„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ II.
STŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, MOST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV17 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematický okruh Bezpečnost práce na pracovišti Téma Předpisy BOZP a hygienické předpisy Ročník 3.3. Jméno autora Věra Bozděchová Datum tvorby Duben 2013 Anotace Žáci se seznámí s předpisy BOZP a hygienickými předpisy na pracovišti. Materiál je určen pro žáky 3.ročníku oboru obchodník i prodavač v odborném výcviku
Nepožívej alkoholické nápoje ani jiné návykové látky během pracovní doby nebo před nástupem na pracoviště
Zjištěné závady ohrožující bezpečnost na pracovišti okamžitě oznam nadřízenému – nikdy se nesnaž je sám odstranit Nikdy neprováděj čištění a mytí stroje, který je pod proudem. Při této činnosti musí být stroj vždy odpojen z el.sítě
Řiď se pokyny, instrukcemi svého nadřízeného Neodstraňuj ochranné kryty pohybujících se částí strojů, vždy využívej všech dostupných ochran.zařízení ( např.přítlační zařízení k nářezovému stroji )
Dodržuj zásady osobní hygieny - dbej o svůj zevnějšek – vlasy, nehty, čistý pracovní oděv, pracovní obuv
Dbej na pořádek a čistotu na pracovišti - čistící a mycí prostředky ukládej na určené místo
Kontrolní otázka : 1.Kdy mohu umýt nářezový stroj? a) pokud je špinavý, vezmu mokrý hadr, zapnu stroj a krájecí talíř omyju b) nářezový stroj před mytím vždy odpojím ze zásuvky. Nikdy jej nesmím mýt pokud je pod proudem i když je vypnutý. Vždy odpojit.
Řešení: otázka č. 1 b)
Zdroje : ibJSPWd96e6wYYBcRC6fI27VQsQ&width=341http: // // lSBJkuuNKCPcnrqg54fP_p0cotthYHczdAkp4uSsJv Y&width=300 HlTWOjRGlCNq3XXON8tfhHK_y8hEk&width=341 cerveny cerveny Novotný Mojmír. Obchodní provoz pro SOU. Fortuna ISBN
Děkuji za pozornost Konec