Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost • V roce 2012 se Střední odborné učiliště zapojilo do Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Advertisements

POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
PROJEKT „Okna technickým oborům dokořán“ registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím.
ZAMĚŘENÍ globálních grantů Olomouckého kraje Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Představení zajímavých projektů OPVK
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Jihomoravském kraji Pracovní schůzka koordinátorů ZŠ
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Výběr GP Seminář k 1. výzvě k předkládání grantových projektů.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 19. února 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem SETKÁNÍ.
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Konference „k projektu Moderní metody profesního vzdělávání“ Martina Volná Krajský úřad Moravskoslezského kraje.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty OP VK a jejich využití pro popularizaci technických oborů a zlepšení kvality vzdělávání v technických oborech.
Výzva č. 31 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.4 Partnerství a sítě Mgr. Martina Jedličková.
Program konkurenceschopnost Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Partner č Střední průmyslová škola Edvarda Beneše a Obchodní.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v JMK Integrovaná střední škola Sokolnice Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.00/
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji č. CZ.1.07/1.1.00/ Partner 19 Střední škola polytechnická,
Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji CZ.1.07/1.1.00/ Střední škola dopravy, obchodu a služeb.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Projektový záměr Podpora technického a přírodovědného vzdělávání MŠMT Červenec 2011.
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Podpora rozvoje vzdělávání v rámci ROP Střední Morava Mgr. Miroslav Gajdůšek, MBA Vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského úřadu Olomouckého.
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Projekt: „Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Základní fakta Celková částka pro ZŠ a SŠ v republice (mimo hl. město) mil Kč Minimální částka na jeden projekt: 15 mil. Kč Maximální výše podpory.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
Projekt Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Libereckém kraji PODPORA PŘÍRODOVĚDNÉHO A TECHNICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ V LIBERECKÉM KRAJI Leoš Křeček.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
Ředitel Název operačního programu: OP VK Název prioritní osy: Počáteční vzdělávání Název oblasti podpory: Další vzdělávání pracovníků škol a školských.
Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Ústeckém kraji Most
Programy podpory technického vzdělávání v Jihomoravském kraji.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
OPERA Č NÍ PROGRAM VZD Ě LÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR.
"Budete-li dobře pečovat o své tělo, vydrží Vám po celý život" George Coevoet.
OBLAST PODPORY 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání globální grant:Zvyšování kvality ve vzdělávání v Ústeckém kraji II seminář pro žadatele
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy 12. listopadu 2008Dr. Aleš Vlk Prioritní osa 2 Výzva.
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.1.00/ Ing.
II. Metodický výklad výzvy. Cíl oblasti podpory 1.1 Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních. Výzva č. 55 je.
Oblast podpory 1. 3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení v Ústeckém kraji II 2. Výzva 2. etapa globálních grantů Seminář pro žadatele.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
„Okna technickým oborům dokořán“
Integrovaný regionální operační program
Individuální projekt OP VVV
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
NÁZEV PROJEKTU: Podpora počátečního vzdělávání zdravotnických oborů, jejich propagace ve vzdělávacím centru pro komunitní práci a rozvoj klíčových kompetencí žáků 
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Implementační projekt KAP
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzva k předkládání žádostí
Cesta rozvoje středních škol v Jihomoravském kraji
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
ORR, Krajský úřad kraje Vysočina
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Prezentace KAP Jihomoravského kraje
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Pracovní setkání středních škol
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1

2 OBSAH 1.Věcná příprava projektového záměru (Výzva k předkládání žádostí) 2. Projektový záměr partnera projektu (Formulář) 3. Komunikace s partnery (Příprava podkladů k žádosti)

1.Věcná příprava projektového návrhu Výzva č. 44 Text výzvy včetně příloh: Probíhá příprava www stránek k projektu v rámci v části Granty a dotace EU 3

Program: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:1 - Počáteční vzdělávání Oblast podpory:1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání Globálním cílem PO 1 je rozvoj a zkvalitňování počátečního vzdělávání s důrazem na zlepšení klíčových kompetencí absolventů garantujících uplatnitelnost na trhu práce a zvýšení motivace k dalšímu vzdělávání. 4

Cílem výzvy je investiční a metodická podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních a základních školách v krajích. Přehled podporovaných skupin oborů Vzdělávací oblast - Člověk a příroda Zvýšení zájmu žáků ZŠ a SŠ o technické a přírodovědné vzdělávání 5

6 A) Podpora realizace kurikulární reformy škol a školských zařízení B) Spolupráce institucí počátečního vzdělávání s aktéry na trhu práce (včetně zahraničních) s možností uplatnění inovativních forem spolupráce C) Podpora výuky cizích jazyků a v cizích jazycích ve školách a školských zařízeních

7 A.1 Cílené investice středních škol v oblasti přírodovědného a technického vzdělávání Vybavení pro laboratoře, odborné učebny, školní hospodářství (podle §13 Vyhlášky 108/2005 a střediska praktického vyučování (podle §14)

8 A.2 Neinvestiční podpora středních a základních škol v oblasti přírodovědného a technického vzdělávání Vybavení prostor pro výuku hmotným neinvestičním majetkem a spotřebním materiálem (laboratorní pomůcky, spotřební materiál pro pokusy, nástroje pro dílny) Vzdělávání ped. pracovníků k obsluze strojů a zařízení, které byly zakoupeny v rámci projektu

9 Vzdělávání ped. pracovníků v metodách a formách práce vedoucích k využití výstupů projektů OP VK (Příloha č.6 výzvy), nebo výstupů jiných projektů Celoroční, pravidelně se opakující volnočasové aktivity, zaměřené na přírodovědné a technické vzdělávání žáků SŠ, jejichž obsahová náplň musí navazovat na ŠVP školy Vytváření sítí spolupracujících škol s cílem vzájemné výměny zkušeností

10 D - Dlouhodobá spolupráce SŠ a VŠ vedoucí k udržení/zvýšení zájmu žáků škol o studium technických a přírodovědných oborů VŠ D - Zapojení odborníků z praxe (včetně odborníků ze zahraničních firem) do výuky D - Tvorba elektronických učebnic, které chybí v nabídce učebnic, mohou být dopracovány učebnice, které dosud nezískaly doložku MŠMT. (Sdělení MŠMT č.j. 1052/ )

11 D - Využívání technických památek a interaktivních expozic k přípravě školních/žákovských projektů zaměřených na popularizaci tohoto typu vzdělávání D – Stavební úpravy škol, které budou nezbytné pro rozvoj přírodovědného a technického vzdělávání popř. pro integraci žáků se zdravotním postižením do výuky

12 B.1 Rozvoj a podpora spolupráce SŠ a ZŠ a spolupráce se zaměstnavateli, nebo jejich zástupci Sdílení učeben/dílen/laboratoří SŠ pro povinnou výuku žáků ZŠ zaměřenou na přírodovědné a technické vzdělávání

13 Celoroční, pravidelně se opakující volnočasové aktivity pro žáky ZŠ (návaznost na ŠVP školy) s využitím učeben, dílen, laboratoří) Programy vzájemného učení, kde žáci SŠ připravují a realizují aktivity pro žáky ZŠ Spolupráce ZŠ a SŠ se zaměstnavateli v rámci komunitního rozvoje

14 Využití výstupů vzniklých v rámci Ipo a Ipn na podporu badatelsky orientovaného vzdělávání D – Stáže pedagogických pracovníků SŠ na ZŠ a naopak Střední školy musí během projektu realizovat aktivity ze skupiny B. Na každou SŠ budou napojeny nejméně 4 ZŠ. Alespoň 2 ze ZŠ musí mít sídlo v jiné obci. Na základě spolupráce se ZŠ, SŠ sestaví evaluační zprávu – podklad pro příručku dobré praxe.

15 B.2 Podpora spolupráce středních a základních škol v krajích Krajská setkání metodiků, vedoucích předmětových komisí a pedagogických pracovníků v oblasti přírodovědného a technického vzdělávání Cílem aktivit je vytvoření společné odborné platformy pro setkávání ped. pracovníků.

16 D – C.1 Zvyšování jazykové vybavenosti žáků v technických a přírodovědných předmětech Podpora výuky metodou CLIL, včetně tvorby učebnic a vzdělávacích materiálů pro žáky Tvorba cizojazyčných slovníků Zapojení rodilého mluvčího/odborníka z praxe jako druhého pedagoga ve výuce

2. Projektový záměr partnera projektu Část 1 - Identifikační údaje Část 2 – Zapojení partnera projektu Zdůvodnění zapojení partnera projektu Popis zapojení partnera ve vazbě na podporované aktivity Zkušenost s prací s cílovou skupinou Zdůvodnění potřebnosti projektu – popis výchozího stavu Zapojení spolupracujících subjektů Cíle projektu Popis přidané hodnoty projektu 17

Část 3 - Klíčové aktivity Využití výstupů z projektů OP VK Část 4 - Monitorovací indikátory Část 5 - Udržitelnost výstupů (3 roky) Část 6 - Publicita Část 7 - Výběrová řízení/Zadávací řízení Část 8 – Synergické projekty 18

3. Komunikace s partnery Konzultace s partnery projektu: – Konzultace s ŘO Duben Příprava podkladů k žádosti Realizace projektu: –

Děkuji Vám za pozornost Mgr. Helena Michalicová