Automatické analyzátory chemické a morfologické analýzy moče Petr Breinek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Advertisements

Kapitola 1: Popisná statistika jednoho souboru2  Matematická statistika je věda, která se zabývá studiem dat vykazujících náhodná kolísání.  Je možno.
Redukce lůžek Existuje prostor pro redukci lůžek akutní péče?
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, MATEŘSKÁ ŠKOLA, ŠKOLNÍ JÍDELNA A ŠKOLNÍ DRUŽINA BOUZOV, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost, č.OP.
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_15_F7_Hanak AUTOR: Ing. Roman Hanák TÉMA: Mechanické vlastnosti kapalin a plynů Základní.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Inf Tabulkový procesor - funkce. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLUVYS_32_INOVACE_489_Peroxid vodíku. NÁZEV ŠKOLYVyšší odborná škola, Střední průmyslová škola a Střední.
DIGITÁLNÍ FOTOGRAFIE I vol. 1 Libor Krsek. AGENDA kontakty jak bude kurz probíhat co se naučíte požadavky ke zkoušce známkování jak se chovat co je fotka.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_12_16_Excel. Excel Tabulkový procesor pro vytváření tabulek a grafů Pochází z kancelářského balíku Microsoft Office Nejčastěji.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Vladimír.
Název:VY_32_INOVACE_ICT_6A_8B Škola:Základní škola Nové Město nad Metují, Školní 1000, okres Náchod Autor:Mgr. Milena Vacková Ročník:6. Tematický okruh,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Tistarna ingoustová a laserová
Grafická úprava prezentace
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Termika – Fotovoltaika
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Objem a povrch kvádru a krychle
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Výstupní zařízení – druhy tiskáren
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_04_01_ žlázy s vnitřní sekrecí.
Evaluace předmětů studenty (Anketky)
Optické vlastnosti zlatých nanočástic
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Chemická analýza moče automatizace od 80. let minulého století
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Monitory Monitor je základní výstupní elektronické zařízení sloužící k zobrazování textových a grafických informací.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
Digitální učební materiál
Počítání krevních buňek
Inf Vývojový diagram.
C1200 Úvod do studia biochemie 2.1 Biochemická diagnostika
SÁRA ŠPAČKOVÁ MARKÉTA KOČÍBOVÁ MARCELA CHROMČÁKOVÁ LUKÁŠ BARTOŠ B3E1
Automatické imunochemické analyzátory
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sekvencování DNA.
Digitální učební materiál
Polymerase chain reaction Polymerázová řetězová rekce
Popis výukového materiálu Název: PowerPoint
Magnetické ztráty.
Informatika – Grafika.
Číslicové měřící přístroje
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Číslicové měřící přístroje
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Corel PHOTO-PAINT Úloha 3 Zpracovala: Mgr. Jitka Hotařová
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
Univerzita Palackého V Olomouci Průtoková cytometrie
Fyzika pro 8. ročník (IV. díl)
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
Nádherné prezentace navrhnete a předvedete snadno a s jistotou.
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
EU peníze školám Základní škola , Znojmo, Mládeže
TOC Class Problem I (jednodušší varianta P&Q analýzy) (v tomto konkrétním příkladu je P=Y a Q=Z – specifikace proměnných) Ing.J.Skorkovský, CSc.
Diagnostika dítěte předškolního věku
Přesný analogový generátor několika tisíc různých barevných světel
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Automatické analyzátory chemické a morfologické analýzy moče Petr Breinek

Chemická analýza moče Vývoj „Mokrá chemie“ (např. Bílkoviny-zkouška s kyselinou sulfosalicylovou, Redukující cukry- Fehlingova zkouška, Bilirubin-jodový roztok, Urobilinogen-Ehrlichova zkouška, Ketolátky- Lestradetovo činidlo, …..) – manuální postup, snaha o standardizaci, bez kontrol Močové (diagnostické) proužky (první pokusy: glukóza, později v ČR firma Lachema- pHAN®,…) – manuální postup, subjektivní odečet Automatizace od 80. let minulého století (původně pouze vyhodnocení s využitím reflexní fotometrie, nyní úplná automatizace)

Chemická analýza moče Semikvantitativní stanovení pH Specifická hmotnost Bílkoviny Glukóza Ketolátky Bilirubin Urobilinogen Hemoglobin Leukocyty Dusitany

Reflexní fotometrie Zdroj světla - světlo emitující diody Emitují světlo o různých přesně definovaných vlnových délkách – světlo pak dopadá v různých úhlech na reagenční zóny diagnostického proužku Světlo je odráženo na fotodiodu, která slouží jako detektor Intenzita odraženého světla závisí na vybarvení reakční zóny (od bílé zóny se odráží prakticky 100%, čím tmavší zóna, tím víc světla je absorbováno)

Analyzátor Laura® Diagnostické proužky DekaPHAN Laura HeptaPHAN Laura PentaPHAN Laura DiaPHAN Laura MikroalbuPHAN Laura Semikvantitativní reflexní fotometr (CCD kamera + LED) Kapacita: 400 proužků/h (60) nebo 240 proužků/h Externí komunikace s LIS Kalibrace kontrolními proužky Možnost připojení čtečky čárového kódu

Analyzátor Urisys 2400 Zásoba 400 proužků 15 stojánků (75 vzorků) Minimální objem vzorku 1,5 ml STAT pozice Čtečka čárových kódů (identifikace vzorků) Kalibrace 1x měsíčně Připojení k LIS

Analyzátor DIRUI H-500 Diagnostické proužky Uristik H10, H11, H11-MA Princip měření: reflexní fotometrie Výkon: 514 testů/h Externí komunikace s LIS

Analyzátor Arkray AX 4280 Aution Max

Morfologické vyšetření moče Vývoj Mikroskopické vyšetření močového sedimentu – manuální postup, snaha o standardizaci, bez kontrol Automatické vyšetření  Průtoková cytometrie – manuální postup, subjektivní odečet  „Analýza obrazu“ viz také:

Mikroskopické vyšetření močového sedimentu  Nativní mikroskopie močového sedimentu a) koncentrovaná moč (10x), 2000g, 10 min, sediment, zvětšení 400x b)Hamburgerův sediment  Supravitální barvení močového sedimentu (podle Sternheimra : alciánová modř + pyronin B)

UX-2000 Analyzátor močového sedimentu a chemické analýzy Fluorescenční průtoková cytometrie pro analýzu močového sedimentu Reflexní fotometrie pro chemickou analýzu 200 vzorů/h (chemická analýza) 100 vzorů/h (sediment samostatně) 150 vzorů/h (chemická analýza + sediment)) Podavač: 60 vzorků Čtečka čárových kódů (identifikace vzorků) Připojení k LIS

Glucose (GLU) Protein (PRO) Blood (BLD) Bilirubin (BIL) Urobilinogen (URO) Ketone Body (KET) pH Nitrite (NIT) Leukocyte (LEU) Albumin (ALB): only 10K Creatinine (CRE): only 10U, 10K MEDITAPE Ⅱ Items

UF-1000i Princip: Fluorescenční průtoková cytometrie a konduktometrie 100 vzorků/h 1200 µl (podavač) 800 µl (manuálně) Podavač: 60 vzorků Čtečka čárových kódů (identifikace vzorků) Připojení k LIS Kategorizace částic podle vnějšího tvaru, vnitřní stavby, povrchové struktury,…místo pouhé velikosti a vzhledu Vyhodnocení kvality erytrocytů Fluorescenční barvení bakterií

Průtoková cytometrie Vzorek moče je automaticky naředěn a obarven a obklopen kapalinou neobsahující žádné buňky Prochází měřící celou, kde je ozářen argonovým laserem Fluorescence a rozptyl světla vznikající po ozáření se detekuje a je specifická pro jednotlivé buňky Buňky lze rozlišit podle jejich velikosti (FSC), granularity (SSC), obsahu DNA, značením Mab,..) Výsledky jsou vydány jako počet buněk /µl (erytrocyty, leukocyty atd.) Nevýhoda - jednotlivé částice nemůže obsluha prohlížet UF 1000i

Grafický výstup z přístroje UF 100 (Sysmex)

IQ 200 (IRIS) – analýza obrazu Plně automatizovaná analýza moče pracující s technologií průtokového snímání vzorku 60 vzorků/hod Možnost prohlížení částic na obrazovce Možnost přeřazení do jiné kategorie Přístroj rozlišuje 12 základních kategorií (např. erytrocyty, leukocyty, epitelie, válce) a umožňuje tvorbu podkategorií Archivace zobrazení

IQ 200 (IRIS) - princip přístroje Tenká vrstvička vzorku uzavřená mezi vrstvy suspendované tekutiny se dostává do mikroskopu, který je spojen s digitální kamerou. Kamera s využitím stroboskopu zachytí 500 obrázků z jednoho vzorku - výsledný obraz je digitalizován Jednotlivé obrazy částic jsou izolovány do rámečků – každá částice zvlášť

Erytrocyty – zobrazení z IQ 200

Kompletní systém močové analýzy IQ 200 (Iris) v kombinaci s Aution Max AX-4030 (Arkray) zjednodušení provozu vložíme vzorek a získáme kompletní výsledek

Kompletní systém močové analýzy iRICELL®2000 ( iQ200ELITE + iChemVELOCITY) zjednodušení provozu vložíme vzorek a získáme kompletní výsledek výsledků /h

LabUMat and UriSed

UriSed Hlavní výhody přístroje: není potřeba žádných drahých reagentů, pro provoz stačí pouze destilovaná voda k promývání pipety každý vzorek je prohlížen v jednorázové kyvetě pokud analýza proběhne standardní cestou, výsledky mohou být jednoduše porovnány výsledkem jsou jasné, ostré obrázky jednotlivých částic močového sedimentu. Obsluha si může prohlédnout obrázky libovolného vzorku pro kontrolu. lze si prohlížet obrázek jednotlivé částice nebo celého zorného pole. Mohou být prohlédnuty všechny částice, nejen ty, které přístroj rozpoznal. všechny obrázky jsou pak uloženy v databázi, odtud mohou být kdykoli vyvolány