Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku 1) Pohybové schopnosti 2) Pohybové dovednosti 3) Pohybová činnost 4) Pohybová výkonnost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku
Advertisements

Znaky pohybu Typické znaky lidské motoriky
5. Klíčové kompetence a základní dovednosti Stanoviska sociálních partnerů.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Andrea Kunovjánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_TV_18.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
Mechanické vlastnosti dřeva - úvod VY_32_INOVACE_28_565 Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada 36 AnotaceSíťový.
Předmět:Ekonomika Ročník: 3.ročník učebního oboru Autor: Mgr. Libuše Suchánková Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí se základním rozdělením mzdy.
Zatoulaná klubíčka prostorové vztahy NA, POD, ZA, PŘED, VPRAVO, VLEVO.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Fyzikální vlastnosti vlasu
MANAGAMENT ORGANIZOVÁNÍ.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Základy automatického řízení 1
Vlastnosti stavebních materiálů
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Mezinárodní vzdělávací projekt TESEUS
Plánování ve školní tělesné výchově
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Třebová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
STAVBA TĚLA VY_32_Inovace_09OT- 3 autor: Mgr. Tereza Olejníková
Inf Počítač a lidé s handicapem
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
HUDEBNÍ VÝCHOVA ORFFOVY HUDEBNÍ NÁSTROJE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Instruktor sjezového lyžování (50) jen pro vnitřní potřebu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Název školy: Autor: Mgr. Jiří Hajn Název DUM:
Tvar a pohyb těla Kostra.
UČENÍ.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Kmentová Název materiálu:
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
City DUM_15.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
Organizace úmyslných pohybů
Tělesná zdatnost ve školní tělesné výchově
Rychlostní schopnosti (speed, Schnelligkeit)
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Projekt: Cizí jazyky v kinantropologii - CZ.1.07/2.2.00/
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
PRÁCE Z TERÉNU – sportovní gymnastika Veronika Krupková
RIZIKO.
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
Gymnasium Jižní Město Praha
Pohyb dopravního proudu, výpočty základních charakteristik Předmět: Teorie dopravy - cvičení Ing. František Lachnit, Ph.D.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Tělesná výchova patří do vzdělávací oblasti Člověk a zdraví (stejně jako Výchova ke zdraví) učivo je členěno do samostatných a na sebe navazujících etap.
Tělesná výchova na ZŠS -teoretická část
Útočné činnosti jednotlivce vztahového typu
RIZIKO.
Světlo a jeho šíření VY_32_INOVACE_12_240
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI
PŘEDZÁVODNÍ OBDOBÍ KATEGORIE ML. DOROST, ST. DOROST A JUNIOŘI
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Kondiční PŘÍPRAVA LAKROS.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa
Transkript prezentace:

Lidská motorika Čtyři konstrukty vytvářejí lidskou motoriku 1) Pohybové schopnosti 2) Pohybové dovednosti 3) Pohybová činnost 4) Pohybová výkonnost

Dispozice pro lidskou motoriku 3 miliardy let fylogenetického vývoje (3 miliony let antropogeneze) - pro člověka genotypicky zakódovaná výbava: 3 miliardy let fylogenetického vývoje (3 miliony let antropogeneze) - pro člověka genotypicky zakódovaná výbava: - Mozek a složité myšlenkové pochody - Ruce způsobilé vyrábět - Predispozice pro sociální život ve skupinách - Schopnost komunikace prostřednictvím řeči  Lidská motorika

Typické znaky lidské motoriky Vzpřímené držení těla a bipední chůze Odlišná hybnost dolní a horní končetiny Precizní úchop drobných předmětů Pohybová lateralita Bohatý rejstřík dovednostních pohybů Mluvní motorika.

Obecné znaky pohybu RYTMUS (dynamicko-časové uspořádání pohybu) SDRUŽOVÁNÍ (šíření pohybu a vzájemný vztah dílčích pohybů) PLYNULOST ( kontinuita pohybového průběhu) PRECIZNOST (shoda plánu s výsledkem pohybu) KONSTANTNOST (stálost při opakování pohybu) ROZSAH (prostorová rozsáhlost pohybu) Celostní znaky pohybu Celostní znaky pohybu TEMPO (optimální tempo a frekvence) TEMPO (optimální tempo a frekvence) RAZANTNOST (velikost síly v průběhu pohybové realizace) RAZANTNOST (velikost síly v průběhu pohybové realizace) HAROMONIE (dobrá koordinace, technická dokonalost a účelnost) HAROMONIE (dobrá koordinace, technická dokonalost a účelnost)

RYTMUS (dynamicko-časové uspořádání pohybu ) pravidelné střídání fází nějakého děje - významný činitel pohybového aktu rozlišujeme objektivní a subjektivní rytmus, potlačení subjektivního (veslování) rytmické pohyby vyvolávají libost, rytmický vzorec rytmické pohyby vyvolávají libost, rytmický vzorec a) Dimenze časová – časové uspořádání motorického aktu (rytmus rozeběhu při skoku vysokém, akcentování předposledního kroku, rytmus chůze, plavecké záběry – časové odstupy jsou shodné) b) Dimenze dynamická – síla a odstupňování síly svalových stahů jež vyvolávají pohyb, v TV mluvíme o napětí a uvolnění,

SDRUŽOVÁNÍ SDRUŽOVÁNÍ - šíření pohybu a vzájemný vztah dílčích pohybů, lidské tělo pohyblivý systém - složitější pohybový akt se skládá z dílčích pohybů, jež jsou ve vzájemném vztahu - složitější pohybový akt se skládá z dílčích pohybů, jež jsou ve vzájemném vztahu - dva směry - z centra na periférii (z trupu na končetiny či hlavu) anebo opačně. - dva směry - z centra na periférii (z trupu na končetiny či hlavu) anebo opačně. a) využití švihu – skoky, toč napřed ve vzporu na hrazdě b) šíření pohybu – hod oštěpem, plavání motýlek c) uplatnění pohybu trupu (spojovací článek mezi HK a DK) d) uplatnění pohybu hlavy – postavení hlavy do určitého směru – skoky do vody

PLYNULOST vyjadřuje stupeň kontinuity pohybového průběhu, jednotlivé cvičební tvary přechází téměř neznatelně jeden v druhý ( gymnastika, lyžování ) a) Prostorový průběh - plynulost při sjíždění na lyžích (stopa jízdy na lyžích), metání na koni, b) Časový průběh – při pohybu se nevyskytují klidové fáze, mění se pouze rychlost (tenisové podání) c) Dynamický průběh – lokomoce ve vodě d) Pružnost (elasticita) pohybu – opakované skoky, doskoky

PRECIZNOST - shoda plánu s výsledkem pohybu, preciznost znamená přesnost, jistotu (skok do dálky, kotoul vzad do stoje na rukou, střelba) KONSTANTNOST - stálost při opakování pohybu, stupeň shody opakovaných pohybových aktů (chůze – frekvence i délka kroků), je dobře kvantifikovaná, slouží jako kritérium stupně osvojení a fixace dovednosti týká se: dosažených výsledků pohybových struktur pohybových struktur jednotlivých parametrů pohybové struktury jednotlivých parametrů pohybové struktury

ROZSAH prostorová rozsáhlost pohybu (výška přednožení, hluboký předklon…apod) maximální (gymnastika, běh na lyžích), optimální fyziologická norma

Celostní znaky pohybu TEMPO - optimální tempo a frekvence, optimální rychlost RAZANTNOST - velikost síly v průběhu pohybové realizace HAROMONIE dobrá koordinace, technická dokonalost a účelnost. Považujeme ji za estetickou kategorii – celkový dojem z pohybu vyváženost částí a fází uvnitř pohybového průběhu – pohyby tanečníků, krasobruslařů, gymnastů aj.