DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Advertisements

1)Zdravý životní styl 2)Zdravá výživa 3)Výživová doporučení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_PV 17 Název.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Pyramida zdravé výživy VY_32_INOVACE_02_36. Pyramida zdravé výživy Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Charakteristika rybího masa
Energetická hodnota potravin (EH)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DUM - Digitální Učební Materiál
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Základní škola a mateřská škola Bukovec
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_74_PRV1
Regenerační přípravky I.
Diferencované stravování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Moderní škola
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola Rosice, okres Chrudim
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola Rosice, okres Chrudim
DUM - Digitální Učební Materiál
DUM - Digitální Učební Materiál
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
DUM - Digitální Učební Materiál
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
DUM - Digitální Učební Materiál
Základní škola Rosice, okres Chrudim
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
DUM - Digitální Učební Materiál
AUTOR:Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_33_ ZDRAVÁ VÝŽIVA
DUM - Digitální Učební Materiál
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Diferencované stravování
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Transkript prezentace:

DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Sada: A3_41 Datum ověření ve výuce: Třída: 3 PČ

DUM - Digitální Učební Materiál Tematická oblast: Pečovatelské služby Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. Klíčová slova: Dietologie, zásady správné výživy, dietní systémy, druhy diet Jméno autora (vč. titulu): Ivana Marková Škola: Střední odborné učiliště, Lišov tř. 5. května Lišov IČO: REDIZO:

Úvod do dietologie Co je dieta? dieta je strava, která v danou chvíli poskytne správnou kalorickou hodnotu obsahuje živiny – bílkoviny, tuky, cukry, minerální látky a vitamíny správná výživa zabezpečuje optimální růst, obnovu a udržení všech funkcí organismu formy diety: diety ke snížení nebo ke zvýšení hmotnosti (krátkodobé) léčebné diety k ošetření nemoci (dlouhodobé)

Zásady správné výživy 1) jezte pestrou stravu bohatou na ovoce a zeleninu, luštěniny a celozrnné výrobky 2) dopřejte si denně čerstvé ovoce a zeleninu 3) zařazujte do svého jídelníčku celozrnné výrobky a alespoň jednou týdně luštěniny 4) snižte spotřebu masa, upřednostňujte libové drůbeží, králičí a rybí maso 5) omezte spotřebu vajec na 2 kusy týdně 6) omezujte příjem tuků, zvláště živočišných - upřednostňujte kvalitní rostlinné oleje 7) vybírejte mléčné výrobky se sníženým obsahem tuku

Zásady správné výživy 8) omezujte příjem soli - skrytý obsah soli je v uzeninách, sýrech, některých kořenících směsích, v konzervách 9) pijte alespoň 2 litry tekutin denně, nevhodné jsou nápoje s alkoholem a cukry 10) pozor na nadváhu 11) pro uchování potravin používejte chlazení a zmrazování 12) nekonzumujte potraviny napadené plísní, hnilobou či jinak zkažené 13) při přípravě stravy dávejte přednost vaření a dušení před pečením a grilováním 14) žijte aktivně, relaxujte, odpočívejte, sportujte

Dietní systémy jakoukoliv dietu, jako součást léčebné výživy, předepisuje lékař stravu připravují a kontrolují odborní zdravotničtí pracovníci, kteří jsou povinni: zabezpečovat správný výběr surovin dbát na správné složení stravy dodržovat správnou technologii přípravy stravy starat se o správné podání léčebné výživy dieta ovlivňuje průběh nemoci a také její rekonvalescenci dodržuje se krátkodobě nebo dlouhodobě podle nemoci

Druhy diet - přehled

ZDROJE Obrázky: 1) GILBRAY, James. Commons.wikimedia.org: 1796-short-bodied-gillray-fashion-caricature.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 2) KOZÁK, Martin. Commons.wikimedia.org: Raphanus sativus, red radish variant.jpg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na 3) Rocket000. Commons.wikimedia.org: Fruit-cherries.svg [on-line] [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na Externí zdroje: