Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace Autor:Ing. Jan Tesarčík Průřezové téma:Člověk a svět práce Tématický celek:Technologické procesy Ročník:4 Datum tvorby: Datum a místo ověření: Druh učeb. materiálu: Prezentace Anotace: Výklad nové látky, čištění a zahušťování šťávy, hlavní a vedlejší produkty výroby Klíčová slova: difuzní, lehká, těžká šťáva, cukrovina, odpady Metodický pokyn:Určeno k výkladu do hodiny i k samostudiu. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů
Výroba cukru 3 oddělení vzniklé sraženiny z difuzní šťávy pomocí saturačních filtrů –vylisovaná sraženina - SATURAČNÍ KALY, slouží jako hnojivo vzniká LEHKÁ ŠŤÁVA s obsahem 15 % cukru zahušťováním pomocí vakuových odparek vzniká TĚŽKÁ ŠŤÁVA s obsahem 60 – 70 % cukru
Saturační kaly - Kalolisy obr. 1 Obr. 1
obr. 2
Odparky – vznik těžké šťávy obr. 3obr. 4
krystalizace cukru – těžká šťáva se zahřívá a přidá se do ní krystalový cukr a za vysoké teploty se nechá vykrystalizovat. Vzniká meziprodukt CUKROVINA odstřeďování – odstředivky 1300 otáček - oddělení cukru od MELASY afinace – mechanické sprchování na sítech rafinace – chemické čištění
Varny – vznik cukroviny obr. 5
Sada odstředivek obr. 6
na vnitřním povrchu bubnu odstředivky se oddělí cukr od melasy obr. 7
krystaly cukru padají dolů na pás, jsou ochlazovány obr. 8
Vedlejší výrobky při výrobě cukru cukrovarské řízky krmivo pro zvířata využití pro bioplynové stanice, spalování v kotlích saturační kaly hnojivo s vysokým obsahem Ca melasa krmivo využití pro výrobu lihu
Sušené a granulované řízky obr. 1 obr. 9
Melasa obr. 10
Zdroj obr foto autor obr. 10 BADAGNANI. Blackstrapmolasses [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: