MINUTKY Z MOŘSKÝCH RYB Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: minutky, mořské ryby, před příprava Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, Litoměřice Komenského 3, Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 515 Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dum: 515
MOŘSKÉ RYBY Které mořské ryby pro přípravu minutek znáte? Losos Losos Tuňák Tuňák Žralok Žralok Platýz Platýz Mořská štika Mořská štika Mořský ďas Mořský ďas
KTERÁ JE TO RYBA? LososŽralok
KTERÁ JE TO RYBA? TuňákPlatýz TuňákPlatýz
KTERÁ JE TO RYBA? Mořský ďas 6.
PŘEDPŘÍPRAVA Nevykostěné krájíme do tvaru podkovy krájíme do tvaru podkovy osolit, opepřit osolit, opepřit kořeníme, obalit v hladce mouce kořeníme, obalit v hladce mouceVykostěné pokapeme citrónovou nebo pomerančovou šťávu přidáme zelené pokapeme citrónovou nebo pomerančovou šťávu přidáme zelené ochucené oleje nebo česnek se solí ochucené oleje nebo česnek se solí BV, ČV, koření (nechat 1 odležet) BV, ČV, koření (nechat 1 odležet)
LOSOS NA CÍSAŘSKÝ ZPŮSOB porce lososa protáhnuté lanýži, dušené v šampaňském víně s přísadou rybího vývaru, s přílohou na másle podušených krevet a mlíčí ze sleďů
ŠTIKA NA PAŘÍŽSKÝ ZPŮSOB: štika, protáhnutá slaninou a lanýži, táhnutá v silném rybím vývaru, přelévaná kari omáčkou
ZDROJ: Sedláčková, H., Nodl, L.,Řešátko,J.: Technologie přípravy pokrmů 4, Fortuna 2001, ISBN: X Tvrdíková, J.: Vlastní zkušenosti