Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Pozitivní hodnocení sebe
Psychologické směry Psychologie.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Osobnost Občanská výchova.
TYPOLOGIE OSOBNOSTI.
Psychologie osobnosti
Emoce (city).
Analytická psychologie
Přístupy k osobnosti Škola:
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
OSOBNOST.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
PSYCHICKÉ VLASTNOSTI OSOBNOSTI
Sebepoznávání a sebepojetí 6. ročník
Sigmund Freud zkoumání kreativity z hlediska tvořivé osobnosti
Hlubinná psychologie MILANA REICHLOVÁ.
obecně, prožívání a chování
Poznámky pro výuku Předmět: PSYCHOLOGIE Autor: Mgr. Pavla Sukačová
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
DETERMINISMUS PSYCHIKY OSOBNOSTI Různá pojetí teorie osobnosti
Psychologie osobnosti
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Vůle.
Charakter Pavel Šuranský.
Chyby při vnímání druhých lidí
Teorie vzdělávání dospělých
Základy psychologie – úvod
Pedagogická fakulta Masarykovy university v Brně Katedra pedagogiky
PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA PSYCHOLOGICKÉ TEORIE. PSYCHOLOGIE PŘEDMĚT SYSTÉM METODOLOGIE METODY PSYCHOLOGIE JAKO VĚDA POZNAT - VYSVĚTLIT - OVLIVNIT - PREDIKOVAT.
Psychické procesy, stavy a vlastnosti
Člověk jako osobnost (psychologie, disciplíny a směry)
Struktura osobnosti Daniel Dvořák, C4A.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
pochází z rodiny maďarského židovského obchodníka narodil se 7. února roku 1870 ve Vídni jako druhé ze šesti dětí jako dítě byl v ohrožení života, když.
Výchova jako proces zpracovala: Kateryna Foinetská.
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
PSYCHOLOGICKÉ SMĚRY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Co je to osobnost?. Osobnost člověka je uspořádaný systém psychických a fyziologických funkcí jedince, které jsou v neustálé interakci s prostředím.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Psychické stavy Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Březen 2016.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U O s o b n o s t Mgr. Marie Mikulcová.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Osoba a osobnost Pavlína Jordánová, Margita Přikrylová, Eliška Roubalová.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Osobní bezpečí Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
SEBEPOZNÁNÍ JÁ Mgr. Michal Oblouk.
Mediální manipulace rozjizdeji-kampan-proti-propagande-a- bludum/r~c1f97c0ea36f11e6a16a fea04/
Teorie vzdělávání dospělých
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Temperament, charakter, motivace
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Nevědomí.
Dějiny psychologie současná psychologie.
Transkript prezentace:

Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016

Osobnost Souhrn vlastností, procesů, stavů, návyků, postojů, které tvoří individualitu člověka Člověk je jedinečný, zvláštní, neopakovatelný Osobností se člověk stává během života Centrem osobnosti je vědomí vlastního „Já“

Struktura osobnosti Uspořádání psychických vlastností a rysů Psychické vlastnosti – trvalé charakteristiky, ovlivňují chování, prožívání a myšlení (Co člověk chce? O co usiluje? Čím člověk je?) Psychické rysy – psychické vlastnosti příznačné pro jedince, projevují se v chování (družnost, svědomitost,….) Typ osobnosti – nastavení vlastností a rysů, vyjadřuje podstatnou část osobnosti

Struktura osobnosti Model Velká pětka (Big Five) – 5 faktorů: ◦ Extroverze ◦ Vstřícnost ◦ Svědomitost ◦ Emocionální stabilita ◦ Intelekt, kultura, otevřenost ke zkušenostem Model je využíván psychodiagnostice – aplikovaná psychologická disciplína, která se zabývá zjišťováním a měřením psychických vlastností a stavů a určuje stupeň vývoje.

Vlastní „Já“ Určuje identitu jedince Uvádí do souladu jeho psychické projevy Má 3 složky: ◦ Tělesné „Já“ – vnímání, poznávání, pociťování vlastního těla ◦ Psychické „Já“ – uvědomování si vlastních pocitů, myšlenek ◦ Sociální „Já“ – uvědomování si názorů a postojů (sebepoznávání – pomocí sebereflexe, psaním deníku)

Vlastní „Já“ Vytváří se v průběhu celého života ◦ Kojenecký svět – uvědomování si svého já ◦ Batolecí věk – odlišení od okolí ◦ Dospívání – vytváření vlastní identity Sebepojetí – vnitřní obraz vlastního já Sebehodnocení – hodnocení sebe sama ve vztahu k okolí Sebevědomí – vnitřní přesvědčení o vlastní hodnotě, člověk umí přijmout sám sebe

Složení osobnosti Sigmund Freud: ◦ Id (ono) – střed nevědomí – instinkty, pudy ◦ Ego (já) – centrum vědomí – převádí požadavky Id do reality ◦ Superego (Nadjá) – svědomí – výsledek výchovy a morálky Carl Gustav Jung: ◦ Ego – vědomí ◦ Nevědomí – osobní a kolektivní Alfred Adler ◦ – charakterizuje osobnost podle cílů, které si člověk v životě klade

Psychické vlastnosti Aktivačně-motivační vlastnosti – to, co pohání osobnost k činnosti, o co usiluje, k čemu směřuje Vztahově-postojové vlastnosti – systém hodnot, kterými se řídí při svém chování a jednání Výkonové vlastnosti – jsou měřítkem toho, co člověk dokáže Seberegulační vlastnosti – charakterizují uspořádání osobnosti v celek Dynamické vlastnosti – charakterizují intenzitu a tempo prožívání a chování