Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI"— Transkript prezentace:

1 KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI
Michal Lehnert

2 Osnova přednášky Charakteristika KS.
Význam KS pro tréninkovou činnost a sportovní výkony. Členění KS. Metodické aspekty rozvoje KS. Diagnostika KS.

3 KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI
Komplex schopností lehce a účelně koordinovat pohyby, přizpůsobovat je měnícím se podmínkám, provádět složitou pohybovou činnost a rychle si osvojovat nové pohyby. KS jsou úzce spjaty s dovednostmi a mohou působit pouze v jednotě s kondičními schopnostmi (projevují se v komplexu)! KS jsou tréninkem značně ovlivnitelné.

4 KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI
Koordinační schopnosti (dříve obratnostní) –umožňují učení se pohybovým dovednostem a ovlivňují jejich projev - dominuje přesnost, rychlost, složitost… Pohybová koordinace – vyjadřuje aspekt silového, časového a prostorového řízení pohybové činnosti (regulace pohybu).

5 KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI
Uplatnění KS: především při pohybové činnosti s vysokými nároky na řídící činnost nervové soustavy (složitější pohyby, změna pohybů…). Odlišné nároky sportů na koordinační schopnosti (jednoduchá lokomoce x lokomoce spojená s různou manipulací - tenis, moderní, gymnastika)…

6 KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI
Speciální KS: dány požadavky sportovních výkonů (omezené na jeden sport či sportovní disciplínu, vázané na charakteristickou motorickou dovednost). Technická příprava: KS ovlivňují efektivitu (kvalitu motorických dovedností a jejich využití) a naopak.

7 VÝZNAM KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Optimálně rozvinuté koordinační schopnosti: Urychlují a zefektivňují proces osvojování nových dovedností. Příznivě ovlivňují dříve osvojené dovednosti (přispívají k jejich stabilizování, zjemňování a hlavně k jejich adekvátnímu využívání v konkrétních situacích…).

8 VÝZNAM KOORDINAČNÍCH SCHOPNOSTÍ
Optimálně rozvinuté koordinační schopnosti: Spoluurčují stupeň využití kondičních schopností (např. rytmická souhra pohybu paží a nohou při plavání kraulem apod). Ovlivňují estetické pocity, radost a uspokojení z pohybu

9 ČLENĚNÍ KS Diferenciační Orientační Rovnováhová Reakční Rytmická
Spojování pohybu Přestavby pohybu

10 Diferenciační Schopnost jemně rozlišovat a nastavovat silové, prostorové a časové parametry pohybového průběhu (projevuje se např. pocitem vody, míče apod.) Např. při běhu na lyžích musí být při odrazu odrazová noha v přesně nastavené poloze, odraz proveden přesně v určitém okamžiku a síla vynaložená při odrazu přiměřená. Pokud bude některý z parametrů nastaven chybně (např. odraz opožděný či příliš razantní), dojde k proklouznutí.

11 Orientační Schopnost určovat a měnit polohu a pohyb těla v prostoru a čase, a to vzhledem k definovanému akčnímu poli (hřišti, ringu, tanečnímu parketu…) nebo pohybujícímu se objektu. Základem této schopnosti je příjem a zpracování především optických, ale i kinestetických informací.

12 Rovnováhová Schopnost udržovat celé tělo (event. i vnější objekt) ve stavu rovnováhy, respektive rovnovážný stav obnovovat i při napjatých rovnováhových poměrech a proměnlivých podmínkách prostředí. Rozlišuje se statická rovnováhová schopnost, dynamická rovnováhová schopnost, balancování předmětu. Analyzátory, ze kterých se získávají Informace: vestibulární, kinestetický (zdůrazňován je význam receptorů krčních svalů), taktilní (četné receptory jsou na plosce nohy) a vizuální.

13 Schopnost zahájit (účelný) pohyb na daný podnět v co nejkratším čase
Reakční Schopnost zahájit (účelný) pohyb na daný podnět v co nejkratším čase (indikátorem je reakční doba). Délka reakční doby závisí na druhu podnětu, nejdelší je u podnětů optických, nejkratší u taktilních. Rozdíly však jsou malé, řádově desítky milisekund.

14 Rytmická Schopnost vystihnout a pohybově vyjádřit rytmus z vnějšku daný, nebo v samotné pohybové činnosti obsažený (časové a dynamické parametry pohybu). Rovněž vnímat změny rytmu (i ostatních sportovců), optimálně sladit pořadí činností)…

15 Uplatňuje se při plnění všech složitých úkolů!
Spojování pohybu Schopnost navzájem propojovat dílčí pohyby těla (končetin, hlavy, trupu) do prostorově, časově a dynamicky sladěného celkového pohybu, zaměřeného na splnění cíle pohybového jednání. Uplatňuje se při plnění všech složitých úkolů! Dominuje při řešení koordinačně náročných úloh, které se ve zvýšené míře vyskytují např. v gymnastice, ve všech sportovních hrách, ale i v plavání.

16 Přestavby pohybu Schopnost situačně přizpůsobit pohybovou činnost (původní pohybový program) vnějším i vnitřním podmínkám, které člověk v průběhu pohybu vnímá nebo předjímá. Změnu přináší měnící se terén (při jízdě na lyžích), činnost soupeře (při zápasení), vyvíjející se herní situace (basketbal), měnící se povětrnostní situace ale i podmínky vnitřní, např. pod vlivem únavy. Na základě vnímání nebo anticipace sportovec pokračuje v pohybu jiným způsobem.

17 METODIKA TRÉNINKU KS Rozvoj KS: -samostatně
-v rámci technické přípravy. Podstatou tréninku KS je: 1. Rozšiřování pohybové zkušenosti vykonáváním nových, stále obtížnějších pohybů. 2. Zvládnutí širokého spektra dovedností v mnoha obměnách a v měnících se podmínkách, přičemž nejde o jejich maximální dokonalost.

18 METODIKA TRÉNINKU KS Jak měnit podmínky? Spojovat osvojené dovednosti.
Zvyšovat náročnost a požadavky na přesnost pohybů. Cvičit pod tlakem (soupeř, vysoká rychlost, únava, rušící vlivy z okolí…). Cvičit v různých podmínkách, reagovat na dodatečné informace, omezovat zrakovou kontrolu…

19 METODIKA TRÉNINKU KS Citlivé období rozvoje KS cca 6 –13 let (před pubertou). Učení se novým pohybům zařazovat i u vyspělých sportovců. Pro rozvoj obecných KS využívat cvičení náročná, nová, neobvyklá, malých her, základů řady sportů…, což vede u dětí a mládeže k rozvoji všestranosti.

20 METODIKA TRÉNINKU KS V tréninkové jednotce zařazovat rozvoj KS po rozcvičení. Metoda opakování - plný interval zotavení, uplatňovat opakované řešení situací, ve kterých se sportovec vypořádává s koordinačně náročnou pohybovou činností. Dávkování zatížení: menší počet opakování, více sérií, pravidelně, častěji, dbát na kvalitu, trvání cca do 30 min - udržet koncentraci.

21 DIAGNOSTIKA KS Laboratorní a terénní testování.
Testy zaměřené na přesnost, složitost, rychlost přizpůsobivost, učenlivost... Testy speciálních KS (především u vyspělých sportovců).

22 Kontrolní otázky Charakterizujte KS
Jak KS ovlivňují tréninkovou činnost a sportovní výkony? Uveďte a jednotlivé druhy KS a jejich význam ve zvoleném sportu. Jak lze KS efektivně rozvíjet?


Stáhnout ppt "KOORDINAČNÍ SCHOPNOSTI"

Podobné prezentace


Reklamy Google