CERTIFIKACE EU ETV Aerobní fermentor EWA RNDr. Hůrka Miroslav, AGRO – EKO spol. s r.o. Ministerstvo průmyslu a obchodu, Praha,
Aerobní fermentor EWA zařízení ke zpracování biologických odpadů technologií kompostování v uzavřeném prostoru 2 Vyvinuto s podporou programu projektu FF – P2/036 MPO ČR Výzkum a vývoj technologie průmyslového zpracování a využití biomasy, kalů ČOV a odpadů ze zemědělské výroby (program PROGRES) a programu VaV 720/4/02 MŽP ČR
Evropská technologická certifikace ETV (EU Environmental Technology Verifikation) Východisko -Legislativa kompostování v zemích EU není unifikovaná -Prokazování účinnosti hygienizace a podle národní legislativy -Nutnost dokladovat specifická čestná prohlášení a výsledky měření -Od roku 2002 je možné kompostovat jatečné odpady a gastroodpady (Animal by Products) při splnění specifických podmínek (riziko BSE) Cíl -Ověření účinnosti hygienizace ve fermentoru EWA na příkladu zakládek s odpadem dle Nařízení 1069/2009 EP a Rady -Vydání certifikátu s platností ve všech zemích EU 3
Časový průběh EU ETV první schůzka v sídle CEMC Praha 2. pol.2014stanovení cílů a konkretizace podmínek provedení rychlé ověření ustavení Ověřovacího orgánu a kolegia expertů zahájení spolupráce se Zkušebními orgány I a II 1. Q. 2015plán zkoušek smlouva o ověření specifický ověřovací protokol zahájení praktických zkoušek 3. Q. 2015zprávy o činnosti zkušebních orgánů I a II zpráva o zkoušce 4. Q. 2015expertní hodnocení zpráv 1. Q. 2016projednání v centrále EU ETV, vypořádání připomínek vystavení certifikátu č. VN
Sledované parametry Hlavní -Mikrobiologické vyšetření: enterokoky, termotolerantní koliformní bakterie, Salmonella ssp.(vstup a výstup) -Kompostárenské ukazatele: sušina, pH, C:N, spalitelné látky, dusík celkový (vstup a výstup) -Hmotnost a složení zakládky -Doba zpracování ve fermentoru -Doba výdrže hygienizačních teplot (min 70°C) v zakládce Vedlejší -Spotřeba el. energie -Teplota vzduchu v 7 a 14 hodin v místě zkoušek -Teplota a vlhkost vzduchu z ČHMU – měřící stanice Karviná a Lučina Vypočtené údaje -Spotřeba el. energie -Doba setrvání zakládky na teplotě vyšší než minimálně požadovaná -Roční kapacita při zpracování odpadů dle Nařízení 1069/2009 5
Zkušební zakládky - přehled -6 zkušebních zakládek, 5 zakládek klasifikovaných -Provedení – Název série podle převažujícího ABP (Animal by Products) Série Gastro1matoliny, gastro, výlisky jablečné, sláma Série Směs1 (G + Ž)matoliny, gastro, drůb podest, výlisky, žaludky, sláma Série Flotační kalmatoliny, flot kal, drůb podest, tráva, sláma Série Žaludkymatoliny, drůb podest, výlisky jabl, žaludky, sláma Série Gastro2neklasifikované Série Směs2 (G + F)matoliny, flot kal, drůb podest, tráva, sláma -Účinnost hygienizace dle N 1069/2009 Enterokoky, E. coli, Salmonella ssp. -Validace Indikátorový mikroorganismus v patronách (putující, fixované) - Salmonella senftenberg 6
Průběh ověřování -Praktické zkoušky probíhaly na kompostárně AGRO-EKO -Použitá měřidla byla kalibrovaná a doklady byly předloženy OO -Odběru vzorků pro laboratoře byli vždy přítomni pracovníci laboratoří -Lab vyšetření provedeno dle standardizovaných operačních postupů -Manipulace s hmotami (zakládka a fermentát) za přítomnosti OO -Nejvíce času si vyžádala fáze přípravná a fáze hodnocení výsledků -Vedlejším přínosem celého procesu byl pohled na problematiku „zvenčí“ -Ověřovací orgán a oba zkušební orgány příkladně spolupracovaly 7
Výsledky ověřování -Teplotní režim zpracování podle požadavků Nařízení 1069/2009 – ověřeno -Trvání hygienizačních teplot, tj. min 70°C, působením samozáhřevu a tepelné izolace fermentoru v 98-ti hod cyklu – ověřeno hod -Doba zpracování ve fermentoru 4 dny – ověřeno hod -Schopnost fermetoru hygienizovat zakládku s jatečnými odpady,gastroodpadem a drůbeží podestýlkou – ověřeno -Zpráva o ověřování na internetu: 8
Komentář k procesu ověřování -Ověřování proběhlo v souladu s marketingovými potřebami AGRO - EKO -Stanovené cíle ověřování byly splněny -V přípravné fázi byla vylepšena činnost dohledového centra a zákaznická podpora -Po konzultacích s ověřovacím orgánem bylo aktualizováno sledování evidence teploměrných tyčí a zavedeno sledování jejich poruchovosti -Přínosem pro zadavatele byl pohled na fermentor a jeho využití „zvenčí“ 9
10 Koncentrace po fermentaci < 50 KTJ Kontrolní patrony s indikátorovým mikroorganismem - Salmonella senftenberg DSM vstupní koncentrace 7,7 x 10 8 KTJ Validace metody prokázání hygienizace
Gastroodpad 11 Zásoba drceného gastroodpadu k použití do zakládky Drcení na 12mm Logistika
Obsah žaludků porážených zvířat - skladování 12
Flotační kaly z jatek - manipulace 13
Vyskladňování fermentoru a vybírání putujících patron z fermentátu 14
Ověřovací orgán a zástupci akreditovaných laboratoří při zkoušce 15 Vedoucí zkušebních orgánů I a II
Odběr vzorků pro laboratorní vyšetření 16 Zástupkyně Zkušebních orgánů Státní zdravotní ústav Praha Laboratoře Morava ve Studénce
Dokumentace 17 Zalepené vstupy do fermentoru Počátek fermentace Stav elektroměru
Průběh fermentace na monitoru EWA 18
Průběh teplot, obsah kyslíku a vzdušnění na monitoru EWA fermentoru 19