Pilotní projekt Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Několik poznámek z perspektivy ČSPM MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Vědecký sekretář ČSPM ČLS JEP.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny IPVZ Praha
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Případová studie Seminář 2014.
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Struktura bakalářské práce
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
„Problémy rodinné péče o osoby se zdravotním postižením“ Projekt „Nejsme chudinky, jsme hrdinky“ V Praze 30. září 2014.
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Dětský (tak trochu jiný) diabetes Zdeněk Šumník Pediatrická klinika UK 2. LF a FN v Motole, Praha.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Identifikace pacientů v MOÚ J. Kocourková, H. Vorlíčková, Masarykův onkologický ústav, Brno.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Ošetřovatelská péče v pobytových zařízeních sociálních služeb MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA náměstek pro zdravotní pojištění.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Strategie transformace psychiatrické péče – v čem je inovativní? Martin Hollý předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP Parlament ČR,
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
MSPP - péče o terminálně nemocné v domácím prostředí
Novela seznamu zdravotních výkonů
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Je domácí zdravotní péče potřebná a hlavně efektivní??
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Jiří Kabát Domácí péče 2017.
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Paliativní péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Ošetřovatelství v primární péči
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
Pilotní projekt Mobilní specializované paliativní péče (MSPP)
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Boj o pacienta, boj o peníze
Reforma psychiatrické péče
Hodnoty v péči o seniory
Národní diabetologický program (NDP)
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
následná lůžková péče Dohodovací řízení pro rok 2019
Úhrady zdravotní péče v sociálních zařízeních
Obor zdravotních služeb MZ
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Skupina poskytovatelů následné lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Budoucnost domácí péče
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Pilotní projekt Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Několik poznámek z perspektivy ČSPM MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Vědecký sekretář ČSPM ČLS JEP Seminář „Paliativní péče v domácím prostředí: výsledky pilotního projektu“ Poslanecká sněmovna PČR, Praha,

Pilotní projekt prokázal, že MSPP umožňuje: dožít v domácím prostředí pacientům, kteří si to přejí a mají v tom podporu svých blízkých efektivně zmírnit symptomy závěru života jako bolest, dušnost nebo úzkost poskytnout kvalitní a bezpečnou péči za cenu srovnatelnou nebo nižší než ZP obvykle platí jiným poskytovatelům (za péči o srovnatelnou skupinu pacientů)

Charakter péče Postavení MSPP v systému péče o pacienty v závěru života Poznámky k vybraným parametrům MSPP Doporučení ČSPM pro MSPP v roce 2017

Charakter péče Pečuje o klinicky nestabilní pacienty, jejichž stav se postupně většinou zhoršuje Zajišťuje trvalou dostupnost lékařské a ošetřovatelské péče (24/7) Denně „vizita“, zhodnocení stavu, plán péče Zajištění veškeré zdravotní péče : „Domácí hospitalizace“ Kdo takovou péči může zajistit?

Zdravotnický tým MSPP Minimálně: lékař 1,2; sestra 5,0, z toho lékař specialista PM, nebo PM-LB alespoň 0,2 Charakter činnosti: vizity, pravidelné týmové diskuse, sdílená elektronická dokumentace Pro erudici a kvalitu péče je žádoucí, aby tým poskytoval výhradně nebo převážně službu MSPP

Úhrada formou paušálu za OD Služba může efektivně „fungovat“ pouze při určitém počtu pacientů v péči (analogicky k „obložnosti“ v lůžkovém zařízení ) Zkušenost pilotní fáze MSPP (při průměrné výši úhrady 1350 Kč za OD) : 12 pacientů Doporučení ČSPM 1 tým MSPP na obyvatel

Postavení MSPP ve stávajícím systému péče o pacienty v závěru života Většina chronicky nemocných pacientů umírá na lůžkách akutní péče (63% onkologických a 70% neonkologických) V lůžkových hospicích nastává 8% onkologických a 2% neonkologických úmrtí V domácím prostředí nastává 18% onkologických a 20% neonkologických úmrtí Lze tyto proporce nějak změnit?

…postavení MSPP v systému péče o pacienty v závěru života MSPP a domácí ošetřovatelská péče (Odb.925) MSPP a lůžkové hospice

MSPP a odbornost 925 (home care) Často zaznívá názor, že poskytovatele 925 již domácí hospicovou péči dávno poskytují Od signální kód „ošetřovatelská péče o pacienta v terminálním stavu“ (≤ 3měsíce) frekvence návštěv podle zdravotního stavu na základě indikace lékaře Co přináší MSPP nového?

Rozdíly MSPP a „home care“ MSPP Trvalá dostupnost (24/7) kvalifikovaného lékaře Trvalá dostupnost oš.péče s možností konzultace lékaře Týmová práce (sdílená dokumentace) Platba paušálem za OD + nezdravotnické služby Méně časté terminální hospitalizace Home care +PL Lékař není trvale dostupný Oš.péče dostupná, ale možnosti jsou limitované (indikace, kompetence) HC + současné sledování u několika specialistů Výkonová úhrada +/- nezdravotnické služby Časté terminální hospitalizace

…MSPP a „home care“ Bezpečí a komfort pro pacienta Bezpečí pro členy týmu (jasné kompetence a procesy) Přehlednější financování (pro ZP) MSPP je kvalitativně nový model péče o terminálně nemocné v domácím prostředí

MSPP a lůžkový hospic Charakter zdravotní péče je podobný – specializovaná paliativní péče (lékařská a ošetřovatelská) Pečují o podobnou skupinu pacientů z hlediska klinického a prognostického Zdroj: ÚZIS, LPZ, NRHOSP Finální zpráva MSPP 2016

…MSPP a lůžkový hospic MSPP předpokládá v domácnosti přítomnost osoby ochotné/schopné pečovat MSPP je bezpečná alternativa pro pacienty, kteří si přejí dožít doma a mají podporu své rodiny

Vybrané parametry MSPP Trvání péče Způsob ukončení péče Spolupráce s jinými zdravotními službami

Délka péče v rámci MSPP V rámci pilotního programu byla péče hrazena po dobu 30 dní. Náklady na případnou další péči nesl poskytovatel péče. Je klinicky možné odhadnout prognózu přežití ≤ 30 dní??

Klinický průběh „závěru života“ ssfdgffhshsnnnss Funkční stav časč -6M -3M -1M Nádory Orgánová selhání Demence, COM Terminální fáze Terminální fáze ???? Terminální fáze???

O některých diagnostických skupin je obtížné/nemožné předem rozpoznat terminální fázi („umírání“) a odhadnout prognózu přežití (≤ 30 dnů) Prognóza do značné míry závisí na rozhodnutí o rozsahu léčby a péče (plán paliativní péče)

Délka „posledních“ hospitalizací Typ zařízeníPodíl ONKO pacientů Medián (dní) (zemře 50%) Průměr (dní)Déle než 30 dní Lůžkový hospic92%1023,4 22% MSPP85%815,2 12% Zdroj: ÚZIS, LPZ, NRHOSP Finální zpráva MSPP 2016

..délka péče.. Zkušenost z lůžkových hospiců ukazuje, že i přes téměř výhradní zastoupení onkologických pacientů (≥90%), trvá potřeba komplexní specializovaná paliativní péče u části pacientů (15-20%) déle než 30 dnů

…délka péče.. Nastavení úhrady MSPP na 30 dnů bez možnosti prodloužení úhrady péče je pro poskytovatele MSPP spojeno s velkým rizikem a vede velmi přísné selekci pacientů. Jsou zařazováni pouze pacienti v posledních dnech života. Řada pacientů, kteří by z časnější péče profitovali, není zařazena

Způsob ukončení péče N% Interval spolehlivosti Úmrtí doma %92.0%-96.8% Překlad do hospice61.8%0.8%-3.7% Překlad do nemocnice51.5%0.6%-3.3% Žije, předán do péče PL61.8%0.8%-3.7% V rámci pilotního projektu byly úmrtí doma hodnoceno jako příznivý výsledek, překlad do lůžkového hospice jako neutrální výsledek, překlad nemocnice a zlepšení stavu jako nepříznivý výsledek.

Přijetí pacienta do lůžkové péče U pacientů v péči MSPP je třeba počítat s možností přijetí pacienta do lůžkového zařízení paliativní péče v případě, že si to bude pacient nebo pečující rodina přát nebo na základě indikace lékaře MSPP. Důležitým kritériem úspěšnosti MSPP je prevence hospitalizací na lůžko akutní a intenzivní péče.

Klinické zlepšení „terminálního“ pacienta U pacientů hodnocených jako „terminální stav“ může v důsledku dobré péče dojít je stabilizaci a dokonce zlepšení celkového stavu. V rámci MSPP je nezbytné nastavit možnost propuštění pacienta z péče MSPP do péče PL, home care atd.

Paliativní péče o pacienta před zařazením do MSPP Potřeba kvalifikované PP obvykle několik měsíců až týdnů před splněním indikačních kritérií pro MSPP Na péči v rámci MSPP je pacienta a jeho rodinu potřeba připravit Důležitý funkční prvek: Ambulance paliativní medicíny

Ambulance paliativní medicíny Ambulance PM - odbornost 720 ambulantní vyšetření vyšetření v domácím prostředí preskripce Spolupráce s home care Optimálně ambulance 720 a 925 součástí stejné organizace jako MSPP

Doporučení ČSPM pro MSPP 2017 Rozšířit počet poskytovatelů Přizvat ke spolupráci další zdravotní pojišťovny Umožnit vyšší počet zařazených pacientů Pracovat na zařazení výkonu OD do seznamu výkonů od 2018

..doporučení Rozšířit spektrum terminálních diagnóz Umožnit ve zdůvodněných případech prodloužit úhradu péče nad 30 dnů Nasmlouvat poskytovatelům MSPP ambulanci odbornosti 720. Začít budovat síť poskytovatelů MSPP (1 poskytovatel MSPP na obyvatel)