Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počátky husitského hnutí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počátky husitského hnutí"— Transkript prezentace:

1 Počátky husitského hnutí

2 Politická situace Krize středověké společnosti
morové epidemie – 20 mil mrtvých úpadek morálky („užít si života“) X růst lidové zbožnosti (strach ze smrti) kritika katolické církve (hromadění bohatství, nemravný život...) hospodářské problémy (méně pracovních sil)

3 Politická situace Boj o římskou korunu – Václav IV. (sesazen 1400) X Ruprecht II. Falcký (1410) X Jošt Lucemburský (1411) X Zikmund Lucemburský (1437) Konflikt mezi králem Václavem a katolickou církví (Jan z Jenštejna, Jan Nepomucký) Pečeť Ruprechta Falckého

4 Politická situace Papežské schizma (rozkol) – Avignon (Kliment VII.) X Řím (Urban VI.) – 1378 1409 – koncil v Pise třetí papež (Alexandr V., Jan XXIII.) Co znamená slovo koncil?

5 Koncil  Koncil (z lat. concilium rada, porada) nebo též synod a synoda (z řec. σύνοδος setkání) je církevní sněm biskupů, který má za cíl projednat a urovnat záležitosti týkající se církevní nauky a praxe.

6 Krize katolické církve 
Papežské schizma Úpadek morálky duchovních (hazardní hry, opilství, rvačky...) Svatokupectví (prodej odpustků, kupčení s církevními úřady, pronájem farností) Desátky, poplatky za všemožné služby

7 Obchod s odpustky  Nejviditelnější symbol morální krize církve
Odpuštění nejtěžších zločinů Platnost i předem Financování výstavby církevních staveb a křížových výprav

8 Obchod s odpustky Jak se dívali na obchod s odpustky prostí lidé?

9 Husovi předchůdci  kritizovali nemravné chování kněží
žádali návrat k původní církvi (skromnost, morálka) John Wycklif (Viklef) – Angličan Konrád Waldhauser – Němec, Praha Jan Milíč z Kroměříže Matěj z Janova Jeroným Pražský (upálen v Kostnici jako Hus) Viklef

10 Jan Hus (?1371 – 1415) Husinec Karlova univerzita – mistr svobodných umění, teolog 1402 Betlémská kaple (až 3 tis posluchačů!) žádá nápravu a očistu církve, brojí proti hromadění majetku církví, proti svatokupectví, tj. obchodu s odpustky či proti rostoucímu vlivu církve na světskou politiku je výrazně ovlivněn učením oxfordského profesora J. Viklefa kázání navštěvována obyvatelstvem všech vrstev (údajně i královna Žofie)

11 Jan Hus Požaduje zbavit církev majetku světskou mocí  podpora krále Václava IV. Karlova univerzita – rozštěpení na reformátory (Hus a jeho příznivci, Češi) a zastánce papežství (Němci)

12 Dekret kutnohorský 1409 Jakou změnu přinesl Dekret kutnohorský?

13 Dekret kutnohorský  1409 Dekret kutnohorský je listina omezující vliv cizinců na pražské univerzitě vydaná 18. ledna Na jejím vzniku se podíleli přední členové reformní skupiny na univerzitě (např. Jeroným Pražský). Podle dekretu obdržel český národ na univerzitě tři hlasy, ostatní národy (saský, bavorský a polský) jeden. „Národy“ byly spolky sdružující studenty a eventuelně profesory podle země jejich původu. Český národ na pražské univerzitě zahrnoval všechny studenty a profesory pocházející z Čech, Moravy (tedy i německy hovořící), Uher a Sedmihradska.

14 Dekret kutnohorský Reakce: odchod německých studentů a profesorů (cca800) – Vídeň, Krakov, Heidelberg, Kolín n.R.,Erfurt Založena nová univerzita v Lipsku Poklesla prestiž Karlova učení 1410 – Hus rektorem

15 Jan Hus Uvržen do klatby, zpočátku ochrana krále
1412 – interdikt nad Prahou Co znamenal interdikt?

16 Jan Hus Interdikt – zákaz církevních úkonů (pohřby, křty, svatby ...)
Odchází na venkov – Kozí Hrádek, Krakovec

17 Kozí Hrádek

18 Krakovec

19 Jan Hus 1414 – odjezd na koncil v Kostnici
ochrana Zikmunda Lucemburského (římský král) – jen na cestu (předjezdci – ohlásili příjezd ďábla) v Kostnici zatčen a uvězněn (listopad 1414) dlouhý soudní proces, špatné podmínky ve vězení - nemoc

20 Hus v Kostnici

21 Jan Hus v Kostnici Václav Brožík (1851 – 1901)

22 Jan Hus – upálen na břehu Rýna popel vhozen do řeky

23 Reakce v Čechách  Hněv a odpor vůči církvi i světské moci (neochránila jej) Následně zajat, odsouzen a upálen Jeroným Pražský (Husův spolupracovník)

24 Reakce v Čechách  Smrt dvou českých kazatelů posléze vedla k husitské revoluci. Jan Hus bývá hodnocen jako předchůdce protestantské reformace.

25 Děkuji za pozornost!


Stáhnout ppt "Počátky husitského hnutí"

Podobné prezentace


Reklamy Google