Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_16-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorMgr.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše země za 1. světové války
Advertisements

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
České země v průběhu války – Zahraniční odboj
VZNIK ČESKOSLOVENSKA.
Za 1.světové války v datech
Tomáš Garrique Masaryk
Identifikátor materiálu: EU OPVKICT2-4/Vl10
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová
Co o něm víš? Je něco co by tě k tomuto tématu zajímalo?
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: srpna 2012
28. října 1918 Vznik Československé republiky.
Tomáš Garrigue Masaryk
Vznik ČSR, převzetí moci, první kroky státu
Tomáš Garrigue Masaryk „Nebát se a nekrást“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Tomáš Garrigue Masaryk
Tomáš Garrigue Masaryk
Vypracoval: Mgr. Burkovcová Materiál: VY_32_INOVACE_37 Datum:
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
PRVNÍ SVĚTOVÁ VÁLKA.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Jméno autora:Mgr. Stanislav Pexa Třída/ročník:
Vznik Československa II.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Ilona Čechová 30. a 40. léta v ČSR VY_32_INOVACE_1B11.
Prezidenti ČSR a ČR Hospodářský zeměpis
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Tomáš Garrigue Masaryk
Č ESKÉ ZEMĚ V LETECH R AKOUSKO -U HERSKO.
T. G. Masaryk Tereza Fojtíková.
Tomáš Garrigue Masaryk
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník Kapitoly z českých a světových dějin České země za první světové války Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Československé legie v Rusku
Československé legie, vznik Československa
CZ.1.07/1.4.00/
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Petra Brůzlová NÁZEV:Boj Čechů proti německé okupaci TÉMATICKÝ.
Tomáš Garrigue Masaryk Jiřina Sedláčková, C4A
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA_5.TŘÍDA_20. TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK TÉMA: TOMÁŠ GARRIGUE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.2.1 Opakování – I. světová válka Název sady: Moderní dějiny.
Českoslovenští prezidenti ( ) Českoslovenští prezidenti ( ) Jan Jašek Jan Jašek.
28. říjen 1918 Vznik Československé republiky. Česká politika před válkou existence českého národa není nijak ohrožena existence českého národa není nijak.
T. G. Masaryk Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo: VY_32_INOVACE_07.
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Anotace: Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKR LOUNY Autor:MGR. OLGA FILÍPKOVÁ Název: VY_32_INOVACE_1242_VZNIK_SAMOSTATN ÉHO_ Č ESKOSLOVENSKA.
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
VY_32_INOVACE_006_Vznik Československa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Názvy částí mnoha českých měst (Pardubice,Žďár n. Sázavou, Teplice, Zlín…) EDVARD.
Tomáš Garrigue Masaryk - narodil se v Hodoníně… … do rodiny kuchařky a negramotného slovenského kočího.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jana Krchňáčková Název prezentace (DUMu): 3. Československé legie Název sady: Osobnosti a události českých a.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření VY_32_Inovace_D_9_04_20 Ročník 9 Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Dějepis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Petr Punčochář NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_20_Vznik.
AUTOR: Mgr. Petr Punčochář
Československé legie, vznik Československa
VZNIK ČSR Autor. Lenka Mulačová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Prezidenti. ¨ Tomáš Garrigue Masaryk *Narození: Hodonín 7.Března 1850 † Lány Narodil se jako prvorozený syn, nejbližší vtah měl k matce Terezii.
T.G.M..
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Autor: Mgr.Lenka Preisová
TÉMA: Tomáš Garrigue Masaryk
Digitální učební materiál
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ČEŠI a SLOVÁCI ZA I. SVĚTOVÉ VÁLKY
České země za světové války
LEGIE - jednotky čs. zahraničních vojsk (na straně Dohody)
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Češi za první světové války
ČESKOSLOVENSKO POČÁTKY STÁTU, VE KTERÉM DNES ŽIJEME.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Transkript prezentace:

Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_16-09 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorMgr. Jolana Strejčková Tematický celekSpolečenské vzdělávání Ročník1. ročník Datum tvorby AnotaceVýklad nové látky Metodický pokynUrčeno jako podpora výkladu v hodině i k samostudiu Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora Digitální učební materiál

Tomáš Garrigue Masaryk ( – ) 1. prezident Československa (prezident Osvoboditel)

filosof, sociolog, pedagog, politik, státník čsl. prezidentem v letech byl sedmnáctkrát navržen na Nobelovu cenu míru

Jeho otec pracoval jako kočí na císařských statcích, matka byla kuchařka. Masaryk se učil kovářem, ale později začal studovat na gymnáziu a po maturitě (1872) nastoupil na filosofickou fakultu Vídeňské univerzity (ukončil ji 1876). Po ukončení univerzity odjel Masaryk na cesty (Itálie, Německo). V Německu strávil na univerzitě v Lipsku jeden rok. Zde v červnu 1877 poprvé spatřil svoji budoucí manželku Charlottu Garrigue, dceru bohatého amerického podnikatele z New Yorku.

Masaryk po návratu do Vídně chtěl co nejrychleji získat docenturu a tím se finančně zajistit. Dostal však zprávu o Charlottině zranění. Masaryk se okamžitě vydal na cestu do Ameriky, kde se pak oženil. Novomanželé se brzy vrátili do Vídně a Masaryk v září 1878 habilitoval. Ve své práci se zabýval problémem sebevraždy a vzbudil s ní velký ohlas. V květnu 1879 se Masarykovi narodila první dcera Alice, o rok později syn Herbert a roku 1886 syn Jan. Finanční situace jej donutila hledat lépe placené místo. To Masaryk našel na Pražské univerzitě, a proto se přestěhoval 1882 do Prahy s celou rodinou. V lednu 1897 je Masarykovi udělena řádná profesura, do té doby přednáší s mimořádným jmenováním.

V roce 1883 se podílel na založení 1. vědeckého časopisu Athenaeum – na jeho stránkách zasáhl do sporu o pravost Rukopisů („čest národa vyžaduje obhájení, respektive poznání pravdy“). V letech z odporu vůči rasistickým a náboženským mýtům se angažoval v hilsneriádě. Do praktické politiky vstoupil r.1889 s realistickou skupinou, byl členem mladočeské strany,1990 spoluzakladatelem České strany lidové (realisté), přejmenované na Českou stranu pokrokovou ( byl za ní poslancem v rakouské říšské radě).

Boj o československou samostatnost V prosinci 1914 odjíždí do emigrace (hrozí mu zatčení). Na půdě ženevského parlamentu vypověděl jménem českého národa Rakousku boj. Zahajuje zahraniční odboj. V Paříži vzniká ústřední orgán odboje: Československá národní rada. Předsedou se stává T.G.Masaryk, dalšími členy jsou E.Beneš, J.Dürich a M.R.Štefánik. Masaryk věděl, že Čechoslováci musí bojovat na straně Dohody a tím si vymoci uznání legitimity vlastního státu. Usiloval proto o vytvoření československého zahraničního vojska.V Rusku jednal od května 1917 do března 1918 o jeho vytvoření (zde bylo nejvíce českých a slovenských zajatců).

Čsl. vojsko se poprvé dostalo do skutečné bitvy u Zborova, kde poráží rakouské linie. Situaci komplikuje bolševický převrat.Naše legie se nesměly zaplést do ruské občanské války. Masaryk vyjednal jejich odchod z ruského území.Vojsko bylo prohlášeno za autonomní část francouzské armády a přes Sibiř mělo být dopraveno na západní frontu.Na nátlak Němců však bolševická vláda rozhodla legie odzbrojit. Dochází k bojům na sibiřské dráze.Návrat našich legionářů byl dlouhý.Poslední se vrací v r Mezitím vyjednává Masaryk s americkým prezidentem W.Wilsonem.Chce ho získat pro myšlenku samostatného státu.

Daří se mu to s pomocí zdejší početné kolonie Čechů a Slováků.Výsledkem je Pittsburská dohoda ( ). Masarykova neúnavná diplomatická činnost byla korunována úspěchem za podpory W.Wilsona vyhlašuje Masaryk ve Washingtonu československou samostatnost. Na první schůzi Národního shromáždění ( ) byl pak jednomyslně zvolen T.G.Masaryk prezidentem nového státu.

Hrob Masarykovy rodiny na lánském hřbitově

Pamětní deska na domě ve Vídni, kde bydlel TGM v době studií.

Dům ve Vídni, kde bydlel TGM v době studií

Masarykův a Štefánikův pomník v Košicích na Slovensku

První prezident Československa při návratu z emigrace dne 21. prosince Se svou dcerou Olgou na nádraží vTáboře

Masarykova socha v centru Karlových Varů

Obrázky – AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: GLADIS, Marian. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: PUBLISHER - NEW YORK : NEW YORK TIMES, CO.. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: ŠECHTL, Josef Jindřich. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: POLÁK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MAŇAS, Michal. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: MAŇAS, Michal. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: FLAMMES. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Dějepis pro střední odborné školy, Petr Čornej a kol., Praha 2002