Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Číslo a název šablony klíčové aktivity
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Karel Čapek - test opakování základních.
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_09_CJL_NP2 Ročník:II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
KAREL ČAPEK -ŽIVOT * Malé Svatoňovice u Trutnova
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Karel Čapek – byl jedním z nejvlivnějších českých spisovatelů 20. století.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Narodil se roku 1890 v Malých Svatoňovicích. Jeho otec byl lékař a jeho matka sbírala lidový folk l or.Měl bratra Josefa a sestru Helenu. Vystudoval gymnázium.
Bratři Čapkové.
Poznámky pro výuku Předmět:Český jazyk Autor:Mgr. Kateřina Linhartová
Karel Čapek.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 42 Číslo.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_12.
Český spisovatel, novinář,
KAREL ČAPEK.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Bratři Čapkové. Společně se podíleli na některých knihách a povídkách: Povídky Zářivé hlubiny Krakonošova zahrada Devatero pohádek Dramata Loupežník Ze.
Karel a Josef Čapek Štěpánka Bořková Naty Kalousková Terka Koldinská Pája Kormošová Monča Bartůšková 9.A.
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Sourozenci Čapkovi.
Karel Čapek – 1. část tvorby
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.02 Název pro školu:
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady08 Číslo.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Karel Čapek a Josef Čapek
KAREL ČAPEK - DÍLO PRÓZA DRAMA.
Karel Čapek – 1. část tvorby Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-U
KAREL ČAPEK 1890 – 1938.
Karel a Josef ČAPKOVI bratři a spisovatelé.
VY_32_INOVACE_ČJ _Karel Čapek, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
Karel Čapek.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Karel a Josef Čapkovi.
Karel Čapek.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
R. U. R. Karel Čapek. K AREL Č APEK představitel demokratické prózy autor románů, povídek a divadelních her autor utopických děl - varování před následky.
Karel Čapek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
Josef a Karel. Památku bratří Čapků připomíná pamětní deska na Josefově části dvojvily, kterou si slavní sourozenci postavili ve 20. letech v Úzké ulici.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 9.ročník III
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Nezapomenutelná kniha Dášeňka čili život štěněte. KAREL ČAPEK KAREL ČAPEKKAREL.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek II. Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
 Karel Čapek – 2. část tvorby  Vypracovala: Mgr. Monika Vlková SPŠ Uh. Brod  OB21-VVP-HUM-CJL-MVLK-L
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_VLADIMIR_CELOUD_CESKA_LIT._1._POL._20._ST._MEZIVALECNA_PROZA_DEMOKRA TICKY_PROUD_PREZENTACE_10 Název.
KAREL ČAPEK KAROLÍNA RŮŽIČKOVÁ C3B. OBSAH Život Tvorba Dílo Ukázka Povídky z druhé kapsy Otázky.
Anotace: Prezentace pro hodinu literatury v devátém ročníku. Osobnost a dílo Karla Čapka.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text zpracovává život a vybrané dílo, které je tematický.
„Představte si to ticho, kdyby lidé říkali jen to, co vědí.“
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Karel Čapek - cestopisy
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_06_ČESKÝ JAZYK
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_44_Karel Čapek
Karel Čapek.
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
VY_32_INOVACE_63_Karel Čapek
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Transkript prezentace:

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Čapek Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: Prezentace je určena žákům 9. ročníku. Seznamuje je s osobností Karla Čapka, jeho životem a dílem.

Karel Čapek (1890 Malé Svatoňovice – 1938 Praha)

Život  Český spisovatel, intelektuál, novinář, dramatik, překladatel a fotograf  Narodil se v rodině lékaře, matka sbírala slovesný folklor  Vystudoval filozofii v Praze, Berlíně a Paříži  Působil jako vychovatel v šlechtické rodině  Pracoval jako redaktor v Národních listech ( ), Lidových novinách (od r. 1921)  V letech 1921 – 1923 byl dramaturgem Vinohradského divadla  Oženil se s herečkou Olgou Scheinpflugovou  Mnichovská dohoda znamenala pro čapka osobní tragédii  Zemřel na plicní edém několik měsíců před plánovaným zatčením gestapem  Je pohřben na vinohradském hřbitově Olga Scheinpflugová Hrob Karla Čapka na vyšehradském hřbitově

Dílo  Zpočátku tvořil se svým bratrem Josefem (malíř, spisovatel, zahynul v koncentračním táboře Bergen- Belsen)  Ve svých dílech využívá obrovskou slovní zásobu, používá neobvyklá slova a rozvitá souvětí  Píše díla zabývající se vnitřním životem člověka a utopické romány a dramata, ve kterých kritizuje společenské problémy moderní společnosti, vyjadřuje obavy ze zneužití techniky a obavy z nastupujícího fašismu Rukopis Karla Čapka

Próza  Trapné povídky (1921)  Továrna na absolutno (1922) – fejetonový román; ukazuje, jak objev zvláštního karburátoru na spalování hmoty uvolňuje zároveň z hmoty duchovní absolutno, které ovlivňuje negativně lidi, vyvolává v nich fanatismus a vede k válce  Krakatit (1922) – ukazuje na problém odpovědnosti vědce vůči vynálezům, které mohou ohrozit svět  Povídky z jedné a z druhé kapsy (1929) – povídky s detektivní tematikou  Tzv. noetická trilogie: Horbubal (1933), Povětroň (1934), Obyčejný život (1934) – trilogie spojená podobnými filozofickými problémy  Válka s mloky (1936) – protifašistický román, alegorie; lidé objevují mloky – inteligentní živočichy – a začnou je cvičit jako levnou pracovní sílu, mloci se však vzbouří a vše spěje k nevyhnutelnému konfliktu – varování před hrozícím fašismem

Drama  R.U.R (1920) – utopické drama; umělí lidé, roboti (slovo robot vymyslel Josef Čapek) se vzbouří proti lidstvu a zničí všechny až na konstruktéra Alquista. I když situace vypadá beznadějně, objevuje se nakonec mezi roboty cit, který je zárodkem nového začátku vývoje lidstva  Ze života hmyzu (1921) – alegorický pohled na svět hmyzu, který představuje různé lidské vlastnosti a typy  Věc Makropulos (1922) – řeší problém života bez hranic  Bílá nemoc (1937) – protifašistická hra; Bílá nemoc je symbolem rozšiřující se nákazy fašismu, která zachvátí celý národ. Doktor Galén, který zná lék na bílou nemoc, je však lynčován davem ve chvíli, kdy chce, aby byl na světě mír  Matka (1938) – je reakcí na občanskou válku ve Španělsku. Matka vede rozhovory s duchy svých synů, kteří již zemřeli, a odmítá poslat svého nejmladšího Toniho do boje. Když ale zaslechne, že nepřátelská letadla bombardovala nemocnice a školy, kde umírají bezbranné děti, sama Tonimu dává do ruky pušku a posílá ho do války

Cestopisy  Nejde o zeměpisné studie, ale o zachycení zvláštností, zvyků a životního stylu  Italské listy (1923)  Anglické listy (1924)  Výlet do Španěl (1930)  Obrázky z Holandska (1932)  Cesta na sever (1936) „Stromy jsou snad to nejkrásnější v Anglii. Také ovšem louky a strážníci, ale hlavně stromy, krásně plecité, staré, rozložité, volné, ctihodné a převeliké stromy. Stromy v Hampton Courtu, Richmond Parku, Windsoru a já nevím kde ještě. Možná že ty stromy mají velký vliv na torysmus v Anglii. Myslím, že udržují aristokratické pudy, historismus, konzervativnost, celní ochranu, golf, dům lordů a jiné zvláštní a staré věci. Byl bych asi náruživým labouristou, kdybych bydlil v ulici Železných Balkónů nebo v ulici Šedivých Cihel; ale sedě pod dubem křemelákem v Hampton Parku pocítil jsem v sobě povážlivou náklonnost uznávat hodnotu starých věcí, vyšší poslání starých stromů, harmonickou košatost tradice a jakousi úctu ke všemu, co je dosti silné, aby se udrželo po věky.“ Karel Čapek – Anglické listy

Použité zdroje  office.microsoft.com  AUTOR NEUVEDEN. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný na WWW:  ČAPEK, Karel. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný na WWW:  LUDEK. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný na WWW: Scheinpflugove.jpg  JARBA. Wikipedia.cz [online] [cit ]. Dostupný na WWW: