M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 1 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá. M.Bojar 1998 Protekce - podpora vlivné osoby užitá k získání nějaké.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Analýza fungování institutu dohod o výkonu pěstounské péče v ČR SocioFactor s.r.o.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.8 druhy vět podle postoje mluvčího Název sady: Český jazyk 7.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Uvítání a úvod Giorgio Scagliotti University of Torino, Torino, Italy.
Posuzování zdravotního stavu u onkologicky nemocných Mgr. Šárka Slavíková Vedoucí vzdělávání a sociální pracovnice Amelie, o.s., externí lektor 2.LF UK.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Přijímací řízení pro školní rok 2016/17 Osmileté studium.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
 Název školy: ZŠ Pr ů honice, Školní 191, p ř ísp ě vková organizace  Název a č íslo materiálu: VY_32_INOVACE_D6_44  Autor: Zde ň ka Matoušová  Období:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
PRACOVNÍ PRÁVO III. Pracovní doba. Mzda.. Definice pracovní doby. Je to stanovená doba, v níž je zaměstnanec povinen vykonávat práci pro zaměstnavatele.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Přijímací řízení pro školní rok 2012/2013 Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství, kultury a tělovýchovy oddělení organizační a vzdělávání.
Činnost služby dopravní policie v roce 2011 v dohledu nad silničním provozem plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha 12. ledna 2012.
VY_32_INOVACE_01_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_ALKOHOL D ě tský domov, Základní škola praktická, Praktická škola, Školní jídelna a Školní dru ž ina, Duchcov, Školní.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Demence - diagnostické a léčebné možnosti
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
KVALITA – BEZPEČNOST - EFEKTIVITA
ZÁZRAČNÝ ROZMARÝN.
Období života člověka. Období života člověka Etapy lidského života Člověk se během života mění – roste do výšky, tloustne, učí se chodit a mluvit,
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
MÁ SMYSL POŘÁDAT KONFERENCE?
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
TVORBA A UŽITÍ TABULKY Mgr. Alena Ščuková
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_24_FYZIKA
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
UNIVERZITA PALACKÉHO V OLOMOUCI
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Trestný čin.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Proxy server a Firewall
Základní škola, Hradec Králové
Disciplína: W2x Jitka Antošová Gabriela Vařeková
Téma (název prezentace)
Hřích 3. vítězit nad hříchem
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Alzheimerova choroba Markéta Suráková.
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Nootropika - zlepšení kyslíkového a glukózového metabolismu v nervových buňkách - některá zlepšují syntézu proteinů v neuronech - některá odstraňují volné.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
NV č. 201/2010 Sb. ze dne 31. května 2010  o způsobu evidence úrazů, hlášení a zasílání záznamu o úrazu ve znění NV č. 170/2014 Sb. ze dne 6. srpna 2014.
Pravděpodobnost a statistika
Tresty a ochranná opatření ( trestní sankce)
Francouzský materialismus I
Hlavatý 4.B – Cestovní ruch
OSVÍCENSTVÍ 18. STOLETÍ VĚK ROZUMU.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_06_Hra 3 TEMA: Hra 3
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Organické duševní poruchy
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Název materiálu: VY_32_vlastivěda, sada č. 1, 19
Vznik manželství Občanská nauka 1. M.
První pomoc.
Návykové látky Alkohol
Vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů
Inkontinence Michaela Matoušková.
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 1 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá. M.Bojar 1998 Protekce - podpora vlivné osoby užitá k získání nějaké výhody. Přímluva, přízeň. Ochrana, záštita. (Zast.) Dohled nebo podpora tomu, kdo je malý a slabý. Imunita chránící před trestem, získaná zločinci úplatky. ( Webster Dictionary ) Protégé - osoba, která je trénována či chráněna vlivnou či zkušenou osobou.

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 2 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... Neuroprotekce - donedávna neznámý pojem. Nemocnému nutno slíbiti, že se s pomocí boží uzdraví. Rodině nemocného jest však sděliti, a to za všech okolností, že běží o těžký případ. Tím zvýší lékař svou zásluhu při zdařilé léčbě a zmenší svou zodpovědnost při neúspěchu. Archimatheus ze Salerna - De instructione medici (12. stol.)

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 3 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... Vývoj a pokrok nedějí se v přímce, ale taky ne v kruhu, nýbrž možno jeho postup přirovnati k serpentině. Zdá-li se, že věda se obrací zpět, vždy možno zjistiti, že nevrací se na totéž místo, nýbrž na místo sice blízké dřívějšímu, ale odlišné od něho svou vyšší polohou. PhDr. MUDr. J.Vinař (1936)

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 4 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... EGb 761 složení, účinky Apoptóza - naprogramovaná smrt buňky. Degenerace „high-risk“ neuronů Role volných radikálů a význam cholinergních mechanismů v etiopatogenezi AD onemocnění NS. Vaskulární hypotéza. Role NO. Nobelova cena 1998.

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 5 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... EGb 761 složení, účinky. Egb 761 chrání před účinky volných radikálů? „Zametač“? Příznivý účinek EGb 761 u osob s cerebrovaskulárními chorobami, tinitem a závratěmi, projevy dystonie periferních cév, poruchami paměti...

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 6 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... EGb 761 složení, účinky Složení EGb flavonoidy, terpenoidy, steroidy, organické kyseliny, kumariny atd. Tyto substance- v souladu se teorií o roli volných radikálů a kysličníku dusného vysvětlují polyvalentní účinek EGb 761. Též pochybnosti.

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 7 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... EGb 761 složení, účinky Farmakologové opakovaně kritizují doklady o účinnosti EGb 761. Zejména pro nejednoznačně a nedostatečně definovaný účinek substance EGb 761. Výhrady vůči * polyvalentnosti **šíři uváděného mechanismu účinku

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 8 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... EGb 761 složení, účinky. Neexistuje nezpochybnitelný důkaz - kontrol. klinické studie- o dlouhodobém léčebném účinku nootropik, CEB, neuroprotektiv, fytofarmak, vázoaktivních léků, cholinomimetik či antioxydancií v léčbě COM, AD.On. Migréna ano - CEB, agonisté serotoninu, NSA. Pokles incidence ischem.CMP při podávání antiagregancií, antikoagulancií.

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 9 Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... EGb 761 složení, účinky Spory o účinnosti léčby EGb přes řadu studií nerozhodnut. U.S. vůči EGb 761 velmi zdrženliví (FDA vs.altern.med.) Le Bars,NY Inst. medic.výzkumu -JAMA (1997, Vol. 278, No. 16) multicentrická studie - účink EGb 761 u Alzheimerovy choroby.

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... EGb 761 složení, účinky Výsledky studie (n 327) různě těžká demence (DAT) 52 týd. - příznivé. Výhrady - celý protokol studie splněn pouze u 78 osob s AD léčených EGb 761 a u 59 osob léčených placebem. Přesto hodnoceno jako prvá studie svědčící pro efektivitu Egb 761 v USA

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... EGb 761 složení, účinky Srovnání výsledků EGb 761 s výsledky kontrol.klin.studií, hodnotících účinek tacrinu u osob postižených demencí. Příznivé účinky při podávání EGb 761 odpovídaly výsledkům zjištěným u osob léčených pro Alzheimerovu chorobu tacrinem.

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce Protekce, která neškodí, protekce, která prospívá... EGb 761 složení, účinky EGb 761 v léčbě vertiga a tinnitu u 20 os. po Lymeské borrelióze / ) EGb 761 v léčbě poruch paměti u 20 os. DAT a Kognit. Vaskul.deficitem ( ) EGb 761 u bolestí hlavy (migréna, vasomotor.cefalea) ( ) (n 25)

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 13

M.Bojar, 2.LF UK - Neuroprotekce 99 14