Konečný počet vrácených dotazníků celkem: 1 112

ZPRACOVÁNÍ DAT Statistické výstupy zpracovány v systému SAS dle kategorií: A.Osobní údaje a údaje o pracovišti B.Fyzické násilí na pracovišti C.Psychické násilí - slovní napadání, bullying / mobbing, sexuální obtěžování a rasové ponižování D.Zaměstnavatel ve zdravotnictví/sociálních službách F.Vnímání vlastní práce

A1.Odezva organizací

A1.Rozdělení podle typu organizace Typ Zdravotnictví N % Sociální péče N % Celkem N % neuvedeno %615.4 % % státní % % % krajské % % % privátní % % Celkem % %88100 %

A2.Zastoupení podle pohlaví zdravotnictvísociální péče

A2.Zastoupení profesních skupin

A2.Rozdělení dle sektoru služeb

B. FYZICKÉ NÁSILÍ NA PRACOVIŠTI četnost a typ subjektivní posouzení osoba útočníka místo a čas incidentu ošetření, následky reakce zaměstnavatele spokojenost se způsobem řešení svědectví o výskytu násilí

B.Typ fyzického násilí Jak by jste incident popsal(a)? zdravotnické zařízení sociální zařízení rozdělení celkem N%N%N% Neuvedeno fyzické napadení beze zbraně fyzické napadení se zbraní Celkem

C.Výskyt psychického násilí

D. ZAMĚSTNAVATEL VE ZDRAVOTNICTVÍ / SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Strategie zaměstnavatele Opatření pro řešení případů násilí Účinnost bezpečnostních opatření Opatření v posledních 2 letech Dopad provedených změn

D.Opatření zaměstnavatele Existence zvláštní strategie pro zdravotnické zařízení sociální zařízení celkem bezpečnost a ochranu zdraví při práci 77 %91 % 79 % případy fyzického násilí na pracovišti 38 %62 % 41 % případy verbálního násilí 23 %55 % 27 % případy sexuálního obtěžování 18 %44 % 21 % případy rasového ponižování 16 %38 % 19 % případy mobbingu 15 %28 % 17 % případy vyhrožování 18 %41 % 21 %

D.Dopad provedených změn Dopad provedených změn na každodenní práci zdravotnické zařízení sociální zařízení celkem Žádný 25 %11 % 23 % pracovní situace se pro zaměstnance zhoršila 24 %16 % 23 % pracovní situace se pro zaměstnance zlepšila 18 %42 % 21 % situace pro pacienty/klienty se zhoršila 2.5 %1 % 2 % situace pro pacienty/klienty se zlepšila 4 %14 % 5.5 % nevím 26 %16 % 25 %

DALŠÍ AKTIVITY Stanovení požadavků na další úrovně statistické analýzy, závěrečné vyhodnocení a zpracování závěrečné zprávy. Promítnutí a zapracování závěrů diagnostického šetření do vzdělávacích textů 4 modulů. Příprava a předložení textů 4 vzdělávacích modulů k akreditaci na MZ ČR a MPSV Obecná problematika násilí na pracovišti a právní souvislosti Psychologické aspekty násilí na pracovišti a krizová komunikace Základy sebeobrany Management prevence násilí na pracovišti

DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST Ilona Štorová