Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_PISTACIE_PREZENTACE_14 Název školyStřední škola služeb, obchodu a gastronomie Hradec Králové Ročník1. Vzdělávací oblastOdborné vzdělávání Vzdělávací oborPotraviny a výživa Tematický okruhOvoce TémaPistácie Jméno autoraBc. Jarmila Vohradníková Vytvořeno dne Metodický popis (anotace)Prezentace vytvořená v programu MS Powerpoint seznamující žáky se složením, požitím a charakteristikou tohoto dováženého skořápkového ovoce. Prezentaci lze uložit rovněž ve formátu PDF a poskytnout ji žákům k jejich mimoškolnímu vzdělávání.
Pistácie Označují se také jako zelené mandle Jako všechny ořechy neobsahují žádný cholesterol Mají ze všech ořechů nejvyšší obsah vitamínu A a B1 Pro značný obsah železa i bílkovin podporují tvorbu krve
Pistácie Pistácie se prodávají celoročně Tržní druhy: Loupané neloupané Pražené a solené – vhodné jako doplněk k vínu Kuchyňské využití – ovocné saláty, k pečení a do musli, zmrzliny, čokoláda
Pistácie Skladování Pražené a solené v chladném, vzdušném a suchém prostoru do tří stupňů celsia Nejlépe si svoji kvalitu zachovávají ve vzduchotěsných obalech a dózách Lze je také mrazit – stačí je pak zahřát v troubě na 100 stupňů
Pistácie Největšími pěstiteli jsou území Afghanistánů, Íránů, Turecka a Sýrie Pistácie jsou chráněny dužnatým oplodím, po uzrání uschne, otevře se a nechá oříšek vypadnout Semeno kryje pevná skořápka, která po dozrání puká v bočním švu
Pistácie Jádro je obalené tenkou hnědou blankou má barvu slonové kosti Zráním a vysycháním se zabarvuje do zelenkava Po sklizni se suší 24 hodin a zbavují se slupek Obr.1
Pistácie Nejoblíbenější pochoutkou z pistácií je zmrzlina Aby se uchovala jejich jasně zelená barva, zbaví se tvrdých slupek Krátce se povaří ve vodě Pak se krásně sloupnou Obr.2
Pistácie Energetická hodnota 100 gramů pistáciových jader je 640 kilokalorií Uhlohydráty 30 gramů Bílkoviny 20 gramů Tuky 47 gramů Balastní látky 10 gramů Vitamín A a B1, draslík, vápník, fosfor, železo a magnézium
ZDROJE PODHAJSKÁ, Zdenka. Kuchařské suroviny a přísady. Praha: Slovart, 1996, ISBN Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora
Použité obrázky Obr.1 REPROFOTO. lidovky.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Obr.2 JANA ŠEDĚNKOVÁ. toplekar.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: pg pg