ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Referenční rámec pro udržitelná evropská města ____________________________________________________________________________ Seminář Urbánní rozměr regionálního.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Úvod do regionální politiky EU v ČR Eurocentrum Praha,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Interreg Rakousko - ČR/ Oddělení projektové podpory1 Interreg V-A Rakousko – Česká republika.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Cvičení 10: SÍDELNÍ SYSTÉMY V PRAXI
Rozvoj inovací v EU.
1.1 a Urban – Rural Relations
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Transkript prezentace:

ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU

ÚZEMNÍ AGENDA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU

ÚZEMNÍ AGENDA EU (1)  přijata května 2007 v Lipsku  vytyčuje nový úkol - posílení územní soudržnosti = třetí rozměr politiky soudržnosti  akčně zaměřený politický rámec budoucí spolupráce zemí, vypracovaný společně s EK  přispívá k udržitelnému hospodářskému růstu a vytváření pracovních míst a k sociálnímu a ekologickému rozvoji všech regionů EU

ÚZEMNÍ AGENDA EU (2) Staví na třech hlavních cílech dokumentu Evropské perspektivy územního rozvoje (ESDP): 1.rozvoji vyvážené a polycentrické soustavy měst a nového partnerství měst a venkova 2.zajištění rovnosti přístupu k infrastruktuře a znalostem 3.udržitelném rozvoji, obezřetné správě a ochraně přírody a kulturního dědictví

ÚZEMNÍ AGENDA EU (3/1) V Územní agendě se ministři zavázali k těmto prioritám územního rozvoje: a.posílení polycentrického rozvoje a inovací prostřednictvím vytváření sítí městských regionů a měst b.nové formy spravování území (territorial governance) a partnerství venkovských a městských oblastí

ÚZEMNÍ AGENDA EU (3/2) c.podpora regionálních seskupení (klastrů) posilujících hospodářskou soutěž a inovace v Evropě d.posílení a rozšíření transevropských sítí e.podpora transevropského řízení rizik včetně dopadů změny klimatu f.posílení ekologických struktur a kulturních zdrojů jako přidané hodnoty pro rozvoj

LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech

LIPSKÁ CHARTA (1) o udržitelných evropských městech  přijata května 2007 v Lipsku  k ochraně, posílení a dalšímu rozvoji měst  stejnou váhu přikládá hospodářské prosperitě sociální rovnováze zdravému životnímu prostředí  zdůrazňuje kulturní a zdravotní aspekty

LIPSKÁ CHARTA (2/1) o udržitelných evropských městech Doporučuje: I.Více využívat přístupy integrované politiky městského rozvoje vytvoření a zajištění vysoce kvalitních veřejných prostor modernizace sítí infrastruktury a zlepšení energetické účinnosti aktivní inovační a vzdělávací politiky

LIPSKÁ CHARTA (2/2) o udržitelných evropských městech Doporučuje: II.Věnovat zvláštní pozornost znevýhodněným čtvrtím v kontextu města jako celku provádění strategií pro zvýšení kvality fyzického prostředí posílení místní ekonomiky a místní politiky trhu práce politiky aktivního vzdělávání a odborného školení dětí a mládeže podpora účinné a dostupné městské dopravy

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (1) pro implementaci ÚA EU  přijat listopadu 2007 v Ponta Delgada (Azory)  ministři se zavázali stanovit a naplňovat cíle a priority obsažené v Územní agendě na evropské, regionální a místní úrovni  časový rámec

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (2) pro implementaci ÚA EU Pět základních principů pro implementaci ÚA: 1.solidarita mezi regiony a územími 2.víceúrovňová správa a řízení 3.integrace politik 4.spolupráce v územních otázkách 5.subsidiarita

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (3/1) pro implementaci ÚA EU Strukturován do pěti akčních linií: 1.Implementace ÚA v oblastech kompetence ministrů na úrovni EU a členských států 2.Působení na klíčové dokumenty EU a zajištění územní/městské dimenze v sektorových politikách 3.Posílení víceúrovňové územní správy a řízení na úrovni EU a členských států

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (3/2) pro implementaci ÚA EU 4.Porovnání a vyhodnocení územní situace, perspektiv, trendů a dopadů politiky v EU a členských státech z hlediska územní soudržnosti a trvale udržitelného územního rozvoje 5.Koordinace a monitorování realizace AP1, hodnocení a revize ÚA a AP1 a vypracování strategie vytváření povědomí o územní soudržnosti a trvale udržitelném územním rozvoji

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (4) pro implementaci ÚA EU  jednotlivé akční linie se člení do aktivit - základních bylo 23 (jedna již splněna)  aktivity jsou průběžně doplňovány - aktuálně 8 nových aktivit  ČR se dne v slovinském Brdo přihlásila k plnění aktivity 1.1a - Vztahy město - venkov

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (5) pro implementaci ÚA EU  v souvislosti s CZ PRES bude MMR odpovídat za plnění dalších 8 aktivit  za politické zajištění plnění AP1 odpovídá ministr pro místní rozvoj  k technickému zajištění plnění AP1 a ke koordinaci v rámci MMR i ČR bude vytvořena pracovní skupina + spolupráce s ministerstvy, regiony, městy aj. subjekty

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (6/1) pro implementaci ÚA EU 8 povinných aktivit souvisejících s CZ PRES: Aktivita 1.1 (spolu se Slovinskem) Vypracování a prosazování politických možností pro posílení koordinace územního a městského rozvoje ve světle Územní agendy a Lipské charty na úrovni EU a členských států

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (6/2) pro implementaci ÚA EU 8 povinných aktivit souvisejících s CZ PRES: Aktivita 2.1 (spolu s TCUM) Spolupráce s ES při využití aktivit tématických pracovních skupin pro analýzu klíčových dokumentů, politik a legislativy na úrovni členských států a EU, ve světle Územní agendy a Lipské charty

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (6/3) pro implementaci ÚA EU 8 povinných aktivit souvisejících s CZ PRES: Aktivita 2.3a (spolu s Norskem) Zhodnocení územní diverzity Aktivita 2.3c (spolu s Řeckem) Evropské ostrovy

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (6/4) pro implementaci ÚA EU 8 povinných aktivit souvisejících s CZ PRES: Aktivita 2.4 (spolu s ostatními ČS) Vypracování a prosazování příspěvků ministrů k debatě o nejvýznamnějších klíčových dokumentech EU z hlediska územního rozvoje a územní soudržnosti

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (6/5) pro implementaci ÚA EU 8 povinných aktivit souvisejících s CZ PRES: Aktivita 3.1 (spolu s ESPON MC) Vypracování a realizace strategie na podporu transparentních procesů rozhodování v oblasti správy spolu s veřejnými a soukromými zainteresovanými subjekty a rovněž nevládními organizacemi pro oblast územních politik na úrovni EU a ČS

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (6/6) pro implementaci ÚA EU 8 povinných aktivit souvisejících s CZ PRES: Aktivita 5.1 (spolu s TROIKou) Koordinace, monitorování a hodnocení realizace AP1 Aktivita 5.2 Návrh a realizace strategie komunikace a vytváření povědomí o územní soudržnosti a trvale udržitelném územním rozvoji

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (7/1) pro implementaci ÚA EU Plnění jednotlivých aktivit má přispět k: a.lepší koordinaci územních politik členských států začleněním evropské dimenze a definováním a realizací společných priorit b.zlepšení spojitosti mezi politikami Evropské unie a politikami územního rozvoje v členských státech ovlivňováním politik Evropské unie z hlediska územní soudržnosti

PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM (7/2) pro implementaci ÚA EU Plnění aktivit má přispět k: c.lepšímu porozumění územnímu systému a územním trendům na úrovni EU d.zlepšení vertikální a horizontální koordinace a účasti soukromého a veřejného sektoru pro odpovědnější územní správu a řízení

Díky za pozornost!