Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Stanislava Správková
Advertisements

Návrh komunitního plánu na rok
Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Dobrovolnictví v Soběslavi Akce je součástí projektu NSZM ČR „Dobrovolnictví a veřejná služba v obci - jak na to?“ podpořeného finančními prostředky z.
Dotační možnosti pro obce a města
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
Finanční možností svépomocných skupin
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
Projekt „Rozvoj procesu plánování dostupnosti sociálních služeb v Olomouci“ 3. KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB MĚSTA OLOMOUCE 2013 – 2015 Tato akce je.
Ing. Šárka Horáková, statutární město Karviná
Veřejné projednání návrhu 2
PRESENTACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB A SOCIÁLNÍ PRÁCE V O.S. ESTER PRO ROK ČLENĚNÍ PROGRAMŮ: PROGRAMY SE ZÁKONA Č. 108/2006 SB. (SOCIÁLNÍ SLUŽBY)
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
Středisko integrace menšin Opava Husova
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Plánování rozvoje sociálních služeb v ČR a další perspektivy jeho vývoje Zlín
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
Sociální zemědělství Nová možnost sociálního podnikání
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
Role koordinačních skupin komunitního plánování v prorodinné politice Konference k zahájení projektu „Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v Děčíně“
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Sociální rehabilitace. je soubor specifických činností směřující dosažení samostatnosti, nezávislosti a soběstačnosti osob, a to rozvojem jejich specifických.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Operační program Praha - Adaptabilita odbor fondů EU, Magistrát hl. m. Prahy Operační program Praha - Adaptabilita Možnosti čerpání z ESF v.
MAS CÍNOVECKO o.p.s., organizační složka MAS CÍNOVECKO - LEADER Podpora sociální soudržnosti na území místního partnerství v programovém období
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
ŠANCE LOVOSICE Prezentace služeb. ŠANCE LOVOSICE je nestátní neziskovou organizací, která se věnuje provozem sociálních služeb a služeb souvisejících,
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Sociální prostředky rehabilitace zdravotně postižených JUDr. Pavel Ptáčník, MPSV.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Sociální podnikání a jeho potřeby v ČR
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Sdružení AMIGA - Agency for Migration and Adaptation
Programový rámec: Operační program Zaměstnanost
Regionální seminář „sociální podnikání“ v Opavě
Podpora vzniku a rozvoje sociálních podniků a chráněných pracovišť
IV. národní konference lokální ekonomiky,
Společensky odpovědného podnikání
SDRUŽENÍ NERATOV,z.s.
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Projekt Demografické modely ve venkovském prostoru
Řešitel: doc. MUDr. Vladimír Vurm, CSc.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
Sociální práce v praxi Oblasti působení soc. pracovníků
Výzvy mas OP Zaměstnanost Mas boleslavsko, 5
Ing. Stanislava Správková
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice

Pojem sociálního zemědělství soubor činností, které se nezaměřují pouze na primární zemědělskou produkci, ale směřují i k vytváření podmínek pro osoby, které pro svůj plnohodnotný život potřebují odbornou sociální asistenci pro realizaci SZ aktivit se ponechává široký prostor neexistuje (zatím) žádné právní vymezení nezabývá se jím žádná právní norma

Bližší specifikace aktivit SZ aktivity mají vazbu na zemědělskou činnost, zemědělský podnik, statek, farmu a jsou spjaty s životem na venkově, popř. v příměstských oblastech jsou určeny osobám, jež mají dočasně nebo trvale specifické potřeby

Cíle SZ integrace zdravotně a sociálně znevýhodněných osob začleňování na trh práce, zaměstnávání na běžných nebo chráněných místech rehabilitace a terapie ve smyslu poskytování odborné sociální péče a sociálních služeb vzdělávání a osvětová činnost

Historie SZ u nás relativně nový pojem z praktického hlediska existuje po staletí sociální projekty MZe pocházejí z 90. let minulého století

Hlavní aktéři zemědělec – podnikatel podle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství poskytovatel sociálních služeb podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, sociální pracovník nestátní neziskové organizace působící na venkově obce a kraje, místní zájmové organizace, široká veřejnost…

Cílové skupiny osoby znevýhodněné na trhu práce: osoby se zdravotním postižením, dlouhodobě nezaměstnaní, čerství absolventi škol, ženy po mateřské dovolené,… uživatelé sociálních služeb (klienti) děti, mládež, dospělí, senioři, např. v rámci volnočasových aktivit provozovaných na venkově

Přínosy SZ tvorba a udržení pracovních míst pro osoby znevýhodněné na trhu práce i pro ostatní dostupnější sociální služby na venkově rozvoj osobnosti, získávání návyků a dovedností u klientů zlepšení vztahů mezi zainteresovanými subjekty na místní úrovni

Pracovní komise sociálního zemědělství zástupci MZe, MPSV, NNO, PGRLF, a.s., Jihočeské univerzity a další odborníci příprava organizačních, legislativních a faktických opatření týkajících se života osob ohrožených diskriminací (OZP, seniorů,…) ostatní činnosti směřující k řešení sociálních podmínek lidí žijících ve venkovských oblastech

Z dosavadních výsledků práce Komise vytvoření dokumentu „Sociální zemědělství“ zavedení podpory PGRLF, a.s., pro zemědělce příprava studijního oboru SZ na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích vytvoření stránek pořádání informačních a vzdělávacích akcí mezinárodní aktivity

Děkuji za pozornost Jiří Netík předseda Pracovní komise SZ