Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV.Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_05.
Advertisements

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Inf Používání a tvorba databází. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_20.
Společná obchodní politika Mgr. Oldřich Hájek. Obecná charakteristika SOP: Obecná charakteristika SOP: 7% populace, 24% světového produktu, 21% světového.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Digitální učební materiál Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_17-19 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_05.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Jan Ernest ČESKÝ PRŮMYSL V ROCE 2013 Tisková konference, 6. listopad 2013, Praha.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_07.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S1_03.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
ZÁKLADNÍ HLEDISKA A CÍLE PŘI ZPRACOVÁNÍ NÁVRHU STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
Služby I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Odkud se berou peníze v rozpočtu
Digitální učební materiál
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Vízum a vízové služby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Další perspektiva prohloubení česko-polské přeshraniční spolupráce z pohledu regionů Výroční konference v rámci Operačního programu přeshraniční spolupráce.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
VY_62_INOVACE_ – Monetární politika Autor Ing. Hana Sůvová
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika– národní hospodářství
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Název projektu: Moderní škola
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Evropská unie Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Rozdělení zemí podle vyspělosti
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
VÝVOJ, ORGANIZACE A TRH CESTOVNÍHO RUCHU
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka) TNH 2 (S-7)
Cestovní ruch v České republice
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_DANĚ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Rozvoj portálů cestovního ruchu
Tisková konference ČMKOS
potenciál úspor KSE v období dle cílů EU
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, dělba práce Autor: Pavla Lukešová.
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
Věcné učení Vláda, parlament, politické strany
Celkový základ daně.
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Rozpočet a druhy rozpočtu (prezentace)
Transkript prezentace:

Autor: Bc. Jana LehárováObor: Ekonomika a podnikání Datum: Ročník: IV.Předmět: Cestovní ruch Střední škola oděvní, služeb a ekonomiky Červený Kostelec. 17.listopadu 1197 VY_32_INOVACE_CESTOVNÍ_RUCH.10-20

Materiál slouží studentům k seznámení s číselnými údaji týkajících se cestovního ruchu ve světě a v České republice. Slouží k vytvoření představy přínosu cestovního ruchu nejen pro českou ekonomiku, ale i pro světovou ekonomiku.

Cestování a cestovní ruch jsou aktivity, které představují jedno z největších ekonomických odvětví ve světě CR – největší tvůrce pracovních míst (rozvojové země) Jedno z největších exportních odvětví (zajištění devizových příjmů) Výrazný stimulátor podnikatelských a investičních aktivit

V současnosti se CR pohybuje mezi 3 nejvýznamnějšími ekonomickými odvětvími – ropný, automobilový průmysl CR se potýká s problémem nedostatečného politického i ekonomického uznání ze strany vlády CR není statisticky ani ekonomicky uzavřené odvětví = neexistují ekonomické ukazatele, prostupuje několik odvětví zároveň

Tvorba pracovních míst – i v méně rozvinutých oblastech nevyžadujících vysokou kvalifikaci (pouze na určitých pozicích) Česká republika: Přímá zaměstnanost 4,6 % (231míst) Klesající tendence Nejvyšší zaměstnanost v ČR v r.2008 Hranice neustále pod pěti procenty Podíl CR na HDP v ČR 2,7%

(Český statistický úřad)

1)Příjezdy zahraničních návštěvníků 2)Výjezdy občanů ČR do zahraničí 3)Počet živnostenských oprávnění v oblasti CR 4)Devizové příjmy ze zahraničního CR 5)Devizové výdaje na zahraniční CR 6)Počet turistů v ubytovacích zařízeních ČR

TSA (Tourism Sattellite Accountant) Ekonomický účet odvětví cestovního ruchu Ukazatelé tvoří vzájemně propojené tabulky – 14 soustav Satelitním účtem lze měřit skutečný přínos cestovního ruchu pro ekonomiku

Procentní podíl CR na tvorbě HDP 2,7% Podíl CR na vytváření pracovních míst 4,6% Objem kapitálových investic vyvolaných CR cca 38 mld. Daňové příjmy z aktivit CR 6,5% Vliv CR na platební bilanci státu

Rok 2000 Komisí pro statistiku OSN Metodika tvorby satelitních účtů je dána WTO WTO (Světová organizace cestovního ruchu), dále EUROSTAT a Organizací pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Satelitní účet zpracovává řada zemí např. Kanada, Francie, Austrálie, USA apod. ČR zpracovává TSA od roku 2003

DROBNÁ, Daniela, Ing., MORÁVKOVÁ, Eva, Ing., Cestovní ruch pro střední školy a pro veřejnost, Fortuna Praha 2004, ISBN