VY_32_INOVACE_Lul_I_18 Doba vlády synů Otce vlasti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování Jana Husa a husitské revoluce (test) Název.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek Autor: Marcela Ivanenková Číslo šablony: III/2 Datum: Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_Vl.4.r.
- ve druhé pol. 14. stol. se vyhrotila hospodářská krize ve společnosti; - došlo k církevnímu rozkolu – vznik reformního hnutí; - silná vlna černé smrti.
VY_32_INOVACE_Lul_I_09 Poslední Přemyslovci I. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Život Karla IV. Jeho život a kdo to byl Karel se narodil v Praze 14.května roku 1316 Byl to první český král Karel IV byl synem Přemyslovců Elišky a českého.
Osobní život Karla IV. Andrea Lázničková, 6.A. Karel IV. – „Otec vlasti“ syn Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny *14. května 1316, jméno Václav výchova.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Čechy po husitské revoluci Název sady: Pozdní středověk.
Jan Hus VY_32_INOVACE_XI- A-20. ŽIVOT A DÍLO MISTR JAN HUS
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_ANEŽKA ČESKÁ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV:Počátky stavovského státu TÉMATICKÝ CELEK:Křesťanství.
Autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
HUSITSTVÍ MISTR JAN HUS Krize středověké společnosti:
Doba husitská.
Český stát za vlády Lucemburků
12.LUCEMBURKOVÉ.
PŘEMYSLOVCI A LUCEMBURKOVÉ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
zpracovaný v rámci projektu
Karel IV. – Otec vlasti Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_30_Hádej_kdo_jsem _(1310 _1790)_šg2 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
Karel IV. VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
VY_32_INOVACE_Lul_I_03 Svatý Václav
DOBA PODĚBRADSKÁ Autor: Mgr. Marek Kryška Cílový ročník: 7.
Jméno: A. Andršová Věk: 12 Třída: VII.
Dějepis 7. ročník Marek Kryška
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_20-14_ Lucemburkové na českém trůně Číslo projektu:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jagellonci na českém a uherském trůně.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Opakování č. 4 Vlastivěda 4. ročník
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Téma (název prezentace)
Druh učebního materiálu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Jan Hus a jeho doba Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o.
Jan Hus Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální tvorbou autora.
VY_32_INOVACE_1/01_ČLOVĚK A SPOLEČNOST
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
JAN HUS Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Březen 2012 Ročník: 7.
Poslední Přemyslovci Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Texty jsou vlastní originální.
LUCEMBURKOVÉ. LUCEMBURKOVÉ JAN LUCEMBURSKÝ ( ) r byl českým králem zvolen 14letý Jan Lucemburský (syn římsko-německého císaře Jindřicha.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_12
Téma (název prezentace)
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_ 32 _INOVACE _07_10_husitství (Jan Žižka)
České země po husitských válkách
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
První Habsburkové na českém trůnu
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
VÁCLAV IV. 26. února 1361 – 16. srpna 1419 Ilona Kadlecová 2.A.
ČECHY PO HUSITSKÉ REVOLUCI
KDY SE NARODIL KAREL IV. ? A) 1216 B) 1316 C) 1416.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_20
Počátky husitského hnutí
5.D HUSITSTVÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Husitské války.
Jagellonci a nástup Habsburků
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_Lul_I_18 Doba vlády synů Otce vlasti Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Autor materiálu: Leona Lukašíková

Doba vlády synů Otce vlasti husitství Václav IV. (1378 – 1419) Zikmund Lucemburský (14 20 – 1436 – 1437)

Václav IV – Prvorozený syn Karla IV. a Anny Svídnické Český král a římský císař (korunován v 15 letech) Vzdělaný, ale jako vladař selhal Krátce po nástupu – epidemie moru Měl spory s arcibiskupem i vyšší šlechtou Sesazen z trůnu římského císaře Krátký čas vězněn šlechtou i bratrem Zikmundem ve Vídni

Rytířský řád lázů – symbol tělesné a duševní očisty (miloval lázně, zábavu, lov, víno) 1409 vydal Dekret kutnohorský – upravoval poměr hlasů na Karlově univerzitě (3:1) Podporoval hnutí, která požadovala nápravu církve – mistr Jan Hus

Mistr Jan Hus (1371 – ) Mistr na Karlově univerzitě, upravil pravopis Teolog a kazatel – Betlémská kaple v Praze Kritizoval církev – odpustky, hamižnost Klatba a interdikt nad Prahou (Kozí Hrádek, Sezimovo Ústí, Krakovec) Pozván na koncil do Kostnice (glejt od Zikmunda) Označen za kacíře, zbaven kněžského svěcení – upálen

Protesty proti upálení = husité = kališníci Spory mezi katolíky a kališníky (zasahuje papež) pražská defenestrace (13 konšelů) Počátek husitské revoluce Václav IV. podlehl záchvatu mrtvice Zemřel bezdětný v 9 letech si vzal Johanu (14) – zemřela ve 30 letech (napadl ji Václavův pes) ve 28 letech si vzal Žofii (13)

Zikmund Lucemburský – Druhorozený syn Karla IV. a Alžběty Pomořanské Uherský král i římský císař, politik a diplomat Zvaný „liška ryšavá“, v Čechách nenáviděný V čele křižáckých výprav proti „kacířům“ v Praze – bitva na Vítkově ( – Jan Žižka z Trocnova) nechal se korunovat českým králem, husitský sněm ho neuznal

Jan Žižka z Trocnova (1360 – ) Zchudlý zeman, námezdný voják, slepý na oko Přidal se k husitům, hejtmanem v Táboře Vojevůdce – nikdy neprohrál Využívali výhody terénu, zbraně i upravené zemědělské nářadí, vozová hradba, práčata, přísná kázeň (viz. učebnice)

20px-Mikolas_ales_zizka.jpg

Od r jednání se Zikmundem – podmínka uznání husitského programu ( – porážka husitů u Lipan) r Basilejský koncil, uznání husitského náboženského vyznání = Zikmund se stal českým králem nechal popravit Jana Roháče z Dubé (hrad Sion – poslední husitský šlechtic)= nepokoje Zemřel ve Znojmě na rakovinu při útěku do Uher (s korunou na hlavě a pohřebním rouchu) Zikmundovou smrtí vymřel rod Lucemburků po meči

České země po husitských válkách: Zdevastované Nábožensky rozdělené (katolíci x kališníci) Úbytek obyvatel Zničené a vykradené kostely a kláštery (památky i vzácné knihy) Šíření češtiny, husitské školy – i pro dívky Šíření husitského programu po Evropě – spanilé jízdy

Zdroje: Čornej,P: Panovníci českých zemí. Fragment,Praha 1992 Klučina,P.: Dějiny v obrazech. České země v době husitské. Albatros, Praha Čechura,J.,Hlavačka,M.,Mikulec,J.: Muži a milenci českých královen. Akropolis, Praha 2000 Ročník, pro který je materiál určen: 7. Předmět: Dějepis Datum vytvoření: Anotace: Přiblížení vlády synů císaře Karla IV., období husitských válek. Vhodné jako motivační učivo nebo opakování a shrnutí probraného celku.