Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Energii potřebnou pro život organismy uvolňují rozkladem organických látek. Základní látkou, z které organismy uvolňují energii, je jednoduchý cukr – glukóza. Uvolnění energie může probíhat dvěma způsoby: a) anaerobně (za nepřítomnosti vzduchu) b) aerobně (za přítomnosti vzduchu)
Anaerobním uvolňováním energie je například alkoholové kvašení. Uvolní se při něm jen malé množství energie a výsledný produkt, alkohol, obsahuje ještě značné množství energie. Tento způsob je značně neefektivní a používají ho pouze organismy žijící v prostředí s nedostatkem kyslíku, například bakterie nebo kvasinky.
Aerobní uvolňování energie se nazývá buněčné dýchání. Je mnohem efektivnější a uvolňuje se při něm 18x více energie než při kvašení. Glukóza se při něm rozpadne až na oxid uhličitý a vodu (látky, z nichž při fotosyntéze vznikala). Tímto způsobem uvolňují energii rostliny i živočichové. Je to nejběžnější způsob získávání energie v přírodě.
Mitochondrie
Mitochondrie se nachází v buňkách živočichů, hub i rostlin. Probíhá zde buněčné dýchání – uvolňování energie za přítomnosti kyslíku.
Test Co je základní látkou, z které organismy uvolňují energii? Za jakých podmínek může probíhat uvolňování energie? Jak se jmenují oba způsoby uvolňování energie a kdo je používá? Porovnej energetický zisk obou způsobů.
Řešení testu cukr – glukóza anaerobně (za nepřítomnosti vzduchu), aerobně (za přítomnosti vzduchu) kvašení, například bakterie a kvasinky buněčné dýchání, například rostliny a živočichové kvašení je neefektivní a uvolňuje se při něm malé množství energie buněčné dýchání je efektivnější a uvolňuje se při něm 18x více energie
Zdroje KVASNIČKOVÁ, Danuše. Základy ekologie. 3., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2004, 103 s. ISBN Str. 5. Mariana Ruiz (LadyofHats). [online]. [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: